Kafein madde bağımlılığıyla karıştırılmamalı

Kafein tüketimine ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, kahvenin en yaygın kafein kaynağı olduğunu ancak çay, çikolata, enerji içecekleri ve kolalı içeceklerde de bulunduğunu söyledi.

Haberler 29.12.2016 - 09:51 Son Güncelleme : 29.12.2016 - 09:53

Son yllarda çay, kahve ve kolal içecek gibi keyif veren içeceklerden bahsederken bamllk teriminin kullanldna ve kafein içeren gda ve içeceklerin bamllk yapp yapmadnn tartldna dikkati çeken Dyt. Salman, kafeinin hafif bir uyarc olarak kabul edildiini ancak Dünya Salk Örgütü (DSÖ)ne göre kafein almn madde bamllyla karlatrmann doru olmadn ifade etti.

Yaplan bilimsel çalmalarn insanlarn gerçek bir bamlln yol açt ciddi psikolojik veya fiziksel sorunlar olmadan kafein almlarn azaltabileceklerini veya tamamen brakabileceklerini gösterdiini söyleyen Dyt. Banu Topalakç Salman, Kiilerin kafeine kar duyarll, düzenli kullanm aral ve alnan miktara, vücut arlna ve fiziksel durum gibi faktörlere bal olarak kiiden kiiye büyük farkllklar gösterir. Bazlar akam geç saatlerde dahi uykularnda belirgin bir farkllk olmakszn rahatlkla kafeinli ürünler tüketebilirken, bazlarnda az miktarda kafein alm bile uykusuzlua neden olabilir dedi.

KALOR YAKMAYA YARDIMCI

Son yllarda kafeinin sala etkileri üzerine pek çok çalma yapldn belirten Dyt. Salman, çalmalarn yeterli miktarda kafein tüketen bireylerin hafza ve muhakeme yeteneklerinde geçici gelimeler deneyimleyebileceini ortaya koyduunu belirtti. Son aratrmalarn yeterli miktarlardaki kafeinin ayn zamanda atletik performans ve dayankllk üzerinde de olumlu etki gösterebildiini söyleyen Salman, Yine son zamanlarda yaplan bir aratrma, kafeinin Parkinson hastal riskini azalttn gösteriyor. Kafeinin benzer ekilde, enerji harcanmasn arttrarak daha fazla kalori yakmaya yardmc olmak, astm krizlerini azaltmak gibi olumlu etkileri olduu söyleniyor. Ancak her yiyecek ve içecekte olduu gibi kafein ve eker içeren yiyecek ve içeceklerde de önerilen tüketim miktarlarn amamaya dikkat etmeliyiz dedi.

HANG çECEK NE KADAR KAFEN çERYOR?

Yetikinler için lml kafein tüketimi günde 300-400 mg olarak deerlendiriliyor. Bu deerlendirmeye ve içecek ürünlerindeki kafein miktarlarna baktmzda en fazla kafeinin espresso kahve ve Türk kahvesinde, en az kafeinin ise enerji içecekleri, kolal içecekler ve meyve aromal souk çaylarda olduu görülüyor.

Ana Sayfaya Git