Kadınlara uyarı erken teşhis!

Prof. Dr. Belma Koçer ve Doç. Dr. Yasemin Gündüz, koronavirüs salgını nedeniyle belirti göstermesine rağmen hastaneye başvurmayan çok sayıda kadında ileri derecede meme kanserine rastlandığını belirterek, kadınlara ‘erken teşhis için hastanelere başvurun’ uyarısı yaptı.

Haberler 01.02.2021 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Belma Koçer, dünyada kadnlarda en sk görülen kanserin meme kanseri olduunu söyleyerek, erken tehisin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Belma Koçer meme kanserini artran en önemli faktörün imanlk olduunu belirterek, Yaam boyu her 8 kadndan 1i meme kanseri olmaktadr. Kadnlarda ölümlerin yüzde 14ünden bu hastalk sorumludur. Genellikle 50 ile 70 ya arasnda gözlemlenmektedir. Fakat ülkemizde meme kanserinin yüzde 40, 50 yan altndadr. Meme kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Meme kanserini artran faktörlerden en önemlisi imanlktr. Stres, ailede kuvvetli meme kanseri öyküsünün olmas, birtakm genetik bozukluk olmas, egzersiz yapmamak, sigara ve alkol kullanm da meme kanseri riskini arttrr. Memede ele gelen sert, arsz, hareketsiz bir kitle, meme cildinde yeni gelien bir ilik, ödem, kzarklk, meme banda çekinti, koltuk altnda ilik ve kanl meme ba aknts meme kanserini düündürecek bulgulardr dedi.

BAVURULARIN GECKMES HASTALIIN LERLEMESNE YOL AçIYOR

Pandemi nedeniyle hastaneye bavurmayanlarn olduunu ifade eden Prof. Dr. Koçer, Yeni gelien tedavi yöntemleriyle meme kanserinin yaam ömrü uzundur. Yalnz erken tan bu tedavilerin uygulanabilirlii çok önemlidir. Erken tan yaplan hastalarda hem meme koruma ansn elde etmi oluyoruz hem de koltuk alt temizlemeden sadece örnekleme ameliyat ile tedaviyi tamamlam olabiliyoruz. Pandemi nedeniyle birçok vatandamz da salk ikayetleri nedeniyle hastanelere bavurmay geciktirmekte. Bunlar da önemli salk sorunlara sebep olmaktadr. Özellikle meme kanseri gibi erken yakaland zaman iyi sonuç alnabilecek hastalk türlerinde geç bavurular hastaln daha ilerlemesine ve yaylmasna sebep olmaktadr diye konutu.

KAYET OLMAYAN DA KONTROLE GELMEL

Doç. Dr. Yasemin Gündüz, herhangi bir ikayeti olmayan kadnlarn da ylda bir kez kontrol amacyla hastaneye bavurmas gerektiini belirterek, Birinci derece yaknnda meme kanseri öyküsü olan, meme kanserine yakalanma olasl yüksek bir genetik hastal olan veya bu hastala yakalanacak gene sahip olan hastalarda 40 yandan önce de mamografik inceleme yaplabilmektedir. Mamografik incelemeler ile kanseri henüz bulgu vermeden erken dönemde yakalama ansmz var, fakat her kanseri yakalayamyoruz. Pandemi sürecinde virüs bulama riski nedeniyle birçok hasta hastaneye gelmekte çekindi. Bu da daha ileri evrede meme kanserinin saptanma orann artrd. Memesinde kitlesi veya herhangi bir ikayeti olan hasta veya tarama nedeniyle ikayeti olmayan hastalar maske ve mesafe kurallarna uyarak ve randevularn alarak hastanemize güvenle bavurabilirler dedi.

SALGINDAN KORKUP HASTANEYE GELMEM

Kendisinde oluan belirtiler sonras doktora bavuran ve meme kanseri tehisi konulan, ancak koronavirüs salgnndan korkup hastaneye gitmeyince vücuduna yaylan kanser nedeniyle 8 ay sonra acil ameliyata alnan Nihal Ardç (59), 8 ay önce küçük bir eydi. Koronavirüs sürecinin bitmesini bekledim. Normalleme sürecinde hastaneye geldim. Tedavi oldum. u an çok iyiyim. nsanlara tavsiyem beklemesinler, hastaneye gelsinler diye konutu.

Ana Sayfaya Git