Kafeler nasıl açılacak

Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan'dan marttan itibaren kademeli açılması öngörülen restoran ve kafeler için öneriler:

Haberler 19.02.2021 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda yerinde karar dönemiyle illerde salgnn seyrine göre kademeli ekilde faaliyet gösterecek restoran ve kafeler için Salk Bakanlnn belirleyecei kriterler etkili olacak.

Salk Bakanl Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi lhan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan bakanlnda dün toplanan Kabine Toplantsnn ardndan gündeme gelen restoran ve kafelerin vaka ve hastalk seyrine göz önünde tutularak açlabilmesine yönelik açklamalar üzerine deerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgnnn dünyada ve Türkiyede etkisini sürdürdüünü ancak toplumsal baklamaya yönelik alama programlarnn katksyla yeni vaka saylarnda düü görülmeye baladn vurgulayan lhan, salgnn etkisinin krlmas için küresel baklnn salanmas gerektiinin altn çizdi.

Sürecin, kontrollü ekilde, maske, mesafe ve hijyen kurallarna bal kalnarak hzl alamayla sürdürülmesi gerektiine dikkati çeken lhan, salgn öncesi normal yaama dönülebilmesi için tedbirlere uyulmasnn önemine iaret etti.

lhan, vaka saylarnn ciddi oranlarda azalmasyla yeni normal yaama dönülemeye balanabileceini belirterek, Türkiye için günlük yeni vaka saylarnn hala 7 bin-8 bin bandnda olduunu hatrlatt.

Yeni vaka ve hastalk seyrinin bölge ve illere göre deiiklik gösterebildiinin altn çizen lhan, Cumhurbakan Erdoan ve Salk Bakan Fahrettin Kocann açklad yerinde karar döneminin hayata geçirilmeye balanmasyla normalleme admlarnn atlmasna yönelik çalmalar gerçekletirildiini anlatt.

lhan, Yerinde karar dönemiyle bundan önce Türkiye geneli için alnan ya da kaldrlan kstlama kararlar artk illere göre deiebilecek. dedi.

l baznda yaplacak deerlendirmelerde Salk Bakanlnca belirlenen kriterlerin esas olacan dile getiren lhan, ller, vaka says, a oranlar gibi ölçütlere göre düük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak snflandrlacak. Bu aamadan sonra yeni normalleme takvimini yürütülecek. diye konutu.

lhan, pazartesi günü il baznda 7 günlük vaka saylarnn ortalamasnn kamuoyuyla paylaldn ve bundan sonra da her hafta banda bu bildirimin yaplacan bildirdi.

Bir haftay kapsayan il baznda vaka saylarnn yer ald Türkiye haritasna ilikin bilgi veren lhan, 8-14 ubatta Kovid-19 vaka says her 100 bin kiide Ankarada 35,49, zmirde 44,39, stanbulda 60,19 oldu. Nüfusa göre 100 binde sralamasnda, Trabzon ilk srada yer ald ve onu Rize, Ordu, Giresun ve Samsun izledi. Vaka sralamasnda ise ilk srada stanbul yer alrken bunu Samsun, Konya, Ankara ve Antalya takip etti. Kilometrekare bana yaplan sralamada da stanbul, Kocaeli, Trabzon, Yalova ve Ordu ilk 5 il içinde yer ald. deerlendirmesini yapt.

Prof. Dr. lhan, 7 günlük veriler nda, hastaln seyrine göre il hfzsshha kurullarnca bölgesel kararlar alnabileceine ve belli faaliyetlere aama aama geçilebileceine deindi.

Salgn sürecinde özellikle restoran, kafe gibi yeme içme sektörünün hastalk seyrine göre ksmi hizmet verdiini anmsatan lhan, bunun kimi dönemlerde belli saat snrlamas ve paket servis hizmeti eklinde yaplabildiini aktard.

LETMELER, L BAZINDA HASTALIK SEYR VE AILAMA ORANLARI GÖZ ÖNÜNDE TUTULARAK açlabilecek

Salgnn seyrine göre il hfzsshha kurullarnn alaca kararlar dorultusunda restoran, kafe ve lokantalarn belli kurallar çerçevesinde kaplarn yeniden açabileceini aktaran lhan, letmeler, il baznda hastalk seyri ve alama oranlar göz önünde tutularak açlabilecek. Bunlar yerinde alnacak kararlar dorultusunda hayata geçirilecek. Restoran, kafe ve kraathane gibi yeme içme sektörüne yönelik admlarn yol haritas önümüzdeki günlerde belli olacak. Bunun için çalmalar yürütülüyor, analizler yaplyor, kriterler belirleniyor. eklinde konutu.

KAPASTE SINIRLAMASI GETRLEBLR

Prof. Dr. lhan, ekonomik sknt içinde olan yeme içme sektörünün rahatlatlmas için atlacak admlarda ayn zamanda halk salnn korunmasnn esas olduunun altn çizdi.

Bu dorultuda istenilecek kriterlerin henüz netlik kazanmadna iaret eden lhan, daha önce yaz döneminde iletmelerin açldn ancak vatandalarn kurallara uymamas nedeniyle ekim sonunda vaka saylarnn hzla artmaya baladn söyledi.

Bu tür suistimallerin olmamas gerektiinin altn çizen lhan, alnabilecek önlemlere ilikin unlar kaydetti:

Bu dönemde özellikle bulama hz yüksek olan mutasyonlu virüsün de etkisi göz önünde tutulmal. çünkü geçmi dönemde virüsün bula hz bu derece deildi. O nedenle yeme içme sektörünün il baznda salgn seyri göz önünde tutularak açlmas halinde yine Bakanlmzca belirlenen kurallar uygulanmal. Sk kurallar ve denetlemeler çerçevesinde, yemek yenilen iç mekanlara kapasite snrlamas getirilebilir. letme personeline düzenli olarak Kovid-PCR testi yaplabilir. letme personeline ilerleyen süreçte a yaplabilir. Müterilerden mekana alnmadan önce HES kodu istenebilir. Girite, kiilerin ate ölçümü yaplabilir.

Öte yandan, mekanda masalar arasndaki mesafe en az 1,5-2 metre olacak ekilde yerletirilebilir ve masada çapraz oturma düzeni oluturulabilir. Maskeler ancak ve ancak yemek yenilirken çkarlabilir. Müterilerin mekanda bulunma süresine snrlama getirilebilir. Bulama riskinin önlenebilmesi amacyla, söz konusu mekanlarda müterilerin yüksek sesle konumasna ve ortamda canl müzik yaplmasna izin verilmeyebilir.

Ana Sayfaya Git