Kafatasını çıkarıp tümörü temizlediler

Baş ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede beyninde tümör olduğu tespit edilen hastanın kafatası kemiği çıkarılarak beynindeki tümör temizlendi.

Haberler 16.04.2018 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konyada askerlik yapan 25 yandaki Yakup Kzlay, terhisine bir hafta kala gittii kulak burun boaz doktoruna artan ba arlarndan bahsetti.

Tomografi çekilen Kzlayn beyninde tümör tespit edildi. Kzlay, zmire geldikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümüne bavurdu. Burada yaplan müdahaleyle hayati risk tayan tümörden kurtulan Kzlay, yaama yeniden baland.

Yakup Kzlay, tesadüfen örendii rahatszl nedeniyle zor bir dönem geçirdiini anlatarak, ameliyat sonras oluabilecek riskler nedeniyle büyük korkular yaadn söyledi.

Kafatasn çkarp tümörü temizlediler

Tetkiklerin ardndan zorlu geçeceini düündüü ameliyata çekinerek hazrlandn aktaran Kzlay, Ameliyatn 7 saat sürmesi bekleniyordu ama hzl geçti, bir an önce çkard beni doktorum. Tedavi süreci için de elinden geleni yapt. yileme süreci biraz geç bekleniyordu, erken toparlandm. u anda herhangi bir skntm yok ufak tefek arlar dnda. Hastaneye daha erken müracaat etsem sonucu daha önce örenecektim. Artk en ufak bir skntm olduunda hastaneye geleceim. dedi.

Kzlay, ameliyat sonras beyninden çkan tümörü görünce aknlk yaadn, kemie yapm ve kemik sertliine dönüen kitleyi görünce ne kadar ciddi bir operasyon geçirdiini anladn dile getirdi.

Yeniden salna kavutuu için mutlu olduunu ifade eden Kzlay, operasyonu gerçekletiren Doç. Dr. Hülagü Kaptan ve ekibine teekkür etti.

- Rastladmz ender durumlardan biri

Ameliyat gerçekletiren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümünde görevli Doç. Dr. Hülagü Kaptan, beyin tümörü, bel ve boyun ft gibi ameliyatlar gerçekletirdiklerini zaman zaman ise deiik deiik öykülerle hastalarn kendilerine müracaat ettiini söyledi.

Tetkikler sonrasnda beynin en deerli yeri olarak nitelendirilen sol tarafnda 5x5 santimetre büyüklüünde tümör tespit ettiklerini aktaran Kaptan, hastayla operasyonun risklerini paylatktan sonra 6 kiilik bir ekiple ameliyat gerçekletirdiklerini kaydetti.

Kaptan, zor bir ameliyat sürecine hazrlandklarn ifade ederek, u bilgileri verdi:

7-8 saati bulabilecek bir operasyon planlamtk. Ameliyata girdiimiz zaman cildi geçiyoruz, daha sonra çok kabaca söylemek gerekirse kafa kemiini kaldryoruz. Burada bir problemle karlatk çünkü kemii kaldramadk. çünkü tümör bir kemik yaps haline dönümü ve kafa kemiine yapkt. Bu bizim rastladmz ender durumlardan birisiydi. Baya uratk, bunu ayramadk. Sonradan etrafn dönerek güzel bir ekilde tam olarak tümörü çkardk. Tabii bu hasta için çok büyük bir ans oldu. Bu tümörlerin tam olarak çkmas zaman zaman zor olabiliyor. Uzun ilemler gerektiriyor. Burada ise bir kemik yap tamamen beynin içerisinde bir di gibi ama bir taraftan da baktnz zaman beyinle kendisi arasnda snrlar koymu bir ekilde ortadayd. Tümörü tam olarak çkardk ameliyat çok hzl bir ekilde sona erdi. Beklediimizden daha hzl bir ekilde, yaklak 1 saatte sonland. Hastamzn youn bakm sürecine ihtiyaç olmad. Ameliyat öncesinde karlaabiliriz dediimiz problemlerin hiç birisiyle karlamadk.

- Tecrübemizi meslektalarmzla paylaacaz

Hastadan alnan tümörün patoloji sonucunun da iyi çktn, bunun da kendilerini mutlu ettiini anlatan Kaptan, ameliyat sonras Kzlayda herhangi bir konuma bozukluu olumad gibi el, kol ve bacaklarnda güçsüzlüün gerçeklemediini ifade etti.

Kaptan, tümörün yapk olduu kemik gibi ekillendiini ve ilk kez böyle bir durumla karlatklarn aktararak, Beyin ameliyatnda riskler var haliyle. Konuma bozukluu, yürüme güçlüü karmza çkabilir. Bunlar planladk fakat bu tümör bir kemik, bir di gibi 5 santimetreye 5 santimetre büyüklüü de vard. Bir parça olarak çkt için bizi çok artt hem de sevindirici oldu, hem hasta açsndan hem bizim açmzdan. dedi.

Gerçekletirdikleri operasyonun tpta az rastlanan türde olduunu ve bu nedenle tecrübelerini dier meslektalaryla paylaacaklarn aktaran Kaptan, lginç vakalar biz deiik kongrelerde poster olarak, tebli sözel sunum olarak sunuyoruz, meslektalarmzla paylayoruz. Daha sonra da bunu olgu sunumu olarak yaynlayacaz dergilerde. Tecrübemizi Türkiyedeki ve dünyadaki dier meslektalarmzla paylaacaz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git