Kırılgan kemik yapısı kan kanseri habercisi olabilir

Kırılgan kemik yapısı, şiddetli bel ağrısı, ileri yaş grubunda görülen ve kan kanseri hastalığı olan multipl miyelomanın en belirgin bulgusu olarak kendini gösteriyor.

Haberler 04.10.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En ufak bir darbe ya da arlk kaldrma sonucunda kemiklerin krlmas, bel ve omur ars, kanszlk, sk enfeksiyon geçirme, genellikle ileri ya grubunda görülen kan kanseri multipl miyelomann (MM) habercisi olabilir.

Uzmanlar, bu tip yaknma ve bulgularn bir arada bulunmas halinde, durumun yalla balanlmamas ve hematolojik olarak incelenmesi gerektii uyarsnda bulunuyor.

stanbul Tp Fakültesi Öretim Üyesi ç Hastalklar ve Hematoloji Uzman Prof. Dr. Sevgi Kalayolu Bek, bir kan hastal olan multipl miyeloma ile ilgili olarak yapt açklamada, hastaln kan üretiminin yapld kemik iliinden köken alan ve baklk sistemi hücresi plazma hücrelerinin kanser hücrelerine dönümesiyle ortaya çktn söyledi.

Hastaln en sk 60l ya ve üstündekilerde görüldüünü, ya arttkça skln da yükseldiini, ancak nadiren 40 ya altndakilerde de gözlenebildiini belirten Kalayolu Bek, hastaln çok farkl belirti ve bulgularnn olabildiini dile getirdi.

- Kemiklerde en sk omurga etkileniyor

Kalayolu Bek, tümörün en çok tutulum yapt yerin kemikler olduuna dikkati çekerek, Hastala yol açan hücrelerin salglad baz zehirli maddeler kemik yapsn hasarlyor, incelmeye yol açarak krlganl kolaylatryor. çünkü bu hastalarn kemiklerinde oyuklar oluuyor ve bu bölgeler krlyor. Örnein, hasta ar olmayan bir poeti tadnda bile kol ya da bilei krlabiliyor. diye konutu.

Kemiklerde ar derecede osteoporoza neden olabilir. Tümör, kemiklerde en sk omurgay ve sklkla bel omurlarn etkiliyor. Bu nedenle hastalkta en önemli bulgu bel ars olarak kendini gösteriyor. diyen Kalayolu Bek, tümörün omurilie bask yapmas durumunda ayaklarda uyuma, yürüme güçlüü ile ilerleyen ve tamamen uzuvlarn ilemez hale gelmesi ile felce yol açabilen nörolojik bulgulara neden olabildiini dile getirdi.

Kalayolu Bek, kemik hasarnn göüs duvarnda ve kaburgalarda da olabileceinden hatal olarak bu bölge ilikili kalp ve göüs hastalklar uzmanlarna bavurulabildiini, kemik tutulumunun kol ve bacaklarda sürekli iddeti artan ar eklinde de ortaya çkabildiini belirtti.

Tümör hücrelerinin kemik iliini igal etmesi ve salkl hücrelerin azalmasna yol açmasyla kanszlk görülebildiini dile getiren Kalayolu Bek, dier kan hücrelerinde de eksiklik olabildiini, kanszlk olan bir kiide halsizlik, çabuk yorulma ve çarpnt gibi ikayetlerin görüldüünü söyledi.

Kalayolu Bek, söz konusu hastalarda baklk sisteminin de zayf olduunu, antibiyotik tedavisine karn tedavi ile kontrol altna alnamayan enfeksiyonlar veya sk sk enfeksiyon geçirmenin de bir belirti olabileceini bildirdi. Bunlar içinde özellikle solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlaryla karlatklarn belirten Kalayolu Bek, söz konusu tümörün böbrekleri de olumsuz etkileyerek böbrek yetmezlii ile multipl miyelomal hastalarn klinie böbrek yetmezlii ile bavurabildiini söyledi.

Sevgi Kalayolu Bek, böbreklerde tutulum olmas halinde kiide itahszlk, az kokusu, bulant, kusma ve idrar miktarnda deiikliklerle kendini gösterdiini vurgulayarak, iddetli bel ve srt ars ile balayan bulgularn kanszlk, kemiklerde çabuk krlma, halsizlik, böbrek fonksiyon bozukluu, sk enfeksiyon görülmesi gibi durumlarn bir arada olmas halinde mutlaka kii, multipl miyeloma açsndan deerlendirilmeli. diye konutu.

Hastalarn büyük bir bölümünün arlarnn yalla bal ortaya çkabilen bel, srt ve kemik arsyla kartrldndan aile içinde önemsenmediini, hematoloji uzmanna bavuruda geç kalnabildiine dikkati çeken Kalayolu Bek, bu nedenle hem hekimlerin hem de kiinin ve yaknlarnn bulgulara kar duyarl olmas gerektiinin önemli olduunun altn çizdi.

- Açklanamayan kanszlkta kemik ilii biyopsisi yaplmal

Kalayolu Bek, tam kan tahlili yaplmas halinde, kanszlk bulgusunda dikkatli inceleme yaplmas gerektiinin altn çizerek, Hafif de olsa kan hücre saysndaki deiiklik dikkate alnmal ve bunun nedeni aratrlmal. bilgisini verdi.

Rutin yaplan kan tahlilleri ile bu rahatszln tespit edilemeyeceine dikkati çeken, önce üphe edilmesi, ardndan bu hastala ilikin belirteçlere baklmas gerektiini vurgulayan Kalayolu Bek, Özellikle açklanamayan kanszlk durumunda mutlaka kemik ilii biyopsisi yaplmal. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git