Kadınların kâbusu!

Uykuları kaçırıyor, kıyafet seçimini zorlaştırıyor, çalışma hayatını olumsuz etkiliyor, sosyal hayattan uzaklaştırıyor, cinsel yaşamdan soğutuyor… Dahası sık sık tekrarlayan ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu sağlık sorununun adı; her 4 kadından birinde görülen, idrar kaçırma! Kadınlarda idrar kaçırma denildiğinde akla çözüm olarak ‘ameliyat’ geliyor.

Haberler 18.12.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Osman Temizkan toplumdaki yaygn inann aksine idrar kaçrma probleminde tek tedavi yönteminin ameliyat olmadna dikkat çekiyor! drar kaçrma sorununda oldukça baarl sonuçlar alnan cerrahi d tedavi yöntemlerinin de mevcut olduunu belirten Doç. Dr. Osman Temizkan u bilgileri veriyor: drar kaçrma; stres tipi, skma tipi ve her ikisinin birlikte olduu karma tip olmak üzere üç gruba ayrlyor. Yaplan muayene ve testlerle idrar kaçrmann tipleri belirleniyor. Ardndan tanya göre tedavi protokolü düzenleniyor. Örnein skma tipi idrar kaçrmalarda ilaç tedavisi gibi cerrahi olmayan yöntemler tedavideki ilk basamaklar olutururken, stres tipi idrar kaçrmada ise hastalarn idrar kesesinde depolama problemi olduu için cerrahi tedavi uygulanyor. Tüm idrar kaçrma tiplerinde yaam tarz deiiklikleri, mesane eitimi ve kegel, bir baka deyile pelvik bölge egzersizleri tedaviye büyük destek salyor. Hatta bazen, hastaln erken döneminde kegel egzersizleri tek bana bile sorunu çözebiliyor. Peki idrar kaçrma sorununa hangi yöntemler çare olabiliyor? Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Osman Temizkan idrar kaçrmann nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatt, önemli önerilerde bulundu!

LAç TEDAVS

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Osman Temizkan skma tipi idrar kaçrmas olan hastalarda ilaç tedavisiyle oldukça baarl sonuçlar salandn belirterek, laçlarla idrar kesesinin istemsiz kaslmas engellenebiliyor. stenilen etki bir veya üç ay içinde oluuyor diyor.

HATALI ALIKANLIKLARI DETRMEK

drar kaçrmaya yol açan hatal alkanlklardan vazgeçilmesi; örnein günlük sv almnn düzenlenmesi, fazla kilolarn verilmesi, sigarann braklmas, ar egzersizler yaplmamas, asitli ve kafeinli içeceklerden kaçnlmas tedaviye büyük destek salyor.

TEKNOLOJK YÖNTEMLER

Özellikle cerrahi tedavi olmak istemeyen hastalarda uygulanyor. Vajen içine, idrar boaltm kanalnn altna küçük plastik cihaz yerletiriliyor. Doç. Dr. Osman Temizkan bu yöntemlerin stres tipi idrar kaçrma tedavisinde fayda saladklarn vurgulayarak, Deiik tipte ve boyutta teknolojik yöntemler mevcut. Muayene sonrasnda, poliklinik artlarnda hastaya uygun cihaz uygulanyor. Hastalar hekimden aldklar eitimin ardndan cihaz her hafta kendileri çkartp temizledikten sonra tekrar takabiliyorlar diyor.

KEGEL EGZERSZLER

Kegel egzersizleri; pelvik taban kaslarn güçlendirerek idrar kaçrmay engelleyen önemli bir egzersiz türü. Pelvik kaslar istemli olarak günde 5 kez, ksa süreli dinlenme aralklaryla, 20 kez kaslyor. stenilen sonuçlar için egzersizlere 3-6 ay devam ediliyor. Pelvik taban kaslarn istemli olarak kasamayan hastalarda ise poliklinik artlarnda basit olarak bir prop araclyla genital bölge kaslarna elektriksel stimülasyon yaplabiliyor veya yeni tedavi çözümlerinden biri olan manyetik sandalye ya da prop ile kaslar uyarlyor. Bu uyarlarla genital kaslar güçlendiriliyor.

MESANE ETM ALMAK

Tedavinin bir baka adm da, mesane eitimi almak. Özellikle skma tipi idrar kaçrmada, hastann idrara gitme skln azaltmak için belli aralklarla ve her geçen zamanda bu aral açarak idrarn yapmas salanyor. Böylece hem sk hem de istemsiz idrara gitme ihtiyac azaltlyor. Bu süreçte fazla sv almn azaltmak ve yeterli sv almn salamak için günlük sv alm da belirleniyor.

CERRAH TEDAV

Cerrahi tedavi stres tipi idrar kaçrma ikayeti olan hastalarda uygulanyor. Günümüzde çeitli ameliyat tipleri mevcut. Cerrahi tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, uygun hastaya uygun ameliyat eklinin yaplmasdr diyen Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Osman Temizkan sözlerine öyle devam ediyor: Cerrahi olarak idrar kesesi boaltm kanal altna me denilen yamalarla destek yaplyor. Hastalar genel anesteziye gerek bile kalmadan, hafif uyutularak, 20 dakika gibi ksa sürede ve kolay uygulanan cerrahi yöntemlerle tedavi olup, ayn gün taburcu olabiliyorlar. yi seçilmi hastalarda cerrahi tedavilerden oldukça baarl sonuçlar alnyor

Ana Sayfaya Git