Kaşınan Kulağa Sirke Dökünüz!

KULAK Burun ve Ağız Sağlığı uzmanı Op. Dr. Ali Osman Aksoy, dış kulak yolu enfeksiyonları ve tedavisi ile hastalıktan korunma yolları hakkında uyarılarda bulundu. Dr. Aksoy, ''Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolu her zaman kuru tutulmalıdır. Eğer kulakta kaşıntı varsa 2-3 damla sirke yararlı olacaktır. Sirke, bozulan dış kulak yolunun asiditesini, sağlıklı hale getirmektedir'' dedi.

Haberler 30.08.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak, Burun ve Az Sal uzman Op. Dr. Ali Osman Aksoy, scak havada serinlemek için havuz ve denizde serinleyen çok sayda kiinin, kulak enfeksiyonlar ile kar karya kalabildiini söyledi. Özellikle iddetli kulak arsyla kendini gösteren d kulak yolu iltihabnn, bu sorunlarn banda geldiini belirten Op. Dr. Aksoy, D kulak yolu kendi kendini temizleyebilen bir yapya sahiptir. D kulak yolunun hemen giriindeki ter ve ya bezleri tarafndan salglanan, halk arasnda kulak kiri diye bilinen, serumen ya da buon, en önemli savunma mekanizmasdr. Bu salgnn asidik yaps, mikroplarn üremesine, çoalmasna ve bir hastalk olumasna engel olmaktadr. D kulak yolu, doal savunma mekanizmas sayesinde enfeksiyonlara kar dirençlidir. Ancak bu fonksiyon bozulduunda, kulak içindeki nem ve scak, bakteriler ile mantarlarn çoalmas için elverili bir ortam oluturur diye konutu

KULAK TEMZLEME çUBUU ENFEKSYON çN EN ÖNEML NEDEN

D kulak yolu fonksiyonlarnn bozulma sebeplerinden de bahseden Op. Dr. Aksoy, D kulak yolu fonksiyonunun bozulmasndaki en önemli neden, kulak yolunu temizlemek ya da kamak amacyla kullanlan, her türlü sivri ve sert yabanc cisimdir. Daha çok kulak temizleme çubuu, bu enfeksiyonlara zemin hazrlamaktadr. Kulak içi ile temas eden yabanc cisimler, kulak kanaln döeyen ciltte küçük çiziklere ve çatlaklara neden olur. Kulak içindeki derinin bütünlüünün bozulmas ve zedelenmesi, mikroplarn ve mantarlarn çoalmas için elverili bir ortam oluturur. Normalde d kulak yolunda flora denilen mikroorganizma popülasyonu zaten vardr. Bu saynn normalin üzerinde olmas otitis eksterna denilen d kulak yolu iltihabna yol açar dedi.

SUDA UZUN SÜRE KALMAK SORUNU KRONKLETRR

Uzun süre havuz ya da denizde yüzmenin kulak yolu iltihabnn bir baka nedeni olduunu kaydeden Op. Dr. Aksoy, Özellikle kulaa kaçan suyu, pamuklu çubukla çkarmaya çalmak, yal tabakaya zarar vermektedir. Suda uzun süre kalanlarda d kulak yolu iltihab kroniklemekte, cilt kalnlamakta ve kulak yolu daralmaktadr. D kulak yolu iltihabnn en önemli belirtileri ise kant, ar ve bunlar takip eden iitme azldr. Genellikle ilk olarak balayan kant ve ardndan gelen iddetli ar, bir süre sonra kaçnlmaz hale gelir. Hastalar çou zaman iitme azl baladnda bir hekime bavurur eklinde konutub

Enfeksiyonlardan korunmak için kulak yolunun her zaman kuru tutulmas gerektiini ifade eden Op. Dr. Aksoy, sözlerini öyle sürdürdü:

Eer kulakta kant varsa, 2-3 damla sirke yararl olacaktr. Sirke, bozulan d kulak yolunun asiditesini, salkl hale getirmektedir. Buna ramen kant ve ar giderek artyorsa, vakit kaybetmeden KBB uzmanna bavurulmaldr. D kulak yolu iltihaplarnn tedavisinde, kanal kapatan mikrop ya da mantarlarn oluturduu birikintiler temizlenerek, antibiyotikli ve kortizonlu damlalarla sorun giderilmektedir. D kulak yolu enfeksiyonlarndan korunmak için hijyen koullar uygun olmayan ve klor seviyesi düük havuzlar tercih etmeyin. Havuza girmeden önce ve havuzdan çktktan sonra du aln. Suda 30-40 dakikadan daha uzun süre kalmayn. Havuza ya da denize girmeden önce su kaçrmayan silikon tkaç kullann. Kulak yolunu kuru tutun, kulak temizlii yaparken kulak çubuu kullanmayn ve kulak kirini çkarmaya çalmayn.

Ana Sayfaya Git