Kış kilolarına karşı 6 öneri

Kış aylarında iyice soğuyan havaların da etkisiyle dışarıda daha az zaman geçirilmesi, fiziksel aktivitenin de azalmasına neden oluyor. Buna bir de, günün çoğunluğunun karanlık geçmesiyle daha mutsuz ve depresif hissedilmesine bağlı değişen beslenme alışkanlıkları, değişen uyku düzeni ve D vitamininin azalması eklenince kışın kilo alımı hızlanabiliyor.

Haberler 14.12.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR- Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne Kn kukusuz en çok dert yanlan ve konuulan konulardan biri kilo alm. çou kii yaz mevsimine göre kn daha hzl kilo aldn ve bu dönemde kilo kaybetmekte zorlandn ifade eder. Tam bu noktada çounlukla internetten ve dergilerden aratrlarak uygulanan, hzl kilo kayb vadeden popüler diyetler devreye girer. Ancak çözümü bu kadar zor ve kstlayc yollarda arayp bir de bu diyetlerle salnz bozmak yerine kn deien yaam koullarnza ve vazgeçtiiniz alkanlklarnza ufak dokunular yaparak k kilolarna kar savunma salayabilirsiniz diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne, k kilolarna kar 6 etkili öneride bulundu, önemli uyarlar ve açklamalar yapt.

Basit karbonhidrat tüketiminden kaçnn

Kn günlerin ksalmasna bal olarak karanlk geçen saatlerin artmas ne yazk ki kiinin kendini daha mutsuz ve depresif hissetmesine neden olabiliyor ve bu da eker, çikolata, bisküvi, kurabiye veya hamur ileri gibi basit karbonhidratlara olan eilimi artrabiliyor. Bu gibi attrmalklar tüketme istei duyduunuzda ilk olarak onlarn yerine sadece 1-2 bardak su için ve ardndan 5-10 dakika bekleyin. steiniz hala devam ediyorsa basit karbonhidratlar yerine ceviz, fndk, badem, yer fst ve kabak çekirdei gibi salkl yalardan ve liften zengin attrmalklar porsiyonlarna dikkat ederek tercih edebilirsiniz.

Mutlaka bol su için

Kn havalarn soumas ile birlikte terle vücuttan kaybedilen suyun azalmas susama hissini de azaltyor. Ancak, su vücut için yaamsal önem tayor ve vücut faaliyetlerine devam edebilmek için mevsim ne olursa olsun suya ihtiyaç duyuyor. Ayrca susama hissi kiiye vücut susuz kaldktan çok daha uzun bir süre sonra geliyor yani susamak vücut için aslnda çok geç kalm bir cevap. Dolaysyla kn da susamay beklemeden gün içerisinde 8-10 bardak su tüketmek, metabolizmann yavalamasn önlüyor ve dolaysyla kilo almn engellemeye de yardmc oluyor.

Fiziksel aktivitenizi artrn

Souk havalarda darda düzenli yürüyü yapmak çou kii için zor gelse de, hiç deilse haftann üç günü yarm saat yürümeye çaln. Evde yaplabilecek egzersizlerle de fiziksel aktivitenizi artrabilirsiniz. Gün içerisinde bulunduunuz mekandaki asansörler yerine merdivenleri kullann. Toplu tama araçlarndan daha erken inerek yolculuunuzun bir ksmna yaya olarak devam edin.

Kahvalty ihmal etmeyin

Kahvaltnn ihmal edilmesi ya da kahvaltnn poaça ve börek gibi yiyeceklerle geçitirilmesi ilerleyen saatlerde kan ekerinin dümesine bal olarak daha çok ackma ve basit karbonhidratl gdalara eilimin artmasna yol açyor. Bu da kilo almn oldukça hzlandryor. Dolaysyla her gün salkl bir kahvalt yapmay ihmal etmeyin.

Öün atlamayn

Kn günlerin ksalmas ara öünlerin de yaplmamasna neden olabiliyor. Oysa ara öünün atlanmas vücudun kan ekeri dengesini bozarak akam saatlerinde basit karbonhidrattan zengin, liften fakir beslenmeye yol açyor. Bu da gece saatlerinde tekrar kan ekerinin dümesine neden olup basit karbonhidrata eilimi artryor ve bu ksr döngü hzl kilo artn beraberinde getiriyor. Buna çözüm olarak ise öün atlamayp, öünlerinizde sebze yemekleri, salatalar ve meyveler gibi liften zengin gdalarla beslenerek kan ekeri dengesini salayabilir, daha uzun süre tok kalabilir ve kilo almaya kar metabolizmanza destek olabilirsiniz.

D vitamininizi ölçtürün

Beslenme ve Diyet Uzman Ece Öne K aylarnda günlerin ksalmas ve souk havalar nedeniyle vücudun neredeyse tamamnn giysilerle kapatlyor olmas güneten yararlanma imkann azaltarak D vitamini seviyelerinde düülere neden olabilmektedir. Her ne kadar somon, uskumru, ton bal ve yumurta gibi besinlerde D vitamini bulunsa da besinlerdeki miktarlar ne yazk ki günlük D vitamini ihtiyacn karlayamamakta ve vücut mutlaka günlük olarak güneten yararlanmaya ihtiyaç duymaktadr. Yaplan son çalmalar ise D vitamini eksikliinin neredeyse tüm kronik hastalklarn riskini artrabileceinin yan sra kilo kaybetmeyi de zorlatrdn göstermektedir. Dolaysyla hem genel salk için hem de kilo problemleri için D vitamini seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve hekiminiz gerekli gördüü takdirde D vitamini destei alnmas oldukça önemlidir diyor.

Ana Sayfaya Git