Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır?

Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında görev yapan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kabızlık hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı

Haberler 20.03.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kabzlk, barsak hareketlerinizin normalden daha zor veya daha az olduu anlamna gelir. Hemen hemen herkes bu sorundan zaman zaman ikayetçi olur. Bu ikayetler genellikle uzun sürmez ve ksa süre içinde vücudunuz düzene girdiinde kendinizi daha iyi hissedersiniz. Barsak hareketleri arasndaki normal süre kiiden kiiye deiiklik gösterir. Baz insanlar düzenli olarak günde üç kez tuvalete çkarken bazlar haftada sadece bir veya iki kez tuvalete çkar. Ancak tuvalete çkmadan üç veya daha fazla gün geçirmek, risk içerir. Üç günden sonra dk sertleir ve tuvalete çkmak çok daha zor hale gelir.

KABIZLIK BELRTLER VE NEDENLER NELERDR?

Kabzlk belirtileri arasnda; zayf barsak hareketi, barsak hareketlerinde zorlanma, sert veya küçük dk, barsaklar tamamen boaltamama, karn ilii ve ars, kusma saylabilir. Kabzlk nedenleri arasnda ise kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçlar, normal diyet veya faaliyetlerinizdeki deiiklikler, barsak kanseri, fazla süt ürünü tüketmek, yeme bozukluklar, huzursuz barsak sendromu, Parkinson hastal veya multipl skleroz (MS) gibi nörolojik durumlar, hareketsizlik, yetersiz su veya lif tüketimi, ar müshil kullanm, gebelik, sindirim sistemindeki sinir ve kas sorunlar, baz kiilerin hemoroid yüzünden barsak hareketi isteine kar direnmesi, baz ilaçlar (özellikle sakinletirici ilaçlar ve demir haplar), stres, tiroid bezinin az çalmas (hipotiroidi) saylabilir.

KABIZKEN NE YAPILMALI?

Kabzken eer baka bir neden ile sv kstlamas yaplmas gerekmiyorsa günde 10 bardak veya 2 lt su içmelisiniz. Özellikle sabahlar scak içecekler tüketebilirsiniz. Göbek ars ya da kramp ile birlikte ani ve iddetli arnz varsa doktora gitmelisiniz. Ayrca iki haftadan uzun kabzlk ve dkda kan varsa, diyet yapmamanza ramen kilo kaybediyorsanz, iddetli arnz varsa da doktora bavurmalsnz. Bu durumda kabzlnzn nedenini bulmak için baz testler uygulanr. Hormon seviyelerini kontrol etmek için kan testleri, ilaçl barsak filmi ve kolonoskopi uygulanr.

KABIZLIK ÖNLENEBLR M?

Salkl beslenme ile kabzlk çounlukla kontrol altna alnabilir. Bol lif içeren dengeli bir diyet uygulayn. Lif açsndan zengin meyve, sebze, baklagiller ve tahl tüketilmelidir. 2 lt su ve dier svlar içebilirsiniz. Kafein kullanmaktan kaçnn. Sütü azaltn, çünkü süt ürünleri kabzla neden olabilir. Düzenli egzersiz yapn. Günde en az 30 dakika aktif bir eyler yapn. Dknz tutmayn.

Ana Sayfaya Git