"Kabızlık önleyici ilaç alışkanlık yapmaz"

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, kabızlığın, çok sayıda hastada birtakım davranış değişiklikleri ve nefes egzersizleri ile kısa süreli ilaç tedavisiyle çözüme ulaştırılabildiğini ifade ederek, kabızlık önleyici ilaçların "alışkanlık" yaptığı söyleminin yanlış olduğunu belirtti.

Haberler 26.01.2018 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bor, yapt yazl açklamada, stres, düzensiz beslenme, katk maddeleri, youn i temposu ve edinilen baz alkanlklarn, kabzlk yaknmasyla bavurularn artmasna neden olduuna deinerek, kabzln yaam kalitesini ciddi oranda bozan bir sorun olduuna iaret etti.

Kabzln, günlük pratikte gastroenteroloji uzmanlarnn en sk gördüü olgular ve aile hekimleri arasnda en fazla konulan tanlar arasnda bulunduunu anlatan Bor, u bilgileri paylat:

Ülkemizde fonksiyonel barsak hastal yüzde 22,4, kabzlk yüzde 8,3 sklnda bulunmutur. Kadnlarda daha sk görülür. Her yata görülebildii gibi gebelik, stres, hareketsizlik, ar diyet yaplmas, tiroidin az çalmas, nörolojik hastalklar gibi rahatszlklar ve özellikle ilaçlar tetikleyici olabilir. Yallarda skl ve ciddiyeti artmaktadr. Ölüm riski hiç olmasa da bazen hastalar bezdirecek kadar iddetli yaknmalar oluturur.

Bor, üç ayr kabzlk tipi bulunduunu, tan için hasta öyküsünün yeterli olduunu ve özel merkezlerde yaplan testlerle alt gruplar saptanarak bunlara yönelik tedavi uygulanabildiini belirtti.

Kabzlk önleyici ilaç alkanlk yapmaz

Alarm bulgular denilen tehlike iaretleri olmad durumlarda kolonoskopi gibi ileri inceleme gerekmediine iaret eden Bor, kabzln tedavisine ilikin unlar kaydetti:

çok sayda hastada, birtakm davran deiiklikleri ve nefes egzersizleriyle ve sadece ksa süreli ilaç tedavisiyle çözüme ulatrlabilir. lk yaplmas gereken, yaam tarznda kabzla yol açan nedenlerin ortadan kaldrlmasdr. Örnein tuvalet seçerek dklamay ertelemek, az sv almak, posasz beslenmek kabzla zemin hazrlar.

laçlarla ilgili çok sayda yanl inan mevcuttur. En sk söyleneni kabzlk önleyici ilaçlarn alkanlk yapt veya barsaklara zarar verdiidir. Bu söylemler yanltr. laç tedavisinde ülkemizde yaknlarda kullanlmaya balanan polietilen glikol grubu ile laktuloz en baarl olanlardr. Ne yazk ki ilk saylan grup SGK tarafndan ödenmemektedir. Yurt dnda yeni ve baarl ilaçlar gelitirilmi olmakla birlikte mevcut fiyat politikalar nedeniyle yllardr ülkemizde piyasaya yeni ilaç çkarlmamaktadr.

Prof. Dr. Serhat Bor, her hastada psikojenik faktörlerin aratrlmas gerektiinin altn çizerek, yaknmalarn psikolojik sorunlarn ve özellikle de gereksiz kanser korkusunun varlnda daha da kötüye gittiini, zaman zaman tedaviye psikolojiyi düzenleyen ilaçlarn da eklenebileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git