“Kadınların Yaşadığı Birçok Sağlık Sorunu, Protein Eksikliğinden Kaynaklanıyor”

Doç. Dr. İsmet Tamer, kadınların sıklıkla şikâyet ettiği saç dökülmesi, ciltte erken kırışıklıklar, tırnaklarda zayıflama, ödem gibi sorunların protein eksikliğinden kaynaklanabileceğini belirterek, “Sık sık hastalanıyorsanız, hafif bir serinlik ya da rüzgârdan sonra hapşırmaya başlıyor, spor salonunda biraz fazla çalışsanız dönüşte halsizlik, yorgunluk, hafif ateş ve kırıklık hissediyorsanız, siz siz olun ve günlük protein tüketiminizi gözden geçirin, bağışıklık sisteminizi zayıf düşürmeyin” dedi. Tamer, protein tüketimi konusunda önemli uyarılarda bulundu

Haberler 15.09.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. smet Tamer, kadnlarn sklkla ikyet ettii saç dökülmesi, ciltte erken krklklar, trnaklarda zayflama, ödem gibi sorunlarn protein eksikliinden kaynaklanabileceini belirterek, Sk sk hastalanyorsanz, hafif bir serinlik ya da rüzgrdan sonra haprmaya balyor, spor salonunda biraz fazla çalsanz dönüte halsizlik, yorgunluk, hafif ate ve krklk hissediyorsanz, siz siz olun ve günlük protein tüketiminizi gözden geçirin, baklk sisteminizi zayf düürmeyin dedi. Tamer, protein tüketimi konusunda önemli uyarlarda bulundu

PROTEN, VÜCUDUMUZ çN HAYAT ÖNEME SAHP

Protein vücudumuzda sudan sonra en çok bulunan maddedir. Kaslar, kemikler, eklemler, cildimiz, saçlarmz, iç organlarmzn pek çok bölümü, neredeyse vücudumuzun her parçasnda protein bulunur. Kanda oksijen tayan hemoglobinin yapsnda da, baklk sistemimizin önemli hücrelerinde de, sindirim sistemimizdeki enzimlerin fonksiyonel ksmlarnda da proteinler yer alr. Egzersiz yapan insanlarn, hem egzersiz srasnda hem egzersiz sonrasnda kaslarnda ortaya çkan hasar ve onarmlar için proteine ihtiyaçlar vardr.

Vücudumuzun yap ta olan proteinlerin en küçük yap talar da aminoasitlerdir. Spor yapan ve kaslarn artrmak, güçlendirmek isteyen pek çok kii için aminoasit kelimesi tandk gelebilir. Ama her aminoasit ayn deildir, her birinin farkl görevleri olduu gibi tüketilmeleri ile ilgili farkllklar da vardr. Esansiyel aminoasit dediimiz grup, mutlaka her gün diyetimizde bulunmas gereken proteinlerdir. Onlar olmadan kaslarmzn güçlenmesi bir yana vücudumuzun düzgün çalmas bile mümkün olmaz. Özellikle hayvansal proteinler ile süt ve süt ürünleri esansiyel aminoasit açsndan zengin kaynaklardr.

KADINLARIN DA PROTENE HTYACI VAR

Düzenli spor yapan kadnlarn da en az erkekler kadar düzenli protein almalar gerekiyor. Protein tüketmek ya da protein destei denince akla hemen kas yn erkekler gelmemeli. Düzenli egzersiz yapan, vücudunun sk olmasn arzulayan, salna önem veren kadnlarn her gün vücut arlklarnn kilogram bana en az 0.8 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Eer orta ya da daha yüksek aktivitede spor yapyorsanz bu miktar kilo bana 1,2 ila 1,5 gr düzeylerine çkarabilirsiniz.

VÜCUDUMUZ PROTEN HTYACINI BELL EDER

Aslnda düzenli ve salkl beslendiinizi düünüyor olsanz bile bazen vücudunuz size daha fazla proteine ihtiyac olduuna dair iaretler gönderebilir. Örnein kadnlarn çok sklkla ikyetçi olduklar saç dökülmesi probleminin nedenlerinden birisi de yeterince proteinden zengin beslenmemek olabilir. Ayn ekilde ciltte ortaya çkan esneklik sorunlar, erken krklklar ve trnaklarda zayflama gibi durumlar da sizin daha fazla proteine ihtiyacnz olduunu gösteren bir iaret olabilir.

BAIIKLIK SSTEMN GÜçLENDRN

Sk sk hastalanyorsanz, hafif bir serinlik ya da rüzgrdan sonra haprmaya balyor, spor salonunda biraz fazla çalsanz dönüte halsizlik, yorgunluk, hafif ate ve krklk hissediyorsanz, siz siz olun ve günlük protein tüketiminizi gözden geçirin, baklk sisteminizi zayf düürmeyin.

Kadnlarda sk rastlanan bir ikyet de vücudun ödem toplamasdr. Aslnda ödem, çou zaman yeterli proteine sahip olmayan hücrelerden, hücreleraras ortama szan svnn yer çekimi etkisiyle baz bölgelerde, mesela ayak bileklerinde toplanmasdr. Yeterli protein alm, bu svnn dar szmasn engelleyebilir ve ödemden kurtulmanza bir çözüm getirebilir.

AIRI PROTEN TÜKETMNE DE DKKAT EDN

Ar protein tüketimi hiçbir soruna çözüm deildir, bunu da unutmamal! Özellikle ar miktarda krmz et tüketimi, hem de yal olursa kolon kanseri gibi baz durumlara da yol açabilir. Siz siz olun, her gün düzenli olarak ve tüm öünlere yaylm ekilde yeterli ve kaliteli protein tüketmeyi ihmal etmeyin. Eer frsat ya da zaman eksiklii yayorsanz, o zaman da güvenilir markalarn size uygun protein desteklerinden yararlanmanz da saknca yok. ster içeceklerinize, isterseniz yourt veya sütlü tatllarnza ekleyerek daha da lezzetli seçenekler yaratabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git