Kışın D vitaminine dikkat

Prof. Dr. Bülent Nazlı, soğuk ve güneşsiz havalarda vücudun D vitaminine çok ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Sebze ve kırmızı et gibi besinlerinde bulunan D vitaminine, A vitamininden zengin gıdalara, yağ asitleri için ise balıklara yönelmek doğru olur" dedi.

Haberler 13.01.2017 - 16:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Her mevsimde farkl bir beslenme program uygulanmas gerektiine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Nazl, u ekilde konutu:

Mevsim deitikçe insanlarn beslenme ihtiyaçlar da deiiyor. Souk havalarda vücut mekanizmas nasl davranyorsa, beslenmede de vücut kendini ona göre düzenliyor. Ar souk havalarda insan vücudu tembelleir ve dinlenme pozisyonuna geçer. Kendini korumak isteyen metabolizma da daha az kalori yakar, çabuk ackr ve buna göre de beslenme ritmi deiir. Vücut, çok hareketli olmayaca için, kalorisi çok olmayan besinlere yönelir. Souktan korunmak isteyen metabolizma yalanmaya ihtiyaç duyar. Vücut ekerli besinlerden uzak dururken, proteinler normal seyrinde alnmaya devam eder.

Prof. Dr. Nazl, k aylarnda vücudumuzun ihtiyaç duyduu besinlerle ilgili unlar söyledi:

D VTAMN HTYACI

Vücudumuz k aylarnda baz vitaminlere ihtiyaç duyaca için beslenme eklinde de deiiklik yaplmas gerekir. Kn baz hastalklar kendini gösterecei için, vücudun savunma sisteminde bir yavalama meydana gelebilir. Bu yüzden hastalanmamak ve vücudun hareketsiz kalmamas için kalorili ve vitamin yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Özellikle k aylarnda fazlasyla ihtiyaç duyulan C vitamini; turunçgiller, limon ve brokoli gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Prasa, kereviz ve spanak gibi k sebzeleri de bol miktarda tüketilmelidir. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Kn içildiinde büyük fayda salayacak ve su ihtiyacn da karlayacak hlamur, adaçay, kuburnu gibi içecekler de içilmelidir. çocuklar ise çok hareketli olduklarndan dolay enerji arlkl beslenmeleri gerekmektedir.

Sporun da beslenme kadar önemli olduuna dikkat çeken Nazl, sözlerini u ekilde bitirdi:

K aylarnda düzenli ve dengeli beslenmenin yan sra spor yaparak metabolizmay aktif hale getirmek gerekir. Bunun için de spor salonlarna gitmek ya da evde birtakm egzersizler yapmak salk için büyük önem tar. Üütmemek kaydyla yürüyü yapmak da vücuda büyük fayda salayacaktr.

Ana Sayfaya Git