Kıl dönmesine dikkat!

Kıl dönmesinin sanıldığının aksine doğuştan değil, sonradan ortaya çıktığını belirten Dr. Ömer Faruk Akıncı, bu hastalığın ortaya çıkasına neden olan birçok faktörün olduğunu söyledi.

Haberler 19.12.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda özel bir hastanede görevli Genel Cerrahi uzman Prof. Dr. Ömer Faruk Aknc, vatandalar kl dönmesi konusunda uyararak hastal tetikleyen faktörlere dikkat çekti.

Kl dönmesinin özellikle gençler arasnda yaygn olduunu belirten Aknc, kl dönmesinin genç nüfusun yüzde 10da görüldüünü kaydetti. Kuyruk sokumunda bulunan sabit kllarn bu hastala sebebiyet vermediini belirten Aknc, Yakndan bakldnda kllar buday baa gibidir ve ucu battktan sonra derine doru sürüklenir. Bir kln batmas dierlerini de sürükleyerek cilt altnda bir yuva oluturur. Daha sonra burada bir yabanc cisim, granülasyon dokusu oluur. Bu dokunun enfekte olmasyla da akntl sinüs azlar ve fistüller oluarak hastalk yaylr. dedi.

Dar giysiler, kl dönmesine neden oluyor

Dar giysilerin kl dönmesine neden olduunu belirten Aknc, uzun yllar varsayldnn aksine kl dönmesinin doutan olmadn, sonradan ortaya çktn söyledi.

Aknc, Hastaln olumasna yol açan birçok faktör mevcuttur. Vücuttaki kllarn yaps ve miktar, kuyruk sokumundaki çukurluun derecesi, uzun süre ayn pozisyonda oturulmas, yaplan uzun yolculuklar, dar giysi giyilmesi, uzun süre banyo ve du alnmamas, bölgenin slak ve nemli kalmas gibi faktörler hastaln ortaya çkmasnda etkilidir. diye konutu.

Spinal anesteziyi tercih ediyoruz

Kl dönmesi tedavisinde spinal anestezi ile hastalar ameliyat etmeyi tercih ettiklerini söyleyen Aknc, Ameliyat lokal anestezi ile yaplabilecei gibi spinal anestezi veya genel anestezi ile de yaplabilir. Hem lokal anesteziye göre cerrahn daha rahat çalabilmesi ve dolaysyla daha konforlu bir ameliyat imkn vermesi hem de hasta için genel anesteziye göre daha az riskli olmas nedeniyle biz, çou zaman spinal anesteziyi tercih ediyoruz. Ameliyat sonras dönemde nüks gelimemesi için, bir süre yarann üzerine direk oturulmamas, yarann kuru ve temiz tutulmas, vücut direncinin yerinde olmas önemlidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git