Kadınlarda 9 kat fazla

"Sjögren" sendromu, kuru göz ve kuru ağıza sebep olan bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bir hastalık olduğunu ifade eden İç Hastalıları Uzmanı Dr. Aysun Özbek, kadınlarda 9 kat daha sık görüldüğünü söyledi.

Haberler 25.02.2020 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sjögren sendromunun genellikle salg bezlerin tutulduu kronik otoimmün (baklk) bir hastalk olduunu belirten Dahiliye Hastalklar Uzman Dr. Aysun Özbek, Tek bana görülebildii gibi, romatoid artrit, sistemik sklerozis gibi otoimmun hastalklara da elik edebilmektedir. Kadnlarda 9 kat daha sk görülür. Özellikle gözya ve tükürük bezleri tutulur. Dolaysyla hastalar az ve göz kuruluu ikyetleri ile bavururlar. Bunun dnda cilt, akcier, mide ve barsak sistemi, santral ve merkezi sinir sistemi, kas iskelet sistemi ve böbrekler de etkilenebilir dedi.

GÖZYAI VE TÜKÜRÜK BEZLER

Primer Sjögren Sendromu sk görülen baklk sisteminin yapt bir hastalk olduunu yineleyen Özbek, Primer SSdaki patogenez dier otoimmun hastalklardaki hastalk yapan herhangi bir mikroorganizma modellerine benzemektedir. Genetik olarak duyarl kiilerde, enfeksiyonlarla özellikle viral enfeksiyonlarla karlatnda daha çok salg bezlerinde, daha az salg d organ/sistemlerde hastalk görülür. Bu durum zamanla kronik bir hale gelir ve bulunduu yerde hasara yol açarak klinik bulgularn domasna yol açar. Sjögren Sendromunun en sk görülen klinik bulgular salg bezi ile ilgilidir. Salg yetmezliine bal olarak ortaya çkan hastalk göz, az, burun, cilt ve vajinal lokalizasyonlarda görülür. Salg bezleri dnda farkl sklklarda sistemik bulgular da ortaya çkabilir. Kas-iskelet sistemi bulgular yüzde 54-84 orannda ortaya çkar eklinde konutu.

RADYOLOJK YIKICI DEKLK

çounlukla kas iskelet sistemi tutulumu veya eklem ars eklinde olduunu belirten Özbek, Radyolojik ykc deiiklikler görülmez fakat tutulan eklem aralnda daralmaya yol açabilir. Sjögren Sendromlu hastalarn akcier tutulumu da olabilir. Yüzde 40-50 olguda kuru öksürük görülebilir. Öksürük sebebi çounlukla soluk borusudaki (trakea) salg bezlerinin çalmamasdr. Akcier tutulumlu daha az sklkla küçük hava yolu hastal, broniektazi, broniolit, interstisyel akcier hastal veya akcier zar tutuluma bal olabilir. Tedavisi genel önlemler, tropikal ilaçlar, salgy artrmaya yönelik ilaçlar ve temel etkili ilaçlardr. Geleneksel temel etkili ilaçlarn yetersiz olduu durumlarda hastalarda biyolojik ajanlar gündeme gelmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git