İyot eksikliği çocuklarda zeka geriliğine neden oluyor

Prof. Dr. Ayça Törel Ergür, iyot eksikliğinin IQ'da 12-13 puan azalma yarattığını, ayrıca küçük ve okul çağı çocuklarda, guatr, ders başarısında düşme, dikkat eksikliği sendromu, anksiyete, depresyon, boy kısalığı, kabızlık, kilo artışı, dirençli demir eksikliği anemisine de neden olduğunu bildirdi.

Haberler 03.06.2018 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ergür, iyodun tüm vücut hücrelerinde bulunan tiroit hormonlarnn sentezinde gerekli, baklk sisteminde, enfeksiyonlardan korunmada ve kanser geliiminin önlenmesinde önemli bir element olduunu söyledi.

yodun, ilk kez 1811de Bernard Courtoisin barut yaparken oluan mor bir buhar çknn gözlenmesiyle kefedildiini ve Yunancada mor anlamna geldiini anlatan Ergür, iyodun doada en fazla deniz suyu, kaya ve deniz yosunlarnda bulunduunu aktard.

Ergür, en fazla iyot içeren besinlerin kabuklu deniz ürünleri, tuzlu su balklar, ton bal, mezgit, spanak, soya fasulyesi, algam, paz, kabak, kuru fasulye, sarmsak gibi sebzeler, çilek, süt-süt ürünleri ve peynir olduunu söyledi.

- Ülkemizde guatr görülme skl yaklak yüzde 30

Prof. Dr. Ergür, iyot eksikliinin ciddi salk sorunlarna yol açtna dikkati çekti.

yot eksikliinin, toplumdaki tiroit bezinin büyümesi olarak tanmlanan guatr hastal ve idrardaki iyot düzeyine göre snflandrldn aktaran Ergür, unlar kaydetti:

Ne yazk ki iyot eksiklii halen dünyada salgn boyutunda süregelmektedir. Pek çok önlem alnmasna ramen Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) iyot eksiklii olarak tanmlad bölgede dünya nüfusunun üçte biri yaamaktadr. Ülkemizde guatr görülme skl yaklak yüzde 30 olup orta derecede iyot eksiklii bölgesi olarak tanmlanmaktadr.

- yot eksiklii IQda 12-13 puan azalma yaratyor

Ergür, özellikle çocuklarda ilk 3 ylda santral sinir sisteminin geliiminde tiroit hormonlarnn büyük rol oynadna iaret ederek, u bilgileri verdi:

yot eksikliine bal yetersiz tiroit hormon biyosentezi zeka ve gelime gerilii, sarlk, konuma bozukluklar yaratmaktadr. Yaplan çalmalarda, önlenebilir zeka gerilii nedeni olarak bilinen iyot eksiklii IQda 12-13 puan azalma yaratmtr. yot eksiklii, küçük ve okul ça çocuklarda, guatr, ders baarsnda düme, hafzada ve konsantrasyonda bozulma, dikkat eksiklii sendromu, anksiyete, depresyon, boy ksal ya da ebeveyne göre boyda gerilik, kabzlk, kilo art, dirençli demir eksiklii anemisi, saç dökülmesi, trnaklarda kolay krlma, sk enfeksiyon, parazit enfeksiyonlar gibi geni yelpazeye dalan bulgulara yol açar.

yot eksikliinin daha büyük çocuk ve adolesanlarda guatr, hipotiroidi, nükleer radyasyona duyarllk oluturabildiinin altn çizen Ergür, dourganlk çandaki kadnlarda ksrla neden olduunu ve meme kanserine yol açtn söyledi.

Gebelerin de risk altnda bulunduunu ifade eden Ergür, ölü doum, düük, doumsal anomalili bebek gibi durumlarn görülebildiini bildirdi.

- yotlu tuz, yemek pitikten sonra konulmal

yot eksikliinin düzeltilmesinde en önemli admn, sofra tuzlarnn iyotlanmasnn zorunlu hale getirilmesiyle gerçekletiini dile getiren Ergür, 1994 ylnda iyotlu tuz kullanan aile oran yüzde 18 iken, 2008de yüzde 80lere ulamtr. dedi.

Ergür, iyotlu tuzun yemeklere pitikten sonra konulmas gerektiini belirterek, tuzun güne almayan kuru ortamda muhafaza edilmesinin uygun olduunu aktard.

Kaya ve himalaya tuzlarnn mineralden çok zengin ve doal formda iyot bulundurduunu ancak sofra tuzunun iyottan daha zengin olduunu vurgulayan Ergür, yot eksikliinde iyottan zengin gdalar verilmeli, suyun iyot düzeyleri ölçülerek suyun iyodizasyonu salanmal. Ayrca iyotlu ya kapsülleri, tablet ve enjeksiyonlar ve damlalar kullanlabilir. diye konutu.

yot fazlalnn da tehlikeli olduuna iaret eden Ergür, Fazla iyot tiroit hormon biyosentezini bozarak çeitli klinik tablolara yol açabilir. Özellikle guatrojen gdalar (lahana,brokoli, brüksel lahanas, karnabahar, turp, algam, soya ürünleri, hardal, eftali, çilek ve armut) abartl tüketilmemeli. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git