Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, kadınların özellikle 40 yaş sonrası yaşadığı sağlık sorunlarını menopoz dönemine bağlasa da aslında önemli bir kalp ya da kalp damar hastalığının belirtileri olabileceğini söyledi.

Haberler 04.03.2018 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadnlarda görülmesi muhtemel kalp ve damar hastalklar konusunda uyarlarda bulunarak önemli bilgiler veren Kardiyoloji Uzman Dr. Ouzhan Yücel, Yaplan aratrmalara göre; dünyada kadnlarn yüzde 30u kalp krizinden, yaklak yars da kalp damar hastalklarndan hayatn kaybettii belirtilirken, bu durumun kadnlarn yaad kalp hastalklar konusunda yetersiz bilgi sahibi olmas ve geç tedaviye balamas en büyük etken olarak görülüyor.

Kalp krizi genel olarak erkeklere özgü bir sorun olarak düünüyorsanz yanlyorsunuz demektir. 40 ya üzeri kadnlarda da ölüm sebepleri arasnda ilk srada yer alan bu salk sorunu tipik kalp krizi belirtilerinin kadnlarn büyük çounluunda görülmemesinden kaynakland belirtiliyor. Kalp krizi geçiren bir kadn da göüs ars yerine çounlukla farkl durumlar ortaya çkabiliyor. Nefes darl, mide bulants ve baygnlk hissi gibi yaknmalar kadnlarda kalp krizi belirtileri olabilecei gibi aslnda kadnlar bu durumun farkl bir hastala balayp uzman bir hekime bavurulmuyor ya da geç gidiyor dedi.

FARKINDA BLE OLMUYOR

Dr. Ouzhan Yücel öyle devam etti: Kadn baz durumlarda ise kalp krizi geçirdiinin farknda bile olmadan günlük yaantsna devam ediyor. Ta ki bu durum, örnek verirsek bir musluktan mermere damlayan su milasi yava yava ilerleyerek belki de son aamada fark edilebilen bir kalp ya da damar hastal olarak karmza çkabiliyor. Kadnlarda kalp krizi belirtilerini saymak gerekirse; srt ars, nefes darl, yorgunluk ve bitkinlik, hazmszlk ve bulant, halsizlik ve baygnlk hissi, souk ter dökmek, çarpnt, uykusuzluk gibi durumlar olarak sralayabiliriz.

Yücel açklamasn öyle tamamlad: Kadnlarn özellikle 40 ya sonras yaad sorunlar menopoz dönemine balasa da aslnda önemli bir kalp ya da kalp damar hastalnn belirtileri olabilir. Bu anlamda bayanlarn mutlaka belirli periyotlar dahilinde bir kardiyoloji uzmanna muayene olmas ve gerekli tetkikleri yaptrmas hayati önem tamaktadr.

Ana Sayfaya Git