Kadın kanserlerinin 8 belirtisine dikkat!

Kadınlarda sık rastlanan kanserler arasında, meme kanserinden sonra genital organlara ait türler de ilk sıralarda yer alıyor. Kadın kanserlerinin bir kısmı erken belirti verdiğinden, kısa sürede tanı konularak tamamen tedavi edilmeleri mümkün olabiliyor.

Haberler 18.05.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Bölümünden Prof. Dr. Murat nal, kadn kanserleri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Amaç hastadaki tümör yükünün en aza indirilmesidir

Jinekolojik onkoloji, kadn genital kanserlerinin ve kanser öncüsü lezyonlarn önlenmesi, tans ve tedavisi; rahim, rahim az, yumurtalk, tüp, vajen ve vulva kanserlerinin cerrahi tedavisini içermektedir. Jinekolojik kanserlerin tedavisinde dier pek çok kanser türünde olduu gibi cerrahi ön plandadr. Ancak hangi yöntemin uygulanacann karar kanserin türü, evresi, hastann ya, performans durumu gibi etkenlere baklarak, her hastaya özel olarak verilmektedir. çünkü baz kanserlerde belirli evrelerde cerrahiden elde edilecek beklenti ile radyoterapi ve kemoterapinin beklentisi benzer veya daha düük oranlarda olabilmektedir. Amaç; hastadaki tümör yükünün en aza indirilmesi ile ek tedavilerle maksimum iyilik halinin elde edilmeye çallmasdr.

Jinekolojik kanserlerde bu belirtiler görülebilir;

1.Menopoza girmi kadnda kanama veya aknt olmas

2. Adet düzensizlii

3.Adet d kanama

4.Cinsel iliki sonras ar, karnda ar ve karnda rahatszlk hissi

5.Karnda ilik

6.Yeme içme bozukluklar

7.Vajinal bölgede kant, yara veya ilik olumas

8.Cinsel iliki sonras kanama

Ameliyat 5 mmlik kesilerden girilerek yaplyor

Laparaskopik cerrahi rahim kanserlerinde, rahim az kanserlerinde ve erken evrede yakalanm yumurtalk kanserlerinde etkinlii giderek artan tedavi yöntemidir. Bu yöntem sayesinde hastann hastanede kalma, iyileeme, i ve sosyal yaama dönme süresi ksalmakta ve hastada kozmetik açdan önemli bir cilt hasar olmamaktadr. Laparoskopi jinekolojik onkoloji alannda hemen her tür operasyonun yaplabildii kapal bir ameliyat yöntemidir. Bu operasyon, göbek deliinden 10 mm çapl bir kamera ve karnn alt bölgesindeki 2 veya 3 yerden 5 mm kesilerden girilerek yaplr. Bu yöntemde hastann karnna uzun ve geni bir kesi yaplmad için, klasik açk ameliyata göre birçok avantaj vardr.

Bu faktörler kadnlarda kanser riskini artrabilir;

imanlk

Düzensiz adet görme

Hiç çocuk sahibi olmama

Ksrlk

Meme kanserini tedavi etmek veya önlemek için tamoksifen kullanm

Ailede rahim kanseri öyküsü olmas

eker hastal, yüksek tansiyon, safra kesesi hastal veya tiroit hastal öyküsü

Menopoz tedavisi için uzun dönem progesteronsuz öströjen kullanm

Uzun dönem yüksek dozlu doum kontrol haplar kullanm

Sigara

Ana Sayfaya Git