Kadınlarda karın şişkinliği

Karındaki şişlikler, ağrı ya da düzensiz adet kanamaları ile belirti verebilen bazı jinekolojik hastalıklar, kadınların günlük yaşamda zor anlar yaşamasına neden oluyor. Bu dönemde şikayetleri önemseyip vakit kaybetmeden doktora başvurmak önem taşıyor. Erken teşhis edilen bu rahatsızlıklar, günümüzde laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor.

Haberler 28.02.2020 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Hüseyin Mutlu, jinekolojik hastalklarda endoskopik operasyonlar hakknda bilgi verdi.

KISA SÜREDE YLEME SALANIYOR

Laporoskopik ilemlerin baars için doktorun tecrübesi çok önemlidir. Kapal operasyonlarn en önemli avantaj, ilem srasnda cerraha daha geni bir görme ortam salamasdr. Bu avantaja sahip olan hekim, daha ince aletler ile dokularda herhangi bir travma yaratmadan ilemini gerçekletirebilir. Bu da hastada daha az kan kayb, daha az ar ve ilaç kullanmn maksimum seviyeye indirir. Laporoskopik operasyonlar, hastalarn daha erken ayaa kalkarak ayn gün veya ertesi gün taburcu olabilmesini salyor. Her hastaya laparoskopi uygulanmayabilir. Daha önceden karnndan tekrarlayan operasyonlar geçirmi, batn içinde yaygn barsak yapklklar olan ve barsak operasyonlar geçirmi hastalarda, büyük kitlelerde açk operasyonlar tercih edilir.

Laparoskopik yöntemler;

-Rahim ve yumurtalklarn alnmas

-Miyomlarn çkarlmas

-Yumurtalk kistlerinin çkarlmas

-D gebelik operasyonlar

-Karn içindeki organ yapklklarnn giderilmesi

-Tüplere bal ksrlk problemlerinde tüplerin açlmas

-Tüplerin balanmas veya kapatlmas

-Sebebi belli olmayan karn içi kanamalarn tan ve tedavisi

-drar kaçrma operasyonlar

-Genital organlarn sarkmasnn tamir edilmesi

-Endometriozis ( çikolata kisti) hastalnn cerrahi tedavisi

-Polikistik over sendromunun cerrahi tedavisi için güvenle kullanlmaktadr.

Ayn anda tan ve tedavi

Histeroskopi, rahim odacnn basnçl svyla geniletilerek video kamera ile incelenmesi ve saptanan problemlerin giderilmesi için kullanlan kapal operasyon yöntemidir. Histeroskopi tansal amaçla kullanlabildii gibi, operasyon için yani operatif histeroskopi olarak sklkla uygulanr. Rahim odacndaki her problem operatif histeroskopi ile tedavi edebilir. Teknik olarak rahim kanal ortalama 9 mm kadar geniletildikten sonra büyük moleküllü sv basnçl olarak verilerek rahim odac geniletilerek saptanan problemlerin tedavisi yaplr

Histeroskopi ile yaplan cerrahi ilemler:

-Rahim içindeki poliplerin alnmas

-Rahim içi yapklklarn açlmas

-Rahim içine kaçm spirallerin çkarlmas

-Ar kanamalara neden olan miyomlarn çkarlmas

-Rahim zarnn tahrip edilmesi ile ar kanamalarn tedavisi

-Doutan rahimde meydana gelmi, ksrlk ve tekrarlayan düüklere neden olan rahim ekil bozukluklar

lem yapld gün taburcu olabilirsiniz

Histeroskopi operasyonunda süre çok önemlidir. Operasyon süresi uzadkça hasta sv yüklenmesi ve bu durumun meydana getirdii riskler ile kar karya kalabilir. Bu nedenle en ksa sürede operasyonun gerçekletirilmesi ve verilen ile çkan svnn titiz kontrolü önemlidir. Operasyon sonras hasta ayn gün taburcu edilebilir. Kapal operasyonlarda cerrahi geçiren hastalarn en önemli avantaj günlük hayatlarna daha az ar ve yara ile dönmeleridir. Güncel salk teknolojilerinin kullanld bu cihazlar ile gerçekletirilen operasyonlar sayesinde, hastalarn ailelerinden, mesleklerinden fazla uzaklamadan ksa sürede günlük rutin hayatlarna dönebilmesidir.

Ana Sayfaya Git