Kadınlar öncü oldu!

Doğu kadını, sevdiklerini bağışladıkları böbrekleri ile hayata bağladı.

Haberler 16.11.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt genelinde 59 bin 378 kii yaadklar böbrek yetmezlii nedeniyle diyalize mahkum bir hayat sürüyor. Bu hastalardan 21 bin 536s ise böbrek nakli bekleme srasnda kendilerine uyumlu bir organ için umut besliyor. Organ ba bekleyenlere kimi zaman en yaknlarndan müjde gelirken kimilerinin umudu tanmad bir yürek oluyor.

Diyarbakr Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezine bal 12 kentte de 3 bin 568 kii diyaliz tedavisi görürken bin 599 kii de böbrek nakli bekleme listesinde yer alyor. Böbrek hastalarnda organ baçlar genelde yaknlar olurken bölge kadn bata erkekleri geride brakt.

Diyarbakr, Bitlis, rnak, Siirt, Batman, Mardin, Elaz, Malatya, Adyaman, Hakkari, Van ve anlurfada son 5 ylda 450 kii hayattayken böbreini balad. Bu baçlarn 253ünü kadnlar oluturdu.

- Toprak olmasn, baka bir canlda hayat bulsun

Diyarbakr Salk Müdürü Mehmet Sait Avar, istatistiki verilere göre bölge genelinde organ baçlarnn çounluunu kadnlarn oluturduunu söyledi.

Malatyadan anlurfaya, Vandan Hakkariye kadar bölge genelinde çalma yürüttüklerini aktaran Avar, Bu çalmalar sonucunda edindiimiz bütün bilgiler unu gösteriyor, kadnlarmz canldan organ ba konusunda çok duyarl. ifadelerini kulland.

- Beyin ölümü vakalarnda ba az

Ancak beyin ölümü gerçekleen hastalarn organlarnn balanmas konusunda direnç olduuna iaret eden Avar, öyle devam etti:

Bizim annelerimizden, ailelerimizden beklentimiz beyin ölümü gerçekleen yaknlarnn organlarn balasnlar. Beklentimiz kadnlardan organ banda gösterdikleri fedakarl, beyin ölümü gerçekleen yaknlarnn organn balamada da göstermeleridir. Bu organlar toprak olmasn, baka bir canlda hayat bulsun.

Avar, 12 ilde son 10 ylda 970 beyin ölümü bildirimi olduunu ancak bunlardan sadece 107sinden organ ba alabildiklerine dikkati çekerek gelimi ülkelerde daha çok canldan canlya deil ölüden canlya organ ba gerçekletiini vurgulad.

- Hem iyiyim hem de mutluyum

Diyarbakrn Bismil ilçesinde yaayan bir çocuk annesi Tuba Yurt, diyaliz hastas olan eine tereddüt etmeden böbreini verdiini söyledi. Kendi isteiyle eine organ banda bulunduunu anlatan Yurt, öyle konutu:

çok ükür hem salm iyi hem de mutluyum. Böbreimi eime balamadan önce hiç korku yaamadm. Hem çocuumun babas hem hayat arkadam hem de can yoldam. çok ükür bir skntmz yok, ikimiz de iyiyiz. Kimse organ ba konusunda korkmasn. Sonuçta bir hayat kurtaryorsunuz.

- Annesi ve ei ba için gönüllü oldu

Einin balad böbrekle hayata tutunan Mehmet irin Yurt, vatani görevini yaparken böbrek hastas olduunu tesadüfen örendiini söyledi.

Kan balamak için müracaat ettiini fakat yaplan tahliller sonucunda iki böbreinin de iflas ettiini duyunca çok üzüldüünü aktaran Yurt, Diyarbakra dönerek diyalize girmeye baladn ifade etti.

Diyaliz sürecinin yaklak bir yl sürdüünü dile getiren Yurt, unlar söyledi:

Bunu gören annem, eim üzüldüler. Böbreini bana balamak istediler. Yaplan tahliller sonucunda sadece eimin böbrei uyum salad. Eim de böbreini bana verdi ve iyiletim. Bu duygu baka bir duygu, yaayan bilir. Herkese organ ba konusunda çarda bulunuyorum. Organ ba ile hayat kurtarsnlar.

- Organlarn balad

Yaklak bir yl önce einden nakledilen böbrekle diyalize baml bir hayat sürmekten kurtulan Serdar Sa da stanbulda yaarken rahatszl nedeniyle Muun Korkut lçesi Altnova beldesindeki köyüne geri dönmek zorunda kaldn söyledi.

Böbrek hastas olduunu örenince einin kendisinden daha kötü olduunu aktaran Sa, rahatszlnn gün yüzüne çkmas ile zorlu diyaliz sürecinin de baladn kaydetti.

Diyalizin ne olduunu çok iyi bildiini ifade eden Sa, unlar kaydetti:

Akrabalarmdan 6 kii bana böbrek vermek istedi. Eim, Hiç kimseyi beklemene gerek yok, seninle beraber ben varm dedi. Canma can katan eimden Allah raz olsun. Kendim de baç oldum. Beyin ölümüm gerçekleirse organlarmn balanmas için onay verdim. nsan bana gelmeden bilmiyor. Binlerce insan diyalizde. En ufak bir umut, en ufak bir k bekliyor. Bazen aileler organ bana müsaade etmiyor. Anneler daha iyi bilir, yürei yanmasn. Kardakini de kendi evladnn yerine koysunlar.

Ana Sayfaya Git