Kadınlık hormonu koronavirüsten koruyor iddiası

Koronavirüs salgınından kadınların daha az etkilenmesi, yoğun bakımda solunum desteğine ihtiyaç duyan hastaların yüzde 75'inin erkek olması bilim insanlarını harekete geçirdi.

Haberler 02.05.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde iki farkl hastane yatan hastalarna östrojen hormonu vererek iyileme düzeylerini gözlemleyecek. Kadnlk hormonlarnn koruyucu etkisinin olabileceini belirten Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Hediye Dadeviren bilimsel anlamda konumak için erken olduunu söyledi. Doç. Dr. Dadeviren, erkeklerin daha fazla sigara içmesinin de koronavirüsten daha fazla etkilenmesinin nedenlerinden biri olabileceini söyledi.

KIZ BEBEKLER BLE DAHA AZ SOLUNUM CHAZINA HTYAç DUYUYOR

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Doç. Dr. Hediye Dadeviren, hastalara östrojen ve progesteron hormonlar verilerek hastalarn salk durumunda iyileme olup olmadnn gözleneceini belirtti. Doç. Dr. Dadeviren sözlerine öyle devam etti: Bilimsel anlamda bir ey söylemek için erken ama kiisel gözlemimde de erkek hastalar klinik olarak daha ar bir tabloda seyrediyor. Özellikle entübe hastalarn birçou erkek ama bunu sadece kadnlk hormonuna balamak çok doru olmaz. çünkü erkeklerde akcier hastalklar, sigara kullanm ve kronik hastalklar daha fazla. Ancak biliyoruz ki, kadnlk hormonu östrojen kadnlarn baklk sistemini güçlendiren bir hormon. Yenidoan bebeklerimizde bile erkek bebekler ile kz bebein farkn daha net anlyoruz. Ayn haftada domu bebeklerde, kz bebeklerin daha az solunum cihazna ihtiyaç duyduunu ve d dünyaya daha kolay adapte olduunu görüyoruz.

HAMLELK HORMONU STOKN FIRTINASINI BASKILIYOR

Aratrmalarda östrojen ve progesteron hormonlarnn farkl farkl verilerek hastalar üzerinde etkisinin gözlemleneceini belirten Doç. Dr. Dadeviren, sitokin frtnasnn ne olduunu da anlatt ve unlar söyledi: Hastaln kötületii dönemde sitokin frtnas dediimiz bir enflamasyon süreci balyor. Vücudun kendi dokularna bile antikor gelitirdii ve onlar ykmaya çalt bir evre balyor. Östrojenin bu sitokin frtnasn basklayabilecei sürecine gidiliyor. Gebelik de buna benzer bir süreç aslnda. Normalde bebek vücut için bir yabanc cisim. Ama vücut bunu progesteron hormonu sayesinde kabul ediyor. Bu hormon vücudun, bebei yabanc olarak alglamasn engelleyerek sitokin hücrelerini basklyor ve bebein anne karnnda kalmasn salyor.

BAIIKLIK SSTEMNN GÜçLÜ OLMASI VRÜSÜ NASIL ETKLYOR?

Baklk sistemi güçlü olanlarn hastal daha iyi yendiini ancak fazla tepki veren baklk sistemlerinde de sitokin frtnas denilen durumla karlaldn ifade eden Doç. Dr. Dadeviren, Baklk sistemi ne kadar güçlüyse vücudun ona verecei yant da daha fazla olabilir. Dolaysyla daha fazla enflamasyon hücresi oluacak ve vücudun kendi hücrelerine daha fazla zarar vereceine dair bir teori de var. O yüzden bunun acaba baklk sistemi daha güçlü insanlarda m daha klinik belirti verdii ile ilgili elimizde henüz tam bir belirti yok dedi.

Ana Sayfaya Git