'Kıl dönmesi sorunu masa başı çalışanları tehdit ediyor'

Daha çok genç erkeklerde görülen kıl dönmesi sorunu Türkiye’de Batı toplumlarından 10 kat fazla görülüyor. Masa başı çalışanlarla uzun süre hareketsiz kalanlarda kıl dönmesi riskinin arttığını belirten uzmanlar, hastalığı önlemeye yönelik tedbirlere vurgu yapıyor.

Haberler 13.11.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kl dönmesinden korunmak için alnacak önlemlere dikkat çeken Genel Cerrah Op. Dr. Fatih Kar, hareketsiz kalan, masa ba çalan, bilgisayar bamls olan, uzun saatler araç kullanan, dar kyafet tercih eden, ar kll vücuda sahip erkeklerde riskin arttn söylüyor.

PSKOLOJY DE SOSYAL YAANTIYI DA OLUMSUZ ETKLYOR

Pilonidal sinüs rahatszlnn psikolojik ve sosyal etkilerine deinen Genel Cerrah, hastaln belirtileri hakknda unlar söylüyor:

Hasta hekime genelde kuyruk sokumu bölgesinde ar, ilik, kanl aknt, kant, popo üzerine oturamama gibi ikayetlerle bavuruyor. Hastaln temeldeki nedeni ise kuyruk sokumundaki çökük olan ksmda kll ve terli olua taklp sürtünmelerle, oluun en dibindeki ter bezi deliklerinden vida ya da matkap gibi dönerek, cilt alt ya dokusu içine hissettirmeden girmesi, delikler açmas ve bu deliklere giren bakterinin de katks ile etrafnn iltihaplanmasdr. Buna bir de ar kllanma ve kiisel temizlik eksiklii de ilave olduu takdirde kl dönmesi sorunu kronikleiyor. Tüm bunlar kokuya ve çamarlarn kirlenmesine de neden olarak bireyin yaam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Öyle ki bu hastalk nedeniyle çok kez ameliyat olmak zorunda kalan ve psikolojisi bozularak aylarca evden çkmayan hastalar var.

AMELYATSIZ YÖNTEMLER BAARILI SONUçLAR VERYOR

Kl dönmesinden korunmak için kiisel hijyene dikkat edilmesi, kuyruk sokumu bölgesindeki tüylerin temizlenmesi, gerekirse bu bölgeye lazer epilasyon yaplarak potansiyel risklerin azaltlmas önerisinde bulunan Dr. Kar, eskiden hastaln tedavisinde ameliyatn ilk seçenek olduunu ancak son yllarda gelitirilen ameliyatsz yöntemlerin de baarl sonuçlar verdiini belirterek sözlerini öyle tamamlad:

çok yeni bir hastalk geliimi söz konusu ise sadece bilinçlendirerek, lazer epilasyon ve hijyenin arttrlmas yeterli olabiliyor. Biraz daha derin sinüslerin varlnda kllarn temizlenmesi, sinüslerin lokal anesteziyle çkarlmas (mikro sinüsektomi) ya da kristalize fenol uygulamas düünebiliyoruz. Bunlar ayakta, ksa, arsz olarak gerçekletirilen tedaviler olarak kabul ediliyor. Bunlarn arasnda kristalize fenol en çok tercih ettiimiz yöntemler arasnda yer alyor. Her 100 hastadan 85inde bu teknikle baar elde edebiliyoruz. Ameliyathane ortam gerektirmeyen, poliklinik ortamnda, uygun bir ekilde yapldnda baar ans çok yüksek olan bir tekniktir.

KRSTALZE FENOL NASIL UYGULANIYOR?

Kuyruk sokumu bölgesine steril ortam salanarak lokal anestezi ile bölgeyi uyuturuyoruz, ardndan da sinüslerin tamamn kllardan ve bölgede oluan iltihapl dokudan temizliyoruz. Bu temizlik ilemi sonras deliklerden hastalkl bölgenin içine, iri tuz kristallerine ya da naftaline benzeyen görünümde olan kristalize fenolü koyuyoruz. Kristalize fenol, yaray temizleme etkisi ile sinüslerin içlerini tam anlamyla tkanan lavabolar açmakta kullandmz lavabo açclar gibi temizliyor ve bir iyileme-kapanma sürecini balatyor. lem arsz olarak gerçekletiriliyor, ortalama 10-15 dakika sürüyor ve hastanede yat gerektirmiyor. Hastalar ilemden sonra normal günlük aktivitelerine devam edebiliyorlar ertesi gün de banyolarn yapabiliyorlar.

Ana Sayfaya Git