Kış sebzeleri metabolizmayı yavaşlatıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, kış sebzelerinin metabolizmayı yavaşlattığını belirterek, bu dönemde hazırlanacak olan menülere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 12.09.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K sebzelerinin metabolizmay yavalattn ve bu sebeple kilo almnn görülebildiini kaydeden Begüm Kuran, K sebzeleri dediimiz, guatrojenik besin diye de balklandrdmz meyve ve sebzelerimiz var. Bunlar özellikle troid hormonlarnda bozukluk yaayan, hipertroidi, hipotroidi, guatr sorunu olan bireylerde troid fonksiyonlarn bozduu için metabolizma yavalatc bir etki gösteriyor. Klinikte gözlemlediim kadaryla da normal bireylerde de bu besinler fazla tüketildiinde, normalde 1 haftada verecekleri olan ya kilogram düü yayor. Bu besinlerin birtakm kullanm klavuzlar var elbette.

KI SEBZELER

Örnein; haftada 3ten fazla, yani 60 gram veya bir kepçeden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Besinleri biraz açalm. Kara lahana, beyaz lahana, turp, algam, brokoli gibi kök sebzeler; tatl patates, msr da eklenebilir. Meyvelerden de; eftali, armut ve çilek. Bunlar nasl tüketeceiz? Örnein; pazartesi günü msr tükettiysek, bir gün ara vereceiz. unu da ekleyelim; yarm msr tüketeceiz. çaramba günü de bir küçük tatl taba boyutunda çilek tüketebiliriz. Daha sonra yine bir gün ara veriyoruz ve ondan sonra lahanal bir yemek yapabiliriz ya da bir algam suyu içebiliriz. Elbette ayn gün içinde de tüketilebilir fakat biz bunlar haftaya yayma taraftaryz. Eer bu besinlerin miktar arttrlrsa da, tabii ki kilo verme yine görülüyor ama kii haftada 1 kilo vereceine 300 gram ya da 500 gram verebiliyor. Bu tarz guatrojenik besinlerden zengin bir menü hazrlamamaya özen göstermeliyiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git