Kına Artık Doğal Ağrı Kesici Olarak Kullanılıyor!

Efsanevi Mısır kraliçesi Kleopatra’nın kına yağından elde edilen bir koku kullandığı bilinmektedir. Kleopatra Roma’lı sevgilisi Antonius ile buluşmaya giderken geminin güvertesine bu losyondan bolca dökülürmüş. Eski Mısır mumyalarının el ve ayak tırnaklarında sıklıkla kına bulunmuştur. Kına o zamanlarda da hem makyaj, hem süsleme ve hem de tedavi amacı ile kullanılmaktaydı.

Haberler 10.09.2017 - 14:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Prof. Dr. Okan Bölükba, Kna bata ar olmak üzere birçok tbbi sorunun tedavisinde kullanlyor dedi.

Kna, litrasea familyasndan bir bitkiden elde edilmektedir. Birçok türü olmakla birlikte sklkla kullanlan yeil kna, Güney Bat Asya, Kuzey Afrika, Avustralya, Bat Hint Adalar halkalar tarafndan endemik olarak kullanlmaktadr. Tüm bu kültürlerde, kna kullanmnn dini balantlar da vardr.

Kna, naftokinon gibi onu güçlü bir boya yapan bileiklerin yan sra; tanin, kumarin, flavinoidler, fenolik asit, steroller ve ksantonlar gibi birçok biyolojik etkiye yol açan ve tedavide çeitli tbbi sorunlarn çözümünde yararlanlan maddeler de içerir.

KINANIN TIPDAK YER

Prof. Dr. Okan Bölükba, Knann tbbi kullanmnda; verem ilerlemesini durdurduu, antiviral, antimikrobik, antifungal (Mantarlara kar), protein glikasyonu önleyici, yara iyiletirici, antipiretik (Ate düürücü), analjezik (Ar kesici), antiinflamatuvar (Yang-iltihap önleyici) özellikleri olduu uzun zamandr bilinmektedir. Mollusc, tyripanasoma, gibi hastalk etkenlerine kar da yararl olduu bilinmektedir. Kna, ayrca kanser, parazit, eker hastal önleyici özelliklere sahipti. Karacieri korur. Bu nedenle sarlkta kullanlagelmitir. Kna, baklk sistemini olumlu yönde düzenleyici etkilere de sahiptir. Günümüzde Ayurvedik tp ve Unani tp (Hindistanda halen kullanlan eski yunan tbbnn bir formu) kna gargaralarn bademcik iltihab, farenjit, diyare, dizanteri, ülser, barsak kurdu ve ate tedavisinde uygulamaktadr açklamasn yapt.

Yararlar yannda dikkat edilmesi gereken durumlar da vardr. Nadir bir kan hastal olan favizm (Bakla yenmesi ile iddetli iç kanama gelimesi), ülkemizde nisbeten daha yaygn görülebilmektedir. Bu hastal olan ama hasta olduu bilinmeyen bir çocuun eline kna sürülmesi, az miktarda olsa bile, iç kanamaya neden olabilir!

Bölükba, Knann ar kesici özelliinin nerelerde kullanlmas gerektii konusunda önemli bilgiler verdi. Kna, halk hekimliinde, uyuz, saç kepei, saç dökülmesi, sarlk, mantar hastalklar, dalak büyümesi, kanser, amipli dizanteride kullanlmaktadr. Kna ya, knadan elde edilen ve tedavi amaçl olarak kullanlan bir maddedir. Özellikle eklem iltihab ve romatizma kaynakl arlarda etkilidir.

YANIK YÜZLER ÜZERNE

Kna, yank yüzeyler üzerinde serinletici etki yapmakta, bu nedenle yüksek ate tedavisi ve yank bakmnda kullanlabilmektedir.

Knann özellikle nöropatik arda etkili olabilecei, doksanlarn sonlarna doru bilimsel aratrmalarla ispatlanmtr. Normal ar kesicilere cevap vermeyen nöropatik ar türü arlar, geni bir grup hastal içermektedir. Trigeminal nevraljiden diyabetik nöropatiye (eker hastalarnda görülen ayak yanmalar bu durum ile ilikilidir); kanser arlarndan fibromiyaljiye dek birçok arl hastal barndrr.

Prof. Dr. Okan Bölükba, Uzun bir süredir nöropatik arya neden olan sinir skmas (En sk görüleni karpal tünel ) ve boyun ft hastalarnn kna sürdüklerini gözlemliyorduk. Baz Ortadou ülkelerinde doktorlar karpal tünel sendromunda ellere kna sürülmesini bir hastalk iareti olarak görmektedir (Yani neredeyse kna varlna bakp karpal tünel tans koymak!). Gerçekten de kna, bu gibi durumlarda gözlenen yanma, elektrik çarpmas, batma , inelenme benzeri nöropatik arlar ciddi biçimde azaltmaktadr. Halk arasnda bu tür arlarda deriye kna sürmek uygulamasnn bo bir inanç olmad, bilimsel bir temeli olduu anlald. Knann içerdii ar kesici maddeler ayrntl olarak tanmlanm ve Birleik Devletler patent dairesi tarafndan tescil edilmitir dedi.

Ana Sayfaya Git