Kısa süren görme ve konuşma bozukluklarına dikkat!

Aniden ortaya çıkan ve birkaç gün sürüp düzelen görme, konuşma sorunları ya da yazının kötüleşmesi gibi belirtiler MS yani Multiple Skleroz hastalığının işareti olabiliyor.

Haberler 24.05.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MS hastalarnn daha sakin bir hayat için i ve sosyal yaamdan uzaklamas ise ataklar olumsuz etkileyebiliyor. Nöroloji Uzman Prof. Dr. Türker ahiner, MS hastal ve yaplmas gerekenler hakknda bilgi verdi.

ikayetleriniz dier MS hastalarnn yaknmalaryla ayn olmayabilir

Beyni ve omurilii yani merkezi sinir sistemini etkileyen MS hastalnn neden ortaya çkt tam olarak bilinmemektedir. Baklk sisteminin bilinmeyen bir nedenle sinir sistemini düman olarak alglamas ve saldrmasyla beynin farkl bölgelerinde hasarlar oluabilmektedir. Genellikle ataklar halinde ilerleyen MS hastal, sinir sisteminin hasar gördüü bölgeye göre kiiden kiiye farkl iddet, sklk ve bulgularla ortaya çkmaktadr.

Yaznz aniden kötületiyse MS ihtimalini göz ard etmeyin

MS tehisi koymak için yaplan radyolojik görüntülemeler her zaman yeterli olmayabilmektedir. Hastalk genellikle hastann ayrntl öyküsü alndnda anlalr. Daha önce kiinin hayatnda olmayan, bir anda ortaya çkan ve ksa sürede düzelen konuma, görme bozukluklar veya yaznn bozulmas gibi kiiye tuhaf gelen ama önemsenmeyen belirtiler MS hastaln iaret edebilmektedir. Kiiden kiiye farkllk göstermekle birlikte MS genellikle;

Duyularda alglama problemleri

Geçici felç ve güç kayb

Anormal kas spazmlar ve hareket problemleri

Denge zorluklar,

Yutmada zorluk

Ar yorgunluk belirtileri vermektedir.

Farkl hastalklarla kartrlabiliyor

MS hastalnda, günler veya haftalar içinde ilerleyen ve belli bir süre sonra tamamen kendini gösteren belirtiler yine birkaç gün veya hafta gibi ksa sürede düzelebilmektedir. 24 saatte ya da daha ksa sürede düzelen sorunlar, çou zaman MS hastalnn belirtisi deildir. MS belirtileri ve radyolojik tetkiklerdeki görüntüler bazen Behçet veya Lyme hastal gibi farkl hastalklarla kartrlabilmektedir. Behçet ve dier nörolojik hastalklarda belirtiler MS gibi birkaç günlük deil daha uzun vadeli ve daha hafif ilerlemektedir. Bunun yan sra MS ile kartrlan hastalklarn birçounda iddetli ba ars yaanrken MS rahatszlnda neredeyse hiç ba ars olumamaktadr.

Sosyal yaamdan uzaklamayn

Youn stres, baklk sistemini ve MS ataklarn tetikleyebilmektedir. Stresten uzak durmak adna hastalarn i ve sosyal yaamdan kendilerini soyutlamalar farkl bir depresyon kayna olabilmektedir. çou zaman keyif alnan, yetitirme ve baar kaygs olmayan bir ite çalmak stres kontrolü için daha faydal olabilmektedir. MS hastalarnn sosyal hayatlarna devam etmesi, özellikle spor aktivitelerinde bulunmas hastaln seyrini olumlu yönde etkilemektedir.

MS hastal doru tedavi ve yaam tarz düzenlemeleri ile kontrol altnda tutulabilir. Hastalarn bu 6 kurala mutlaka dikkat etmeleri gerekir.

Ar yorgunluklardan kaçnn

Salkl beslenin

Sigara içmeyin

Günlük yürüyü ve egzersizler yapn

Baz hastalarda mevcut ikayetlerin daha fazla hissedilmesine neden olabilecek hamam, sauna gibi scak ortamlar yerine lk suda du almay tercih edin

Depresyon yaratabilecek olay ve ortamlardan kaçnn

Ana Sayfaya Git