Kadın hastalıklarında etkili yöntem laparoskopi

Op. Dr. Suzan Gençsoy, kadın hastalıklarında etkili yöntem olan laparoskopi hakkında bilgi verdi.

Haberler 10.06.2019 - 13:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Suzan Gençsoy, laparoskopinin karn derisi altndan yapldn ifade ederek, Her eyden önce karn derisi, temizlenir ve gereken ekilde örtülür. Daha sonra vajinadan girilerek uterusa bir alet yerletirilebilir. Göbek deliinin tam altndan olmak üzere karn boluuna, karbondioksit, nitrik oksit veya hava verilir. Verilen bu gaz, karn duvarn ve barsaklar pelvis bölgesindeki organlardan ayran bir boluk oluturarak üreme organlarnn daha kolay görülmesini salar. Minyatür bir gemici dürbününe benzeyen ince bir tüp olan laparoskopi, göbek deliinin tam altndan yaplan bir insizyonla içeriye sokulur. Baka bir insizyondan karn boluuna sokulan ikinci bir sondayla pelvis organlarna, daha iyi görülebilecekleri pozisyonlar verilir. Bu ikinci delik açlmadan yaplan bir diagnostik laparoskopi, söz konusu sonda kullanlmadnda bütün oluumlarn eksiksiz görülmesine olanak bulunmadndan, tam saylmaz dedi.

KADIN HASTALIKLARI

Op. Dr. Gençsoy, Endoskopi veya pelviskopi olarak da adlandrlan laparoskopi; optik bir aletin göbek altnda yaplan küçük bir kesi ile girilerek karn boluuna sokulmas ve doktorun, infertil kadnn pelvis organlarn görebilmesine olanak salanmas olduunu belirterek, Laparoskopi; tüplerin hasar görmü olmas, endometriosis, yapklklar ve tüberküloz gibi infertilite nedeni olan birçok sorunda tan konulmasn salayabilir. Diagnostik (tan amacyla yaplan) laparoskopi önceki yllarda, infertilite sorunu olan kadnlarda, deerlendirmenin tamamlanmas için bavurulan rutin bir muayene yöntemiydi. Cerrahi (invazif) bir uygulama olmas nedeniyle genellikle, temel infertilite testleri yapldktan sonra bavurulan bir yöntemdi. Oysa laparoskopinin infertil kadnlarn tedavisindeki yeri gönümüzde son derece snrldr ve bizler kliniimizde laparoskopiyi, çok seyrek uygulamaktayz eklinde konutu.

ADET DÖNEMLERNDE

Baz doktorlarn bir sonraki adet dönemi balamadan önceki hafta içerisinde yaptklarn kaydeden Op. Dr. Gençsoy, Bu doktorlar laparoskopiyi dilatasyon ve kürtajla (uterus boluu iç yüzeyinin kaznmasyla) birletirerek gerçekletirdiklerinden kadnn ovülasyon durumu hakknda da ayn prosedür kapsamnda bilgi sahibi olurlar.Baz doktorlar diagnostik laparoskopinin, endometriumun ince olduu post-menstrüel fazda olmas nedeniyle histeroskopiyle birletirerek yapmay tercih ederler. Hastaya, giriimden önceki belirli bir süre boyunca herhangi bir ey yiyip içmemesi önerilir. Laparoskopi öncesinde, anestezinin güvenli olup olmadnn örenilmesi amacyla baz testler de yaplabilir ama günümüzde bu testlere, salkl genç kadnlarn hemen hiç birinde ihtiyaç duyulmamaktadr. Baz doktorlar laparoskopiden önce HSG (histerosalpingogram) yaplmasn isteyebilir. Laparoskopi genellikle gün içerisinde gerçekletirilir. Giriim srasnda hasta, herhangi bir rahatszlk hissetmemesi için uyumas amacyla, genel anestezi altnda uygulanr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git