"Kırmızı et tiroid hormonunu dengeliyor"

Prof. Dr. Derya Uludüz kırmızı etlerin eskiye oranla besin değerinin düştüğünü ancak sağlıklı ve besin değeri yüksek bir kırmızı etin birçok vitamin ihtiyacını karşıladığını belirtti. Prof. Dr. Uludüz ayrıca kırmızı etin fazla bilinmeyen bir faydası olduğunu da açıkladı ve "Kırmızı etin nerdeyse hiç bilinmeyen bir diğer faydası da tiroid hormonunu dengelemesidir. Tiroid hormonu, epinefrin, norepinefrin ve dopamin gibi vücutta çok önemli maddelerin yapılmasında rol oynar. Bu maddeler, mide, kalp ve akciğer gibi organlar ile beynimiz arasında iletişimi sağlayan kimyasal mesajcılardır" dedi.

Haberler 26.08.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ETLER çOK FAZLA ENDÜSTRYEL LEMDEN GEçYOR

Geçmite tüketiimiz krmz etlerin günümüzdeki krmz etlerden çok farkl olduunu söyleyen Prof. Dr. Uludüz sözlerine öyle devam etti: Geçmite hayvanlar doada serbestçe geziyor ve tamamen doal yiyecekler tüketiyordu. Bu hayvanlardan elde edilen et ile bugün kapal ahrlarda yetitirilmi, suni yemlerle beslenmi ve büyüme hormonu, antibiyotik verilmi hayvanlardan gelen et ayn deildir. Ayrca, günümüzde etler çok fazla endüstriyel ilemden geçiyor, raf ömrü uzamas için nitratla, koruyucularla ve daha birçok kimyasalla kartrlyor veya tütsüleniyorlar.

ET TÜKETMEMEK KAS VE BEYN FONKSYONLARINI OLUMSUZ ETKLYOR

Hastalara genellikle krmz et tüketimini azaltmalarnn önerildiini söyleyen Prof. Dr. Uludüz nedeni ise öyle açklad: Salam, sucuk gibi ilenmi krmz etler kalp ve eker hastalklar riskini artrrken, doada otlayan hayvanlardan elde edilen ilenmemi krmz et ise salkl ve besleyicidir. Sadece 176 kalori ve yüzde 10 ya içeren 100 gram krmz ette günlük ihtiyacmz olan B3 vitamininin yüzde 25i, B6 vitamininin yüzde 20si, B12 vitamininin yüzde 40, demir ihtiyacn yüzde 15i, çinko ihtiyacnn yüzde 35i, selenyum ihtiyacnn yüzde 25i bulunur. B12 vitaminini sebzelerden almak ise mümkün deildir. Krmz et kreatin ve karnitin açsndan oldukça zengindir. Kreatin kaslarda enerji depolarn doldurur ve kas gücünü artrr. Karnitin ise yan enerjiye dönümesinde önemlidir. Et tüketmeyenlerde bu maddelerin deeri düüktür, bu da kas ve beyin fonksiyonlarn olumsuz etkiler.

GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN B12 MKTARI 2 MKROGRAMDIR

Krmz etin sebzelerde pek bulunmayan ve vücut tarafndan üretilemeyen zengin bir B12 vitamini kayna olduunu söyleyen Prof. Dr. Uludüz sözlerine öyle devam etti: Hücrelerin genetik kodlarnn çoaltlmasnda ve beyin hücrelerinin tamirinde rol alr. B12 vitaminin uzun süreli eksiklii beyin ve sinir sistemine kalc olarak zarar verebilir. En iyi B12 kayna karacierdir. Sr karacierinin 70 gramlk porsiyonu 70 mikrogram B12 vitamini içerir, günlük önerilen B12 miktar yaklak 2 mikrogramdr.

KIRMIZI ET TROD HORMONUNU DENGELYOR

Krmz etin demir içeriinin de çok zengin olduunu söyleyen Prof. Dr. Uludüz sözlerine öyle devam etti: Demir, kanda oksijen ve besinlerin dokular ile organlarmza iletilmesinde önemli bir rol oynar. Krmz etin nerdeyse hiç bilinmeyen bir dier faydas da tiroid hormonunu dengelemesidir. Tiroid hormonu, epinefrin, norepinefrin ve dopamin gibi vücutta çok önemli maddelerin yaplmasnda rol oynar. Bu maddeler, mide, kalp ve akcier gibi organlar ile beynimiz arasnda iletiimi salayan kimyasal mesajclardr. Bu nedenle duygu durum, uyku, konsantrasyon ve kiloyu etkileyebilir, dengede olmadnda da olumsuz belirtilere neden olabilir.

AZ MKTARDA DOYMU YA BAIIKLII GÜçLENDRR

Prof. Dr. Uludüz ayrca, Krmz et doymu ya içerir. Doymu yalarn fazla tüketimi zararl olsa da az miktarda doymu ya baklk fonksiyonunu güçlendirmek ve salkl bir sinir ve sindirim sistemi oluturmak için gereklidir. Yalar, ayn zamanda vitamin A, E, D, K gibi yada çözünen vitaminlerin tanabilmesi için gerekli ve düük yal bir diyet bu besin maddelerinde eksikliklere yol açabilir dedi.

çÖZÜNEN ETLER TEKRAR DONDURMAYIN

Krmz etin, proteinden zengin olmas nedeniyle çabuk bozulduunu ve bu yüzden özenle muhafaza edilmesi gerektiini söyleyen Prof. Dr. Uludüz sözlerine öyle devam etti: Buzdolabnda en fazla 3 gün, buzlukta -4 derece ile en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derece ile en fazla 3 ay bekletilmelidir. Kurban etleri, dondurulmadan önce küçük parçalara ayrlarak buzdolab poetine veya yal kada sarlmaldr, böylece çözdürme ilemi de ksa sürer ve bakteri oluumu engellenir. Kalorifer üzerinde, açkta ya da scak suda bekletme gibi çözdürme yöntemleri, salk açsndan risklidir. Buzdolabnn alt ksmnda ya da mikrodalgada çözdürme daha uygun yöntemlerdir. çözdürülen et, bakteri oluumuna izin verilmeden hemen piirilmeli, asla tekrar dondurulmamaldr.

Ana Sayfaya Git