Kahvaltıda olmazsa olmaz 8 besin!

Beden aklınızı kullanıyorsanız kahvaltı sonrası asla rahatsızlık hissetmiyor olmanız gerekir.

Haberler 16.07.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kahvalt günün en önemli öünlerinin banda geliyor.Kahvaltda baz besinlerin mutlaka soframzda yerini almas gerekiyor.Bu besinleri Dr.Fevzi Özgönül sralayarak anlatyor.

Kahvalt yaparken lütfen kendinizi zorlamayn sofradan lüzumsuz ar dolmu bir mide ile kalkmayn. Beden aklnz kullanyorsanz kahvalt sonras asla rahatszlk hissetmiyor olmanz gerekir. Eer kahvaltdan sonra sofradan kalktnzda rahatszlk hissediyorsanz, bir yerde yanl yapyorsunuz demektir.

te kahvaltda olmaz ise olmaz olan 8 besin;

1- KARBONHDRAT : Kahvaltnzda mutlaka günlük enerjiniz için gerekli olan karbonhidrat olmal. Fakat bunu daha çok tam tahll bir dilim ekmek veya malzemesi bol olan bir dilim börek olarak veya çok seviyorsanz yarm simit ile almanzda yarar var. Eer bal ve reçel tercih ederseniz çok ar eker yüklendiinizden dolay sindirim sisteminizi tembellie devam ettirirsiniz. Amacmz sindirim sisteminizi güçlendirmek ve yediiniz her gday sindirebilecek vaziyete getirmektir.

2- SÜT ÜRÜNLER : Kahvaltnzda mutlaka peynir gibi bir süt ürünü bulundurmalsnz. Nasl bir inaatta kum ve çimento yannda kirece de ihtiyaç varsa kahvaltda da dier kahvaltlklar yannda süt ürünlerine de ihtiyaç vardr. Peynir miktar kiinin ihtiyacna göre ve zevkine göre farkllklar gösterebilir. Bu nedenle miktara ve çeide bal kalmakszn sizin için önemli olann bir çeit peynirin de kahvalt sofranzda yerini almasdr.

3- ZEYTN: Zeytin de kahvaltda önemli bir yiyecektir. Zeytinin de çeidi ve miktar tamamen kiiye özeldir. Hatta kiinin zaman içerisinde isteine bal da deiebilir. Fakat benim önerim her kahvalt masasnda mutlaka olmas gereken bir yiyecek maddesidir.

4-YUMURTA: Yumurta ise yine olmaz ise olmazlarmz arasnda yer alr.Eer göbek ve basenlerimizden kurtulmak istiyorsak öncelikle bedenimizin yapsnn salamlamas gerekir. Bu nedenle beden yap ta olan protein önemlidir. Yumurta ise kahvalt sofranzdaki en önemli protein kaynaklarndan birisidir.

Yumurtay ister rafadan ister halama isterseniz de yada kzartma olarak yapabilirsiniz. çok çeitli ekilde yumurtay tüketebilirsiniz. Omlet yapmanzdan tutun da menemen dahi yapabilirsiniz. Hatta çlbr gibi çok farkl piirme yöntemlerini de kullanarak farkl bir tat yakalayabilirsiniz.

5-KURU KAYISI : Kahvaltda kuru kays ,kuru incir veya hurma yemenizi de öneriyoruz. Eer kabzlk gibi bir probleminiz varsa bu saydklarmdan her sabah 2-3 adet yiyebilirsiniz. Fakat kabzlk probleminiz yoksa 2-3 günde bir yeseniz de olur.

6-YELLK: Kahvaltda yeillikler de hem hazmn kolaylamasn hem de ekstra vitamin ve mineral ihtiyacnn karlanmas için önemlidir. Unutmayn yeil sebzelerde de bitkisel proteinler ve karbonhidrat kayna da vardr. Kahvaltmz ne kadar çeitlendirirsek hem hazmn kolaylatrr hem de daha çeitli besin maddeleri alm olmamzdan dolay bedenin kendisini yaplandrmasn kolaylatrm oluruz.

7-MEYVE: Mevsim Meyveleri kahvaltnn bir bakma olmaz ise olmazlarndan birisidir. Her türlü mevsim meyvesini iyice ykadktan sonra kabuklar ile birlikte yememizde hiç bir saknca yoktur. Meyveler vitamin ve mineral deposu olarak anlsa da içerdikleri yüksek oranda lif ile sindirim ilevini de rahatlatrlar. Bu nedenle kahvalt masamzda az da olsa meyveye yer açmamz salkl beslenmemiz açsndan önemlidir. Zaten bir avuç dolusu meyveden daha çok yememenizi de tavsiye ediyorum.

8-BADEM,FINDIK,CEVZ : Badem, fndk ve ceviz sizin tekrar küçülmenizde bebeklerdeki anne sütü kadar önemlidir. Bu yal tohumlarn içerdii fito kolesterol kayna hem kan kolesterol düzeyini dengeleyecek hem de kolajen ve elastin fibiril üretimine katkda bulunacaktr. Ayn zamanda yüksek enerji içerdii için az yediimiz ekmek hamur ii türü gdalarn da eksiini kapatarak tatl ve hamur ii isteimizi engelleyecektir.

Ana Sayfaya Git