Kadında kemik erimesi yüksek

FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Aslı Turan, sırt ağrısının kemik erimesinin ilk belirtisi olduğunu söyleyerek, “Genellikle 45 yaşında ortaya çıkmaya başlayan kemik erimesi, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. 50 yaşından sonra her 3 kadından 1’inde kemik erimesi saptanmaktadır. Kadınlarda menopoz sonrası östrojen hormonu düzeyinin azalması, kemik erimesinin önemli bir nedenidir” dedi.

Haberler 25.05.2022 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Bölümü Uzman Dr. Asl Turan, kemik erimesinin sinsice ilerleyen ve erken dönemde çok belirti göstermeyen bir rahatszlk olduunu söyledi. Dr. Turan, Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi olan srt arsnn nedeni, srt omurlarnda oluan küçük krklardr. Omurlardaki bu küçük krklar darbe veya düme olmadan da geliebilir. Krklarn saysnn artyla da omurlarda çökme meydana gelir. Bu çökmelere bal olarak hastann omurgas öne doru eilir, srtnda kamburluk oluur ve boyu ksalr. Osteoporozda omur kemiklerinin yan sra kalça kemikleri, el bilekleri ve kaburga kemiklerinde de krk görülme olasl artar diye konutu.

KEMK ERMESNN LK BELRTSDR

lerleyen yan, menopozun, kaltmn, kalsiyum ve D vitamini eksikliinin, hareketsiz yaamn kemik erimesine neden olabileceini söyleyen Dr. Turan, Srt ars kemik erimesinin ilk belirtisidir. Osteoporoz bilinen adyla kemik erimesi, kemiin içeriindeki mineral younluunun azalmas sonucunda kemiklerin zayflamas ve krlgan hale gelmesi olarak tanmlanr. Genellikle 45 yanda ortaya çkmaya balayan kemik erimesi, erkeklere nazaran kadnlarda daha sk görülür. 50 yandan sonra her 3 kadndan 1inde kemik erimesi saptanmaktadr. Kadnlarda menopoz sonras östrojen hormonu düzeyinin azalmas, kemik erimesinin önemli bir nedenidir. çünkü östrojen hormonu, kemikler üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir. Erken menopoza girilmesi veya ameliyatla yumurtalklarn alnmas da ayn ekilde kemik erimesi ihtimalini artrr. Hastalk ilerlemeden, ar ve krklara sebep olmadan kemik erimesi tedavisine bavurulmaldr dedi.

TÜM LAç TEDAVLER DOKTOR GÖZETMNDE OLMALI

Kemik erimesinin tan ve tedavi yöntemleri hakknda da bilgi veren Uzm. Dr. Asl Turan, kemik erimesi tans alan kiide, hastala neden olabilecek baka bir rahatszln olmas durumunda öncelikle o hastaln tedavi edilmesi gerektiini vurgulayarak, tedavide amacn kemik kütlesinin korunmas, arnn giderilmesi ve krk oluumunun engellenmesi olduunu kaydetti. Hastada kemik erimesine sebep olabilecek ikincil bir neden tespit edilmemesi durumunda hastaln primer osteoporoz olarak kabul edileceini ve tedavinin bu yönde düzenleneceini ifade eden Turan, Kemik erimesi tedavisinde kemik ykmn azaltan ve yapmn artran çeitli ilaçlar kullanlmaktadr. Ayrca kalsiyum ve D vitamini destekleri de verilmektedir. Tüm ilaç tedavileri mutlaka doktor gözetiminde ve takibinde kullanlmaldr. laç tedavilerinin yan sra kalsiyumdan zengin salkl bir beslenme plan ve kiiye uygun egzersiz program da tedavinin bir parçasdr. Kemik erimesi tans alan hastalarn düme riskinde art olmas durumunda baston ve yürüteç gibi yardmc yürüme cihazlar kullanlmas önerilir. Bu kiilerin karl buzlu yal havalarda dar çkmamas uygun olur dedi.

Ana Sayfaya Git