Kadınlarda ikincil kısırlığın sebepleri nelerdir?

Eğer bir kez bebeğiniz olduysa, neden başka bir bebeğe sahip olamayasınız ki? Ama olamayabilirsiniz. Pek çok kadın ikincil kısırlık teşhisi ile şok yaşıyor.

Haberler 19.09.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Kalay, ikincil ksrln sebepleri ve tedavi yöntemleri hakknda önemli bilgiler verdi:

LERLEM YA

kinci, üçüncü veya dördüncü kez hamile kalmaya çalan kadnlar doal olarak ilk kez anne olan annelerden daha yal olduu için, yala ilgili sorunlar yaama olaslnn daha yüksek olduu anlamna gelir. Doaya meydan okuyamayz. 46 yann bir kadnn üreme yaam süresinin doal sonu olduunu düünüyoruz. çocuk sahibi olmak için uzun süre beklemeyin.

KLO ALMAK

Kilo almn ikincil ksrlkla dorudan ilikilendiren hiçbir çalma yaplmam olsa da kantlar, daha fazla vücut yana sahip olmann ikincil ksrlk riskini artrabileceini gösteriyor.

Son zamanlarda yaplan aratrmalarda, örnein, ar kilolu veya obez olarak snflandrlan kadnlarn, regl döngülerini ve yumurtlama düzenlerini bozabilecek ve ksrlk risklerini artrabilecek hormonal kaymalar yaayabildikleri bulunmutur.

YARA Z, YAPIIKLIKLAR VE TIKALI TÜPLER

Üreme organlarnda veya üzerindeki yara izi veya yapklklar hamile kalmay zorlatrabilir. Bu tür yapklklar veya yara izi, örnein ektopik gebeliin komplikasyonlar veya sonraki bir ameliyat gibi fallop tüplerinden birini veya her ikisini bloke ederse, bu tkanma spermin bir yumurtay döllemek için tüplere girmesini engelleyebilir. Rahimde yapklklar, yara izi, regl dönemleri gibi hafif veya gözden kaçm sorunlara yol açabilir, döllenmi bir yumurtann implante edilmesini ve hamilelik olmasn engelleyebilir.

Baz kadnlar için bunun gibi yapklklar temizlemek ameliyat hamile kalmalarna yardmc olmak için yeterli olabilir. Ancak bu tür bir iç yara izi veya hasar olan çou kadna dorudan tüp bebek tedavisine geçilmesi daha iyi olabilir. çünkü bu teknik, tkal tüpleri atlayarak döllenmi bir yumurtay dorudan uterusa yerletirmektedir.

ÖNCEDEN GEçRLEN ENFEKSYONLAR

Pelvik enflamatuar hastalk veya bir kadnn üreme organlarnn enfeksiyonu ksrla neden olacak kadar fallop tüplerine ve uterusa zarar verebilir. Durum, klamidya veya bel soukluu gibi önceki cinsel yolla bulaan enfeksiyonlarn yan sra sezaryen gibi geçmi bir ameliyattan kaynaklanan enfeksiyondan da kaynaklanabilir.

Sezaryen de dahil olmak üzere, karn her açk olduunda, yara dokusu oluumu potansiyeli vardr.

Kronik endometrit, rahim içi tabakasnn iltihaplanmas durumudur bu tipik olarak bir enfeksiyondan dolay olur- ve bu da bir embriyonun rahime yerlemesini zorlatrabilir. Bu durum, ksrl olan kadnlarn yüzde 40 kadarn etkiler, tehis edilmesi zor olabilir ve yala birlikte daha da kötüleebilir.

DER SALIK KOULLARI

Ya, kilo ve yara izi birçok ikincil ksrlk vakasn açklayabilirken, dier tbbi durumlar da önemli rol oynayabilmektedir.

Rahim duvar hücreleri rahim dnda büyüdüünde ortaya çkan endometriozis; yumurtalklarda, fallop tüplerinde ve dier iç organlarda iltihaplanma ve yara dokusuna neden olabilir ve yumurta kalitesi veya embriyo implantasyonu ile ilgili sorunlara yol açabilir. Tüm bunlarn hepsi hamile kalmay zorlatrabilir.

Hormonal dengesizliin düzensiz dönemlere, kilo almna, yumurtalklarda kistlere ve daha fazlasna neden olduu yaygn bir durum olan polikistik over sendromu (PCOS), ksrlk riskini artrabilir.

Yala birlikte büyüyebilen rahim üzerinde veya içinde kanserli olmayan büyümeler olan rahim fibroidleri de fallop tüplerini tkayabilir ve rahmi doldurabilir, bu da bazlarnn gebe kalmasn zorlatrr. PCOS ve miyomlar yala birlikte kötüleebilir, bu da en azndan ksmen daha erken bir gebeliin elde edilmesinin neden bu kadar zor olmadn açklayabilir.

Hipotiroidizm veya Hashimoto hastal gibi tiroid rahatszlklar da hormon seviyelerini deitirebilir ve yumurtlama sürecini engelleyebilir.

Ana Sayfaya Git