Kadınlarda kısırlık

Prof.Dr. Bülent Berker, kadınlarda kısırlık problemine dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Haberler 23.09.2018 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Prof.Dr. Bülent Berker, Kadna ait nedenler: çiftlerin yüzde 40-50 sinde yani yaklak yarsnda infertilite nedeni kadna aittir.Tüplere ait nedenler: Tüplerin olmamas, doutan tkankl, geçirilmi enfeksiyon, ameliyat, endometriozis gibi nedenlere bal yapklklar sonucunda meydana gelen tkanklklar gibi yumurta iletimini bozan nedenlerdir. Gebelik için açk ve salkl fallop kanallar gereklidir. Fallop tüplerinin çok hassas ve detayl yapsndaki bir bozulma yumurtann tanmasn ve dolaysyla döllenme olayn engelleyebilir.

KADINLARDAK KISIRLIK

Tüpteki tkanklk genital yolla tüpe ulaan enfeksiyonlardan kaynaklanabilecei gibi karn içindeki dier enfeksiyonlar nedeniyle de meydana gelebilir. Bunun yan sra d gebelik sonucunda hasta tüplerinden biri veya her ikisi de yitirilmi olabilir. Bu konuya açklk kazandrmak için, rahim filmi (HSG) ve/veya laparoskopik incelemeler gereklidir. Laparoskopi srasnda kanallarda sorun (tkanklk, yapklk, veya hasar) saptanabilir. Hafif olanlar, mikrocerrahiden fayda görebilir. Ar derecede hasarl kanallarn varlnda ise gebelik ans ancak tüp bebek (IVF) yöntemi ile salanabilir dedi.

TÜP BEBEK UYGULAMASI

Dr. Berker, dier nedenleri öyle sralad: Yumurtlamaya ait nedenler: Olgun yumurta hücresinin gelimemesi, yumurtlama olmamas, yeterli kalitede yumurta üretilememesi durumudur. Düzensiz ya da anormal yumurtlama tüm infertil kadnlarn % 25inde saptanr. Bazal vücut ss takibi, beklenen adetten 1-3 gün önce rahim iç yüzünden alnan (endometrial) biyopsiler, yumurtlamann varln gösteren progesteron hormonu düzeyinin kanda ölçümü gibi birçok yöntem olsa da günümüzde kadnda yumurtlama olup olmadnn en yaygn tesbit ekli seri ultrason takipleri ile kadnda yumurtlamann olup olmadnn gösterilmesidir. Yumurtlama ilaçlar ile kadnlarn büyük bir ksmnda yumurtlama salanabilmesine ramen gebelik oranlar belli bir orann üzerine çkamamaktadr.

ENFEKSYON HASTALIKLARI

Rahim azna ait nedenler (servikal faktör): Enfeksiyon, tümör, salg yetersizlii sonucu gelien rahim aznn (serviks) içinde bulunduu olumsuz durum infertiliteye neden olabilir. Rahim az salgs sadece yumurtlama döneminde spermlerin serbestçe geçiine izin verir. Baz kadnlarda bu salg içinde sperme kar antikorlar bulunur ve bu kadnlarda sperm yumurtlama zamannda bile rahim az kanalndan geçerek rahime ulaamayabilir. Antikorlar sperm hücresine kar baklk sisteminin gelitirdii maddelerdir ve bu maddeler sperm hücre fonksiyonlarn bozarak etkili olmaktadrlar. çok etkin tedaviler olmamakla birlikte servikal problemler genelde antibiyotikler, hormonlar ya da alama (IUI) ile tedavi edilebilir.

Rahime ait nedenler (uterin fakör): Rahmin olmay, rahmin ekil bozukluu (rahim içinde perde olmas), baz miyomlar, rahim içinde bebein yerleecei alann yapsn deitirerek infertiliteye neden olabilir. Rahim filmi (HSG), rahim içini ve fallop kanallarn incelemek için kullanlan en temel yöntemdir. Histeroskopi ise rahim içinin optik cihazlarla incelenmesi ilemidir. Bu yöntem tek bana kullanlabilecei gibi HSG ile saptanan anormalliklerin cerrahi tedavisinde de kullanlr.

ÜREME ORGANI BOZUKLUU

Endometriozis olarak adlandrlan rahim içini döeyen hücrelerin rahim dnda bulunmas, baklk problemleri, üreme organlar bozukluklar, psikolojik ve cinsel problemler infertilitenin kadna ait dier nedenleri arasndadr. Üreme çandaki kadnlarda oldukça sk karlalan endometriyozis rahim içini döeyen dokunun (endometriyum) baka bir bölgede bulunmas halidir. Adet kanamas srasnda bu dokudan da kanama olduundan iddetli ar oluabilir. Ayrca bu kanamann verdii hasara bal olarak cinsel temas srasnda ve deiik zamanlarda kask ars geliebilir. Bu hastalk yumurtalklarda koyu kahverengi renkli ve çikolata kisti olarak bilinen kist oluumlarna da yol açmaktadr. Bu kistler laparoskopik cerrahi ile çkartabildikleri gibi hasarl dokular ve endometriyozis odaklarn yakmak mümkün olabilmektedir. Daha hafif durumlarda ilaç tedavisiyle de sonuç alnabilmektedir. Bu tedavi yöntemleriyle hastaln geliimi durdurulabilmekte veya geriletilebilmekte ise de gebelik olumayabilir. Bu durumda çocuk sahibi olabilme ans tüp bebek yöntemi ile yakalanabilir.

Ana Sayfaya Git