Kısırlık salgınlaştı!

"Türkiye’de kısırlık, son yıllarda salgın hastalıkları aratmayacak bir hızda ilerliyor"

Haberler 12.06.2019 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son dönemde çocuk sahibi olamayan çiftlerle daha sk karlatklarn ifade eden Üroloji ve Androloji Uzman Op. Dr. Evren Ik, 1950li yllarda yaplan bilimsel çalmalarda evli dört çiftten birinin çocuk sahibi olamad gösterilmiti. Ancak obezite ve sigara kullanmnn art, hareketsiz yaam gibi kötü alkanlklar nedeniyle salkl gibi gözüken çiftlerin de çocuk sahibi olma oran dütü. 2000li yllardan sonra yaplan bilimsel çalmalar, evlenen her iki çiftten bir tanesinin ne yazk ki çocuk sahibi olamadn gösteriyor dedi.

çocuk sahibi olmay engelleyen birçok sebep olduuna dikkat çeken Dr. Ik, Artk evlilikler sperm ve yumurta kalitesinin bozulmaya balad geç yalarda yaplyor. Kariyer kararlarnn ön planda tutulmas da çiftlerin çocuk sahibi olmasn geciktiriyor. Ülkemizde ortalama evlilik yann 30un üzerine çktn biliyoruz. Bu durum hem spermin hem de yumurtann yalanmasna neden oluyor. Öte yandan endüstriyel beslenme sorununu yayoruz. Özellikle fast food tarz beslenmenin günlük hayatmza girmi olmas, erkekte sperm, kadnda yumurta kalitesini bozuyor. Bu durum da çocuk sahibi olmada ciddi bir sorun oluturuyor diye konutu.

Ciddi ksrlk oranyla kar karyayz

Beslenme alkanlklarnn kötüye gitmesiyle birlikte Türkiye ve dünya gündemindeki obezite sorununun üst sralara tandn ifade eden Dr. Ik, Cilt altndaki ya doku kalnlnn art, kolestrol seviyesinin yükselmesi, insülin direncinin olumas, eker hastalnn daha ön planda olmas hem erkek hem de kadnda üreme hücrelerinin ciddi anlamda kalitesizlemesine neden oluyor. Hava kirlilii ve baz kimyasallara kar bizim daha fazla duyarl olmamz da bu olumsuz tabloyu tetikliyor. Tüm bu faktörleri göz önüne aldmzda ne yazk ki ciddi bir infertilite yani ksrlk oranyla kar karya kalyoruz eklinde konutu.

Androloji ve kadn hastalklar uzmanna bavurmallar

Kronik sigara içiciliinin de artk bir hastalk olarak kabul edildiini vurgulayan Dr. Ik, unlar söyledi:

çerisindeki toksik maddelerin kana karp erkekte testislere, kadnda da yumurtalara ulamasyla DNAs hasarl olan sperm ve yumurta hücrelerinin olumasna neden oluyor. Bu iki hatal kromozoma sahip ürünün birlemesiyle tabi ki salkl bir gebelik elde edilemiyor. Bu sorun önce çiftleri etkiliyor ve daha sonra toplumsal bir soruna yol açyor. u anda ne yazk ki evlenen iki çiftten bir tanesi çocuk sahibi olamyor. Saydmz tüm risk faktörlerinin azaltlmas ve kötü alkanlklarn ortadan kaldrlmas gerekiyor. leri yata çocuk sahibi olunmas planlanyorsa, erkein androloji uzman kadnn ise kadn hastalklar uzman tarafndan deerlendirilmesi gerekiyor. Bu deerlendirmelerin ardndan bahsettiimiz risk faktörleri azaltlabilirse çocuk sahibi olma ans mutlaka artacaktr.

Ana Sayfaya Git