Kışla nasıl başa çıkarız?

Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu pek çok etkenden koruyan muhteşem bir sistemdir. Ancak bazen şiddetli bir enfeksiyon, bazen salgın yapan bir virüs, bazen de günlük hayatımızı olumsuz yönde etkileyen durumlar bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasına engel olabilir. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizin düzgün çalışması çok önemlidir.

Haberler 17.01.2018 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Youn stres, uykusuzluk ve dengesiz beslenme baklk sistemini dorudan zayflatyor. Souk k günlerinde hastalklardan korunmak ve baklk sistemimizi güçlü tutmak her zamankinden daha zor. Herbalife Beslenme Danma Kurulu Üyesi Doç smet Tamer, 8 maddede baklk sistemimizi korumann srlarn paylayor.

Yeterli ve kaliteli uyuyun

Oda scakl 18-22C arasnda, iyi havalandrlm, yeil yaprakl bitki bulunmayan bir odada, terletmeyen çaraflar serilmi esnek ve omurganza destek olan bir yatakta konforlu bir ekilde uyuyabilirsiniz. Uyku, vücudunuzun kendini onard, yeniledii ve baklk sisteminizin güçlendii bir süreçtir.

Omega-3ten zengin beslenin:

Salkl yalardan Omega-3 baklk sisteminizin düzgün çalmas için çok önemlidir. Haftada en az 3-4 kez tüketeceiniz ve k boyunca ülkemizde bolca bulunan balklar, en önemli Omega-3 kaynaklarndandr.

Hareketsiz kalmayn

Hastalklardan korunmada egzersizin önemini zaten biliyoruz. Ama son zamanlarda gerçekletirilen çalmalar günar açk havada yaplan tempolu yürüyülerin ve dier günlerde yaplan kuvvet egzersizlerinin baklk sistemini güçlendirdiini, özellikle k aylarnda yakalanlan hastalklara kar direnci artrdn gösteriyor.

Stresinizi kontrol altnda tutun

Stres, bata kalp ve sindirim sistemi olmak üzere tüm vücudumuzu olumsuz yönde etkiler. Az miktarda stresin bakl güçlendirebilecei iddia edilse de depresif moda sokacak derecede duygusal stres, baklmz zayf düürebilir. yi uyku, salkl beslenme, düzenli bir hayat stresi azaltr, düzenli spor yapmak ise endorfin denen mutluluk hormonunu artrarak stresle daha iyi ba etmemizi salar.

Sigaradan kurtulun

Sigara ve dier tütün ürünleri, içerdikleri yüzlerce kimyasal madde nedeniyle vücudumuzun neredeyse tüm sistemlerini olumsuz etkiler. Özellikle solunum yollar, k boyunca mikroplara kar savunmasz hale gelir, k enfeksiyonlar sigara içenlerde daha uzun sürer, daha zor iyileir!

Salkl beslenin

Dengeli bir beslenmede özellikle proteinlerden ve baz vitamin ve minerallerden zengin beslenmek, baklk sisteminizi güçlendirebilir. A, C ve E vitaminleri kandaki beyaz hücrelerin saysnn artp mikroplara kar güçlerini artrr, anti-oksidan özellikleri ile hücrelerimizi zararl maddelerden korur, baklk sisteminin güçlenmesini salayan maddelerin üretimini destekler. K aylarnda güçlü kalabilmek için demir ve çinkonun da düzenli tüketilmesi gerekir. Muz, süt ürünleri, yumurta, havuç, marul, turunçgiller ve kabuklu kuruyemilerden kararnda tüketerek, neredeyse tüm bu besinleri almak mümkündür. Eer yeterince alamadnz düünüyorsanz bir uzmana danarak besin takviyelerinden destek alabilirsiniz.

Bol sv tüketin

Günde en az 8 ila 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. K aylarnda bol su tüketmek cildinizi kurumaktan korur, barsaklarnzn düzgün çalmasna, dolam ve baklk sisteminizin de etkili bir ekilde görevlerini yerine getirmesine yardmc olur. Sv ihtiyacnz karlamaya destek olmak için taze bitki çaylarndan özellikle hlamur, adaçay, ekinezya ve kuburnunu tercih edin. Yeil çay, antioksidan etki açsndan siyah çaydan daha faydaldr.

El ykamay önemseyin

Gün içinde ellerimiz her yere temas ediyor. Enfeksiyonlardan korunmak için sk sk ellerinizi ykamay ihmal etmeyin. Sabunlu su ile bir dakika süre ile ovuturarak el ykamak, mikroplarn %99undan fazlasn temizler.

Ana Sayfaya Git