Kadınlar her ay bu sorunu yaşıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, çoğu kadının hemen hemen her ay adet öncesi gerginlik ya da premenstrüel sendrom şikayeti yaşadığını söyledi.

Haberler 09.10.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Premenstrüel sendromunu, her ay düzenli adet gören kadnlarda adet öncesi ikinlik, bulant, karn ars, sinirlilik, duygu durum deiiklii gibi belirtiler olarak tanmlayan Doç. Dr. Gökalp Öner, genellikle hormonal nedenlere atfta bulunulsa da, altta yatan fizyolojik bir rahatszlktan dolay da sendromun görülebileceine iaret etti.

VÜCUTTA SERATONN HORMONU DÜZEY DÜÜYOR

Adet kanamasndan önce vücutta seratonin ad verilen mutluluk hormonunun dearj edildiini ve bu durumun gerginlie neden olduunu belirten Doç. Dr. Gökalp Öner, sendromun fizyolojik sebeplerine dair u bilgileri verdi: çikolata kistinin varl durumunda bu tür arlar, sanclar ve gerginlik halleri olabilir. Bazen miyomlar bile ar yapabilir ve hatta polikistik over sendromu dediimiz yumurtlayamama durumunda da kadnlarda stres oluur. Bir kadnn düzenli yumurtlayamamas demek, düzenli adet görememesidir. Bu nedenle her biri iyi tespit edilmeli, fark ayrt edilmeli ve tanya yönelik tedavi uygulanmaldr. Bu nedenle kadnlar önce bir kadn doum uzmanna muayene olmaldr.

DUYGU DURUM BOZUKLUKLARINA ARET EDYOR

Yrd. Doç. Dr. aban Karayaz da, psikiyatri anabilim dalnda Premenstrüel Disforik Sendrom (PMS) olarak tanmlanan hastaln bir duygu durum bozukluu olduunu ifade etti. Fazla sayda faktörün elik ettii sendromu yaayanlarn kendilerine huzursuzluk, kayg ve içinde hafif sinirlilik ve öfke haliyle bavurduklarn dile getiren Yrd. Doç. Dr. aban Karayaz, Dier psikiyatrik tanlarda olduu gibi, bunun bir hastalk olarak tanmlanabilmesi için bu durumun, kiinin günlük yaantsn ve ilevlerini etkilemesi gerekir. Örnein bir ev kadn için günlük ilerinde aksama, çocuklarnn ve kendinin bakmnda aksama; çalan bir kadn için i hayat, örenci için okul hayat etkilenmeye balad andan itibaren bizim için tedavi edilmesi gereken bir durum haline gelmitir dedi.

SERATONN HORMONUNU YÜKSELTECEK AKTVTELER TEDAV EDC

Sendrom yaayanlarn, vücutta seratonin hormonu düzeyini artracak yüzme, yürüyü gibi sporlarn yan sra, günlük yaamda yapmaktan holandklar aktiviteleri yerine getirmesini öneren Yrd. Doç. Dr. aban Karayaz, stemesek de yapay bir ekilde ekerleme ve çikolatalar da seratonin düzeyini yükseltiyor. Uyku ve uyanklk döngüsünün de iyi bir ekilde salanmas gerekir. çünkü seratoninle yakndan ilikili olan melatonin dengesinin düzenli olmas düzenli uyku almna baldr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git