Kahvaltıda kavurma yemeyin!

Ülkemizde et tüketimi özellikle Kurban Bayramı döneminde belirgin oranda artıyor. Normal zamanların aksine neredeyse her öğün sofralarda mutlaka bulunuyor.

Haberler 30.08.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buna bir de tatl eklendiinde, mide hastalklarndan tansiyon problemlerine kadar birçok salk sorununa davetiye çkarlm oluyor.

Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, uygulanmas kolay baz beslenme kurallarna uyarak olas salk risklerini önlemenin mümkün olabileceini söylüyor.

Son derece keyifli olan bayram dönemlerinde tüm aile bireylerinin bir arada topland zengin sofralar ebetteki vazgeçmememiz gereken güzel geleneklerimizden. Ancak özelikle et tüketiminin normal dönemlerin çok daha üzerine çkld Kurban Bayramnda hem etin miktarna, hem de piirme ekline dikkat edilmezse baz salk sorunlar da ortaya çkabiliyor. Scaklar ve beraberinde yal et, sakatat ya da tatlnn ihtiyaçtan fazla yenmesi hem salkl, hem kronik hastala sahip olan kiiler için risk yaratabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, Kurban Bayramn hem keyifli, hem de salkl geçirmeyi salayacak beslenme önerilerini sralad.

Kahvaltda cier kavurma tüketmeyin

Baz yörelerimizde hala kahvalt sofralarnda kurban kesilmesinin ardndan hayvansal ya ile kavrulan cier tüketiliyor. Hatta bazen bu beklentiyle ölene kadar hiçbir ey yenmedii de olabiliyor. Bu ekilde tüketilen cierin kalp damarlar için son derece tehlikeli olduunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, hafif bir kahvalt ile güne balamann enerjinin ve vücut dengesinin yerinde olmasn saladna iaret ediyor. Yaygn olarak tercih edilen bir besin olan cier, birçok vitamin ve mineralin kayna olsa da içeriindeki kolesterol miktarndan dolay dikkatti tüketilmesi gerekiyor. Dana etinin 100 gramnda yaklak 90 mg kolesterol varken, karacierde 300 mg kolesterol bulunuyor. Bu nedenle cier, ete göre de daha az miktarda ve kavurma olarak deil, domates, biber gibi sebzelerle sote edilerek tüketilmeli. Ayrca yannda bol salatann bulunmas sindirim sal açsndan da önem tayor.

Öünlerdeki et miktarn dengeleyin

Vücudumuz her gün belirli miktarda proteine ihtiyaç duyuyor. Et de iyi bir protein kayna olduundan tüketilmesi gerekiyor, ancak fazlasnn da zararl olduu unutulmadan. Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, Öünler arasnda tüketim miktar dengelenmeye çallmal. Örnein öle yemeinde et yenildiyse, akamna sadece tadna bakmak yeterli olmal. Ayraca mutlaka sebze yemeine de yer verilmeli diyor. Yaa, boya ve cinsiyete göre deikenlik gösterse de günde 120 gr.dan fazla et tüketmemeye çallmal.

Her öünde mutlaka salata yiyin

Özellikle krmz et youn miktarda demir minerali içeriyor. Vücudun daha salkl çalabilmesi, enzim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi, halsiz kalnmamas için demir son derece gerekli. Ancak, vücut bu minerali daha iyi kullanabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Bunun salanmas için de yemeklerin yannda bol miktarda limonlu ve sirkeli yeil yaprakl salata bulundurulmasna özen göstermek gerekiyor. Ayn zamanda doygunluk hissi de salayan salatalar sayesinde yemekten sonra gelen tatllara hayr demek de kolaylayor.

Sütlü tatllar tercih edin

Her bayramn vazgeçilmezi olan tatllar konusunda da dikkatli olunmas gerektiine iaret eden Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, Bayramda mutlaka tatl yaplacaksa, sütlü tatllar gibi hafif tatllar tercih edilmeli. Hamur ii ve erbetli tatllar az miktarda tüketmeye çalmal, arya kaçmamal. Özellikle aç karnna tatl yemek, kan ekerini ciddi ölçüde bozarak daha fazlasn yeme ihtiyac douracaktr diyor.

Bu noktalara dikkat edilmedii sürece ani kan ekeri bozukluklar, kolesterolün art, sindirim sistemi ve tansiyon problemleri ile karlama riskinin bulunduu unutulmamal. Özellikle diyabetli kiilerin tatl tüketimi konusuna ayr bir dikkat gerektirdiini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Merve Güler, Bu kiiler tatlandrc ile yaplm tatllara tercih etmeli. Eer kan ekerleri kontrol altndaysa 2 topu amayacak ekilde dondurma da tüketebilirler diyor.

Ana Sayfaya Git