Kadınlar daha çok risk altında!

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen kıkırdak kaybının ansızın ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, en çok risk altındaki kadınları, işi dolayısıyla sürekli ağır yük taşıyan, eğitmen kontrolü dışında vücut geliştirme sporu yaparak eklemlerini zorlayan ve fazla kilolu bireyleri omuz kireçlenmesine karşı uyarıyor.

Haberler 13.02.2020 - 00:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Halk arasnda sk rastlanan omuz kireçlenmesine kar dikkatli olunmasn belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora uyarlarda bulunuyor.

Yala bamsz herkeste görülebiliyor

Omuz kireçlenmesini üzerine çok yük binen eklemlerdeki kkrdaklarn birbirine karlk gelen yüzeylerinin ilerleyici kayb olarak tanmlayan Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, Nasl kaybolduu konusunda bizim müdahale edebildiimiz ve müdahale edemediimiz durumlar oluyor. Hastann genetiinden gelen baz kaltsal hastalklara müdahale edilemiyor. Aslnda birçok sebep var ama bata fazla kilolar olmak üzere ar kullanm, fiziksel travmalar, birtakm metabolik hastalklar, karn bölgesinin yalanmas, hiper tansiyon ve kan basncnn yüksek olduu durumlarn kireçlenmeyle dorudan ilikisi olduunu söyleyebiliriz. Bu sebeplerden bazlar kombinasyon eklinde bir araya gelince hastaya yük binse de binmese de arya bal eklemlerde ilerleyici kkrdak kayb, ilerleyici hareket kaybyla kar karya brakabiliyor. Bu soruna kadnlarda biraz daha fazla rastlanmakla birlikte, yatan bamsz olarak ileri yalarda görülebildii gibi gençlerde de ortaya çkabiliyor dedi.

Kkrdak kaybnn sinsi bir yaps olduunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, bu rahatszln bir haftada ortaya çkmadn, yllara yaylan belli durumlar haricinde uzun bir sürece yayldn ifade ederken ve hastalarn genelde aralkl ufak tefek arlardan sonra deil de sürekli hale geldiinde uzmanlara bavurduuna dikkat çekiyor.

Ary alglayamayanlar risk altnda

Omuzun vücuttaki en hareketli eklemlerden biri olduunu belirten Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora; Genetik faktörleri bir tarafa brakrsak omzunu ar kullananlarda ve vücutta erken uyar sistemi gibi çalan ary alglamada zorluk çekenlerde kireçlenme daha ksa sürede meydana geliyor. Hasta ary yeterince alglayamamas nedeniyle eklemini koruyamyor, çok zor ekstrem hareketleri yapabiliyor ve artk müdahale edilmesi gereken dönemde omuz kireçlenmesini fark edebiliyor. Omuz yük binen bir eklem olmasa da etrafndaki adelelerden, tendonlardan zengin ve vücudun en hareketli eklemidir. Dolaysyla tekrarlayc ar kullanmlarda, kronik mikro travmalarda adele ve tendon yrtklar omuzun yerini tutmakta güçlük çekince omuzun tüm biyomekanii bozuluyor. Sonuç olarak bu durum da kireçlenmeye yol açyordedi.

Yaam kalitesini ciddi ekilde bozuyor

Omuz kireçlenmesinin diz ve kalçadakinden farkl olduunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora; Farkl mekanizmalarla balayp hepsi sonuç olarak eklemde ilerleyici hareket kstll ve arya neden olur. Hasta ancak bu basit ve günlük hareketleri yapamadn gördüünde hekime bavuruyor ama 4 evreli olarak düündüümüzde bavurduklar evre minimum 3tür, yani geç fark ettii için son döneme yaklam oluyor dedi

Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, omuz kireçlenmesinin yaam kalitesini nasl bozduunu u maddelerle belirtiyor;

Hastann bir noktaya uzanmasna,

Herhangi bir raftan almak istediini almasna,

Saçn taramasna, kiisel hijyenini yapmasna,

Omzunun üstüne yatmasna,

Basit olarak mutfakta sebze doramasna, buzdolabndan herhangi bir eyi almasna ve çaydanl kaldrmasna engel olur.

Spor yapanlar uzman destei almal

Omuz kireçlenmesine yol açan i kollarna da deinen Canbora, Özellikle ba üzeri ar yük tayanlar, paketleme gibi tekrarl bir ekilde bu ilemleri yapanlar, mobilyaclar ve yol yapm ilerinde delici makinelerle çalanlarda omuz kireçlenmeleri sk görülüyor dedi.

Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora vücut gelitirme sporu ile uraan bireylere de önemli tavsiyelerde bulunuyor; Mutlaka uzman yardm almalar, onlarn direktiflerine uyarak spora devam etmeleri gerekiyor. Belli adale gruplarna yönelik hareketleri yaparken bir miktar zorlama uygun olabilir ancak haddinden fazla zorlama birtakm rahatszlklar da beraberinde getirir. Bu tip hasta gruplarnda, onlar fizik tedavi programna almamz gerektiini söylediimizde ben zaten spor yapyorum gibi bir reaksiyonla karlayoruz. Fizik tedavi de ayr bir brantr ve belli adale gruplarna yönelik ilem yaplr. Spor aktivitelerinde adale büyütmek için tekrarlayc küçük zorlamalar gerekebiliyor ama orada ince bir denge var, çou adalenin devamnda bir eklem vardr ve o eklemlerin doal yapsn bozacak ar hareketler yaplmamaldr.

Son evrenin tehisi daha kolay

Tan koyma aamasnda hastalara ilk olarak yan, aktivite düzeyini ve ar düzeyini sorduklarn belirten Canbora, Bu sorularn yantn aldktan sonra hayat kalitesi nasl, hangi hareketleri yapmakta sorun yayor, istirahatte iken, gece ve gündüz devam ediyor mu gibi sorular yöneltiyoruz. Hareket kstlln da muayene ile doruladktan sonra röntgen bata olmak üzere ardndan ek birtakm radyolojik tetkikleri gerçekletiriyoruz. Son döneme gelmi bir eklem kireçlenmesinin tehisi son derece kolaydr ancak 2. ve 3. evrelerde tan koymak biraz daha zorlat için cerrahi d yöntemler sra ile bir algoritma eliinde uygulanmaldr dedi.

Eklemde sv azalmas doru bilinen bir yanl!

Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora sözlerine öyle devam etti: Cerrahi bir bran olmamza ramen belli bir yan altnda hastalara mutlaka cerrahi d yöntemler uyguluyoruz. Bunu uygularken kireçlenmeyi önlenmeye deil de süreci geciktirerek rahat ve konforlu yaamalarna yardmc olmaya çalyoruz. laç tedavisinin yan sra omuzda kireçlenme varsa ba üstü ar yükler tamamalar, tekrarlayc ve omzu zorlayan aktivitelerden kaçnmalar nispeten ary azaltacaktr. Eklemde sv azalmas tamamen doru bilinen bir yanltr. lerleyen yala beraber sv azalsa da kireçlenmede tam tersi sv art oluyor. Kireçlenmi eklemde azalan eklemin elastikiyetidir. Cerrahi d yöntemlerde biz bu azalan svy takviye ediyoruz söylemi çok yerlemi durumda ama bu maalesef doru deil.

4.evrede PRP ve kök hücre tedavisi uygulanamaz

Kök hücre ve prp uygulamalarnn yllardr aratrlan çok popüler bir konu olduunu ancak son evreye gelmi bir omuz kireçlenmesinde bu tedavilerin uygulanamayacan ifade eden Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, operasyon sonras komplikasyonlarla ilgili de hastalarn mutlaka bilgilendirilmesi gerektiine deiniyor. Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora; Hekimler hastalar mutlaka komplikasyonlar konusunda bilgilendirmelidir. Bu komplikasyonlar çok minimalize edilebilir, hayat devam ettikçe ortaya çkan riskler elbette omuz kireçlenmesi ameliyatlarnda da belli oranlarda vardr. Meydana gelebilecek komplikasyonlardan kilo vermek, protein almn artrmak, kan ekerinin düzenlenmesi gibi önlemlerle kaçnmak mümkündür.

Ana Sayfaya Git