Kadınlarda Aşırı Tüylenmeye Neden Olan 5 Hastalık

Vücutta çıkan fazla tüyler kadınların en büyük sorunları arasında yer alıyor. Androjen hormonunun kadın vücudunda baskın hale gelmesi, tüylerin daha sert ve sık çıkmasına neden olarak durumu daha da can sıkıcı hale getirebiliyor. Kadınların erkek tipi kıllanması yani Hirsutizm hastalığı modern yöntemlerle kısa sürede kontrol altına alınabiliyor.

Haberler 15.08.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji Bölümünden Prof. Dr. Aye çkm Sertkaya, Hirsutizm ve tedavileri hakknda bilgi verdi.

Fazla tüylerinizin suçlusu erkeklik hormonu olabilir

Herkesin vücudunda belirli bir oranda kl bulunmaktadr. Kadnlarda baz durumlarda sebebi bilinmeyen ancak genellikle hormonal nedenlere bal olarak ar kllanma sorunu yaanabilmektedir. Androjen yani erkeklik hormonuna duyarl bu kllar, söz konusu hormonun baskn hale gelmesi sonucu kadnlarda erkek tipi kllanmaya yol açmaktadr. Hirsutizm olarak adlandrlan ve kadnlara özgü olan bu hastalk androjen hakimiyetinin balamasyla ortaya çkmaktadr. Androjen ile beslenen kl kökleri bu hormonun uyarsyla sert, kaln ve erkek tipi kl dalm eilimi göstermektedir.

Akdeniz kadnlar daha anssz

Akdeniz havzasnda yaayan kadnlarda, Avrupa ve Amerikadaki hemcinslerine göre daha fazla kl olduu bilinmektedir. Ancak bu kllanmadaki neden, hormon fazlal deil, kl kökündeki duyarlln artmasdr. Kllanmann yaand bölgedeki birtakm reaksiyonlara bal olarak enzimatik ve reseptör duyarlln yükselmektedir. Bunun tespiti ileri laboratuvar teknikleri gerekebilmektedir ancak hasta öyküsünden yani ailedeki dier kadnlarn kl yapsndan yola çklarak da tan konulabilmektedir.

Bu hastalklara vücudunuzdaki tüylenmeyi artrabilir

Hormonal dengesizliklerin yannda bir takm rahatszlklar da kadnlarda ar tüylenmeye neden olabilmektedir.

Böbreküstü bezi hastalklar gibi androjen hormonunun fazla salglanmasna neden olan hastalklar.

Yumurtalk tümörü veya kistleri

Tiroit hastalklar sonucu östrojen hormonunda yaanan dengesizlikler

Hipofiz bezi hastalklar

Polikistik over sendromu

Saçlarnz erkeklerde olduu gibi dökülüyorsa

Erkek tipi kllanmann deerlendirilmesinde Tanner evrelemesi ad verilen bir yöntem kullanlmaktadr. Özellikle kol, bacak, yüz, meme balar ile göbekten kask bölgesine ve arka tarafta belden kuyruksokumuna kadar olan hat incelenmektedir. nceleme yaplan bölgelerde ar kllanmann yannda hastada erkek tipi saç dökülmesi, kas kütlesi art gibi belirtiler de deerlendirilmektedir. Bu hastalarda, evreleme yapldktan sonra östrojen, androjen, tiroit ve hipofiz hormonlar da incelenmelidir.

Tedavi nedene yönelik yaplyor

Yaplan tetkiklerde saptanan soruna yönelik tedaviye balanlmaktadr. Hastada prolaktin salglayan bir tümör varsa, bunu düürmek için medikal tedavi uygulanrken gerektiinde cerrahi gündeme geliyor. Böbreküstü bezinde kalnlama ya da tümör olmas halinde de buna uygun tedavi planlamas yaplmaktadr. Kllanmaya yol açan sorun polikistik over sendromundan kaynaklanyorsa bu kez diyet ve ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Uygulanan tedaviler, olumu kln dökülmesini ya da kaybolmasn salamakla beraber, özellikle medikal tedaviyle; çkan kln sertliinin yumuamas, çok sk çkmasnn engellenmesi, ada, lazer, epilasyon gibi mekanik tedavilere destek olunmas amaçlamaktadr. Tedavinin gerçekletirilmedii ya da aksatld durumlarda bu kllar artarak daha sert ve sk çkmaya devam etmektedir. Uygun tedavi sayesinde yeni kllarn olumas engellenerek, var olanlardan da kolay kurtulmann yolu açlmaldr.

Ana Sayfaya Git