Kaderiniz olmasın

Kadınlarda idrar kaçırma, oldukça sık görülen sağlık sorunlarının başında geliyor. Mesane kaslarının kontrol edilememesi ile istemsizce idrarın tutulamaması durumu olan idrar kaçırma, hemen her yaşta görülse de ileri yaşlarda daha da sık gözlemleniyor.

Haberler 23.04.2022 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)- Birçok kadnn yaam kalitesini etkileyen, sosyal hayatn kstlayan hatta baz durumlarda eve hapseden bu durumun bir kader olmadna dikkat çeken Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Yücel Karaman, uygun tedavi yöntemleriyle idrar kaçrma problemlerinin önüne geçilebildiini belirtiyor.

drar kaçrma problemi toplumun birçounda görülse de kadnlarn söylemekten çekindii ve doktora gitme konusunda endie ettii konular arasnda yer alyor. Birçok kadn utanp çekindii için bu durumu kimseyle paylamyor ve utandklar için sosyal hayattan izole olarak hayatlarna devam ediyorlar. Doru tedavi yöntemleri ile ksa sürede normal hayata geri dönmenin mümkün olduunu belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Yücel Karaman, Kan ekeri, idrar tahlili ve idrar kültürü, ultrason ve ürodinami gibi tan yöntemleri ile idrar kaçrma problemi tehis edilebiliyor. drar kaçrma, genellikle birden fazla doum yapm kadnlarda sklkla görüldüü düünülse de çeitli hastalklara bal olarak da geliebiliyor. Kabzlk, ileri ya, genetik faktörler önemli rol oynasa da baz vakalarda idrar kaçrma problemi kalc olduundan dolay, bu durum ciddiye alnarak uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilmelidir dedi.

Gülerken bile idrar kaçabilir!

Haprrken, gülerken, öksürürken, ar kaldrrken bile idrar kaçrlabileceini ve yaam kalitesini dorudan etkiledii için vakit kaybetmeden doktora bavurulmas gerektiini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman drar kaçrmann birçok sebebi olabildii gibi birçok türü de var. Örnein gülme, haprma gibi durumlarda hasta idrar kaçryorsa stres inkontinans söz konusudur ve kas zayflna bal olarak yaanr. Aniden gelen ve kontrolsüzce kaçrlan idrar durumu skma tipi idrar kaçrma olarak tanmlanr. Hasta hem gülüp elenirken hem de bir anda idrarn tutamaz hale geliyorsa ise mix tip idrar kaçrma söz konusudur. çou zaman hasta, idrarn yapamaz, sk sk idrara çkmak ister, idrarn yaparken zorlanr ya da ar hisseder. Ayrca hastada sk sk mesane enfeksiyonlar görülür diye belirtti.

Doru tedavi ile hayat askya almayn

drar kaçrmadan doru tedavinin önemine deinen Prof. Dr. Yücel Karaman, dar kaçrma tedavisinde genellikle cerrahi ve cerrahi d iki farkl tedavi yaklam bulunuyor. Strese bal idrar kaçrma cerrahi operasyon ile tedavi edilir. Bu operasyon kolay olmasna karn uzman hekimlerce yaplmaldr. Karn içine girilmeden uygulanr, d genital bölge kullanlr. drar boaltm kanalnn çkna ask konularak hastann idrarn tutmas salanr. Skma tipi idrar kaçrmada ise ilaç tedavisi uygulanr. Ayn zamanda kaslar güçlendirmek amacyla kegel egzersizler önerilir. Hatta baz hastalarda ilaca gerek duyulmaz ve sadece bu kaslarla istenilen sonuca ulalabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git