Kafein tüketerek ders çalışmak verimi azaltıyor

Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının öğrenme kapasitesi ve hafızaya etkileri hakkında açıklamada bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Geç saatlere kadar sürekli kafeinli içecekler tüketerek ders çalışmaya çalışmak etkili verim alamamanıza yol açabilir” dedi.

Haberler 09.09.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme, anne karnndan balayp yaam boyu devam eden, bedensel ve ruhsal sal yakndan ilgilendiren, salk için en önemli temelleri atan birçok sürecin banda geliyor. Bu noktada salkl ve dengeli beslenmenin her anlamda baarnn altn anahtar olduunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman Yldz Melek Aksoylu üniversite örencilerinde beslenme alkanlklar hakknda bilgilendirmede bulundu.

Düzensiz ve salksz beslenen bireylerin birçok hastala zemin hazrladn ve bu kötü alkanlklar deitirilmedikçe yerini kronik salk problemlerine braktn ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman Yldz Melek Aksoylu, Öünleri düzenli olan ve salkl beslenme alkanlklarna sahip kiilerin yaam kalitesinin artt, örenme ve anlama kapasitelerinin daha yüksek olduu tespit edilmitir. Örnek olarak iki farkl üniversite örencisini deerlendirelim. A kiisi salkl besinlerle besleniyor, öün planlamas kendine uygun, ekerli besinlerin tüketimi sk deil, yeterli su içiyor, fiziksel aktivite yapyor, ar miktarda kafeinli içecekler tüketmiyor, sürekli et arlkl beslenmiyor, meyve-sebze tüketiyor. B kiisinin öün planlamas yok, öünleri atlayp bir anda fazla tüketim yapabiliyor, zaman zaman uzun süre aç kalyor enerjisi düüyor, su yerine sürekli kahve, çay ve asitli içecekler tüketiyor, meyve-sebze tüketmeyi sevmiyor, fiziksel aktivitesi yok denecek kadar az. B kiisinin zamanla vücut sal bozulacak, bu durum ruhsal saln etkileyecek, kan deerlerinde bozulmalar meydana gelecek, kan deerlerinde ki bozulmaya bal olarak yaam kalitesi düecek. Tüm bunlar hayatmz yakndan etkileyecektir diye konutu.

FAZLA TÜKETLEN KAFENE DKKAT

Yüksek miktarda ekerli ve tatl besin tüketen örencilerin birçounda yorgunluk, halsizlik ve uyku halinin meydana geldiini ifade eden Diyetisyen Melek Aksoylu, tatl eylerin beyinde bamllk hissi yarattn ifade etti.

Aksoylu sözlerini, Kii tükettii ekerli besinin etkisi bittiinde tekrar tüketmek istemekte bu da zamanla fiziksel ve ruhsal sal olumsuz etkilemektedir. Kafeinde ayn ekildedir. Sürekli kafeinli içecekler tüketmek kafeinin etkisi bittiinde sizi tekrar kafein almna yöneltecektir. Fazla tüketilen kafein kalp problemlerine, kaslarda güçsüzlüe, idrar artna, sindirim problemleri ve anksiyete gibi birçok salk problemine yol açarken örenme kapasitesini azaltmaktadr. Yani geç saatlere kadar sürekli kafeinli içecekler tüketerek ders çalmaya çalmak etkili verim alamamanza yol açabilir ifadelerini kullanarak sürdürdü.

GÜçLÜ HAFIZAYA SAHP OLMANIN YOLU BESLENMEDEN GEçYOR

Üniversite dönemindeki gençlerin baar yolunun doru beslenmeden geçtiini kaydeden Aksoylu, Beslenme tüm vücudumuzu etkiledii gibi hafzamzn üzerinde ki etkileri de inanlmazdr. Özellikle baz vitamin ve mineraller örenme kapasitemizi, beyin gücümüzü aktif kullanmay ve hafzay direk etkiler. O yüzden biz diyoruz ki, üniversite dönemindeki gençlerin baar yolu beslenmeden geçiyor eklinde açklamada bulundu.

STRES ÖNLEMEK çN E VTAMN

Özellikle snav dönemlerinde stresin arttn, beyin yüksek aktivitede çalarak daha çok oksijene ihtiyaç duyduunu dile getiren Aksoylu, E vitamini en önemli antioksidan kaynaklarndandr. Zararl hücrelere kar savaarak, hafza sorunlarn azaltr. Badem en iyi E vitamini kaynadr. Fndk, fstk ve fstk ezmesi, buday ve buday tohumu ya, avokado, kivi, brokoli yüksek miktarda E vitamini içermektedir. Omega-3 ya asidi beyin için aktif enerji salar, beyin kapasitesini ve örenme hzn arttrr, çocukluk döneminde zekay etkiledii gibi ergenlik döneminde de hafzay kuvvetlendirmekte ve baary arttrmaktadr. Yaplan aratrmalar omega-3ten zengin beslenen ve omega-3 takviyesi alan örencilerin okulda daha baarl olduu, konsantrasyonda güçlük yaamad, daha güçlü bir hafzaya sahip olduklarn göstermektedir. Ceviz, keten tohumu, somon, sardalya, hamsi, chia tohumu, semizotu, avokado omega-3 içeren en önemli besin kaynaklardr dedi.

HAFIZANIN DEVAMLILII çN B12

Aksoylu sözlerine öyle devam etti:

Krmz kan hücrelerinin üretilmesinde büyük önem tayan vitamindir. Eksiklii odaklanmada güçlük, dikkat problemleri, halsizlik, yorgunluk, ar sinirlilik hali ve unutkanla neden olmaktadr. B12 nin besin kaynaklar karacier, dalak, et, yumurta, balk, peynir ve süt ürünleridir. Beyin i yapmak ve örenmek için çok fazla enerji ve oksijen tüketir. Bunun sonucunda da baz zararl atklar oluur. Bu zararl atklarla savaan beynin iini kolaylatran ve ypranmay önleyen en önemli antioksidan kaynaklarndan dieri de C vitaminidir. Kivi, maydanoz, çilek, biber, portakal, greyfurt, limon, ananas, karnabahar yüksek miktarda C vitamini içerir. Eksiklii çok fazla görülen bir mineraldir. Depresyon, sinirlilik, ba ve kas arlar, hafza güçsüzlüü magnezyum eksikliinde görülmektedir. Magnezyum iyi bir uyku salar ve sinir sistemini sakinletirir, hafzay güçlendirir. Kabak çekirdei, kuru baklagiller, sert kabuklu kuruyemiler, koyu yeil yaprakl sebzeler, muz, çilek, kavun, karpuz, incir, doal kakao magnezyumun en önemli kaynaklardr. Daha güçlü bir hafza, daha aktif bir beyin gücü, daha hzl bir örenme kapasitesi için E vitamini, C vitamini, B12 Vitamini, Omega-3 ya asidi ve magnezyumdan zengin besinlere beslenmenizde yer verin baarnz arttrn.

Ana Sayfaya Git