Kadın Doğum Uzmanı Tandoğan'dan hamile kadınlara uyarı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Tandoğan, hamileliğin 20'nci haftasından önce veya 500 gramın altında meydana gelen 2 veya daha fazla hamilelik kayıplarının ‘tekrarlayan düşük’ olarak tanımlandığını söyledi.

Haberler 14.06.2017 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Murat Tandoan, tüm hamilelerin 5te 1ini oluturan düüklerin çok büyük bölümünün ilk 12 haftada görüldüünü bildirdi. Bir kez düük yapan kadnn dier hamileliinde canl doum yapabilme orannn yüzde 76 iken, iki kez düükte bu orann yüzde 70e, 3 kez düükte ise, yüzde 65e kadar indiini söyledi. Hamilelik kayplarnn altnda yatan 5 önemli nedeni anlatan Tandoan u bilgileri verdi:

* Phtlama bozukluklar:

Hamileliin ilk oluumu, yani sperm ile yumurtann bulumas tüplerde gerçekleiyor ve yaklak 1 hafta-10 gün sonra oluan embriyo anne rahmine yerleiyor. Bu srada embriyonun beslenmesi için anne rahmi ile embriyo arasnda mikro düzeyde kan alveriini salayan damar yaplar da geliiyor. Ancak, Antifosfolipit antkor sendromu (AFAS), Sistemik Lupus Eritomatozus, Trombofililer gibi immünolojik nedenler ile trombofililer olarak tanmlanan phtlamaya sebep olan bir grup hastalk varsa damarlarda kan alverii engelleniyor. Buna bal olarak da embriyonun beslenmesi salanamyor ve düük geliiyor. Bu tür problemleri yaayan hastalarn tedavilerinde, hamilelikten hemen önce balanan ve hamilelik boyunca devam eden phtlamay engelleyen ilaçlar kullanlyor. Ancak, ilaç tedavileri olumu phtlar üzerinde yeterli etki gösteremedii için tedaviye hamilelikten önce balanmas ve düüklerin önüne geçebilmek için planl hamileliklerin yaplmas öneriliyor.

* Endokrin hastalklar:

Tekrarlayan düüklerin ikinci en sk nedenini hipotiroidi, diyabet ve PKOS gibi yaygn olan baz endokrin hastalklar oluturuyor. Bu sorunlardan bir ya da birkaçna sahip olan ve tekrarlayan hamilelik kayplar yaayan kadnlarn hamilelik öncesinde mutlaka hormonal açdan deerlendirilmeleri, gerekli tedavilerin yaplmas ve hastalklarn kontrol altna alnmas gerekiyor. Endokrin bozukluklar kontrol edilebilir sorunlar olduu için, tedavi edildikten sonra salkl bir hamilelik elde edilebiliyor.

* Rahimdeki anatomik ekil bozukluklar:

Rahimdeki ekil bozukluklar, rahim hacmini azaltarak hamileliin devamn imkansz kldn ve düüklerin ortaya çkmasna neden olduunu belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Murat Tandoan, rahim içinde perde yani septum varlnn tekrarlayan düük yaanmasndaki en yaygn anatomik bozukluk olduunu belirtiyor. Ultrasonografi sonucunda anatomik bir bozukluktan üphelenilirse rahim filmi, histereskopi ve MRla tan kesinletirildikten sonra basit bir operasyonla yüzde 100e yakn baar elde edilen yüz güldürücü sonuçlara ulalabiliyor.

* Genetik faktörler:

Anne ve baba adaynda var olan bir genetik bozuklua bal olarak salkl bir embriyo oluamamas düük yaanmasndaki en önemli faktörlerden birini oluturuyor. Bu nedenle tekrarlayan düük yaayan çiftlerin hamilelik öncesinde genetik yaplarnn incelenmesi yarar salyor. Bu tür genetik hastalklar tespit edilirse, bu çiftlere IVF (tüp bebek) planlayp daha sonra oluan embriyolar genetik olarak incelenebilen PGD (preimplantasyon genetik tan) yöntemi ile elde edilen salkl embriyolarn transferini saladktan sonra salkl hamilelik elde edilebiliyor.

* Yaam tarz:

Tekrarlayan düüklerin ortaya çkmasnda yapsal ve baz hastalklara bal etkenlerin dnda anne adaynn yaam tarz ve alkanlklarnn da etkili olduu biliniyor. Bunlarn banda da zehirli kimyasallara maruz kalmak geliyor. Bununla birlikte günde 10 adet sigara kullanm düük riskini 2 kat, günde 5 kupa kafeinli kahve tüketimi de 2 kat artryor.

Ana Sayfaya Git