Kadınların dikkat etmesi gerekenler

Kadınlar 40’lı yaşlarından sonra birçok fizyolojik değişim yaşıyor. Bu değişimlerle birlikte bazı sağlık problemlerini işaret eden belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Menopoz sürecinde östrojen oranı değiştiği için miyomlarda ve poliplerde artış, adet düzensizliklerine neden olan kistler ve rahim ağzı kanseri belirtilerinde artış yaşanabiliyor. İlerleyen yaşlarda kadınların jinekolojik kontrollerini ihmal etmemesi önem taşıyor. Gerekli tetkikleri hastalıklar baş göstermeden yaptırmak hayat kurtarabiliyor.

Haberler 04.09.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Op. Dr. Timur Uurlu, ileri yataki kadnlarn jinekolojik açdan dikkat etmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Düzenli yaplan Pap smear testi ile rahim az kanseri önlenebilir

Rahim az kanserinin henüz kanser aamasna ulalmadan, yaplan tarama testleri sayesinde tespit edilebilir. Kadnlarda yaplan testler ile kanser öncüsü hastalklar yakalanabilmektedir. Rahim az kanseri de böylelikle tespit edilebilmektedir. Kanser öncesi dönemdeki hücresel deiiklikleri belirlemek için kullanlan test, jinekolojik muayene esnasnda alnan sürüntünün patoloji laboratuarnda incelenmesiyle yaplan pap smear testidir.

Menopozdayken kanamanz olursa dikkat!

Menopoz döneminde yaanan kanamalar rahim az kanseri için en sk rastlanan belirtilerden biridir. Yaplan bir rahim iç tabakas örneklemesi ile tans konulabilmektedir. Menopoz kontrollerini ylda bir yaptran kadnlar, bu kontroller srasnda yaplan ultrasonografide rahim iç tabakas kalnlnn ölçülmesi ile erken tan imkanna kavumaktadr. Fazla kilolar, diyabet ve hipertansiyon hastal, hiç doum yapmam olmak rahim kanseri riskini artrdndan özellikle bu kiilerin kontrolleri aksatmamas gerekir.

leri yata yumurtalk kistlerini ihmal etmeyin

Yumurtaln yüzeyinde veya içinde bulunan sv dolu kesecikler olarak tanmlanan yumurtalk kistleri ile hayatnn bir döneminde karlaabilmektedir. çou zararsz olup, birkaç ay içinde kendiliinden kaybolabilse de, yumurtalk kistleri bazen ciddi bir rahatszla dönüebilir. Menopoz döneminde ortaya çkan kistlerin kötü huylu olma ihtimali yüksektir. Bu dönemde düzenli jinekolojik kontrollere önem verilmelidir. Bu kontrollerde yaplan ultrasonografik incelemede kist tespit edilirse, görüntüye göre, kist herhangi bir tedavi uygulanmadan iki-üç ay takip edilebilir; görüntü fonksiyonel kiste benzemiyorsa ameliyat önerilebilir.

Bu belirtileri ihmal etmeyin,

Adet kanama miktarndaki deiiklikler (art ya da azalma)

Adet d ara kanamalar

Adet gecikmesi ya da erken gelmesi

Adet kanamalarnn 7 günden uzun sürmesi

Kask ars

liki sonras kanama

Geçmeyen kötü kokulu aknt

Vajinal bölgede siiller

lerleyen yalarda bu testleri yaptrn

40 yandan sonra mamografiye balanmaldr.

50 yana kadar iki ylda bir, 50 yandan sonra ylda bir mamografi çekilmesi önerilir.

45 yandan sonra açlk ekeri ve kolesterol, trigliserid deerleri 2-3 ylda bir baklmaldr.

Ailesinde tiroid hastal olan, üreme çandaki kadnlarn, tiroid hormonlarna baklmas önerilmektedir.

Menopoz döneminde de TSH ad verilen hormona be ylda bir baklmas faydaldr.

Anormal vajinal aknt ve kanamalar, d genital bölgede iyilemeyen yaralar, alt karn bölgesindeki arlar, alt karn bölgesinde ele gelen kitleler, idrar ya da dklama alkanlklarnda uzun süren deiiklikler, hazmszlk gibi belirtiler varsa bunlar önemsemeli ve doktora bavurulmaldr.

Ana Sayfaya Git