Kaşıntıya karşı 10 etkili yöntem

Yaz aylarıyla birlikte pek çok kişi böcek ve sinek ısırıklarının yol açtığı kaşıntıdan yakınıyor. Hele de sivrisinek ısırığıyla gelen kaşıntı kişiyi adeta canından bezdiriyor. Sinek ve böcek ısırıkları bir yana kaşıntının altında bazen de egzama, yetersiz beslenme, alerji, kurdeşen hatta iç organ hastalıkları gibi ciddi nedenler de yatabiliyor.

Haberler 07.06.2019 - 12:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahfuz EKN

DYARBAKIR-Dermatoloji Uzman Dr. Yeliz Erdemolu, kantnn altnda yatan nedenleri ve kantya kar etkili yöntemleri sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kant kanty getiriyor, minik bir alanda ortaya çksa da bir bakmsnz bütün vücudunuzu sarm, sizi adeta cannzdan bezdirir bir hal alm. Özellikle yaz aylarnda sivrisinek bata olmak üzere böcek ve sinek srklaryla yaygnlaan kant sorunu çocuk-yal herkesi olumsuz etkiliyor.

Dermatoloji Uzman Dr. Yeliz Erdemolu, pek çok kiinin kant ikayetiyle hekime bavurduunu belirterek, baz durumlarda da kantnn, cilt kuruluundan alerjiye, egzamadan yetersiz beslenmeye, mantar hastalklarndan kurdeene, psikiyatrik sorunlardan iç organ hastalklarna dek birçok nedeni olduunu söylüyor. Pek çok farkl nedenin sonucunda merkezi sinir sisteminden çkan uyarlarn periferik sinir sistemi yoluyla cildimize ulatn ve kanma hissi baladn belirten Dr. Yeliz Erdemolu Kanmak, beyinde serotonin hormonu salnmna neden olarak bireyi rahatlatsa da tekrarlayan kantlar, hayat kalitesini belirgin biçimde azaltr ve bu durum dayanlmaz bir skntya dönüebilir diyor.

Diyabet ve kanszlk da yol açabiliyor!

Kant nedenini aratrrken hastann anlattklar, tehise yönelik önemli ipuçlar veriyor. Tehis konulurken, kantnn iddetinden gece-gündüz saatleri arasnda deiiklik göstermesine, hastann psikolojik durumundan son zamanlarda kilo kayb yaamasna dek birçok faktörün dikkate alnmas gerekiyor. Dermatoloji Uzman Dr. Yeliz Erdemolu, gerekli gördükleri baz durumlarda da hastadan tam kan saym, karacier ve böbrek fonksiyon testleri ile idrar tetkiki istediklerini belirterek Yine patch (yama) testi, prick test ya da deri biyopsisi tan koymak için kullandmz dier enstrümanlardr diyor.

Bu yöntemlerle kantnz tahrisiz geçirebilirsiniz

Isrlan bölgeyi lk suyla ykayp nemlendirici sürün.

çok scak suyla du almay cilt temizliinde sert kese ve liften uzak durun.

Kolonya, slak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasndan kaçnn.

Sentetik kumalar tercih etmeyin.

çamar ykarken çift durulama yapn, yumuatc kullanmamaya çaln.

Oda scakl ve nem oranna dikkat edin.

Ar terlemeye yol açacak unsurlardan kaçnn.

Stresinizi yönetmeye çaln.

Günde en az 5-6 su barda su için.

Salkl beslenin; özellikle tüm yeil yaprakl sebzeleri ve A, D, E, K vitaminlerini içeren besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git