Kahvaltı sadece sağlık değil aynı zamanda mutluluk kaynağı

Sabahları zor uyanıyorsanız, gün içinde kendinizi yorgun ve stresli hissediyorsanız nedeni kahvaltı yapmama alışkanlığınız olabilir. Güne doğru besinlerin uygun miktarlarda buluşturulduğu bir kahvaltı sofrası ile başlamak, pek çok hastalığın önüne geçmekle birlikte kilo alımını engelliyor, üstelik stressiz ve gerginlikten uzak bir gün geçirmenizi sağlıyor.

Haberler 27.02.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl beslenmenin ilk adm, güne kahvalt ile balamaktr. Kahvalt uzun süren açlk sonrasnda düen kan ekeri seviyesini yükselterek, güne zinde ve enerjik balamay salar. Kahvalt ayrca konsantrasyonu artrrken, sabah eker dümesine bal yaanabilecek gerginlik, sinirlilik, uyku hali gibi yaam kalitesini olumsuz etkileyecek durumlarn yaanmasn önler.Özellikle bütün besin gruplarnn yer ald Türk kahvalts, salkl bir yaam için vazgeçilmezdir.

Kendinize salkl besinlerden oluan bir kahvalt düzeni oluturun

Doru bir beslenme planlamas için kahvaltda ne yenildiinin önemi büyüktür. Özellikle örenciler ve çalan kiilerin öncelikle tercihi pratik olmas bakmndan poaça, açma, simit gibi ya ve karbonhidrat içerii yüksek besinlerdir. Bu tür tercihler sklatnda beraberinde kilo almn, mide rahatszlklarn beraberinde getirecektir.

Sabahlar patates kzartmas ve börek yemeyi sevenler dikkat!

Salkl bir kahvaltnn olmazsa olmazlar peynir, yumurta ve ekmektir. Ekmek çeidi olarak çavdar, kepek, tam buday gibi posa içerii yüksek ekmekler tercih edilirken, peynirde yal ve tuzlu çeitlerinden kaçnlmaldr. Tost, peynirli omlet, melemen gibi salkl seçimler kahvalt sofralarn çeitlendirmede tercih edilirken, patates kzartmas, börekten uzak durulmaldr. Bunlar gereksiz kalori almna ve vücut yalanmasna neden olarak pek çok hastala davetiye çkarabilir. Mevsimine uygun olarak kahvaltya eklenecek söü ( domates, salatalk, maydanoz, biber ) içerdii C vitamini sayesinde demir emilimin artracandan, sofralarda eksik edilmemelidir.

Hazr meyve sularn tercih etmemek daha doru

Kahvalt da içecek olarak çay, bitki çay, sütlü kahve, süt salkl seçimler arasnda saylabilir. Hazr veya taze sklm meyve sular içerdii yüksek eker sebebiyle uzak durulmas gereken bir gruptur. Kahvaltlarda özellikle k günlerinde hastalklardan korunmak amacyla tercih edilen meyve suyu yerine, meyvenin kendisi tüketilmelidir.

çocuklarnzn ekmeine çikolata yerine tahin pekmez sürün

Özellikle çocuklarn çok sevdii çikolatal ekmekler yerine, pekmez, bal ev yapm reçeller salkl kahvaltlar için çok daha uygundur. K aylarnn olmazsa olmaz tahin pekmez de sabah kahvaltlar için hem salkl hem de lezzetli bir seçenektir.

Sabahlar aç olmuyorum diyorsanz

Salkl bir kahvaltyla güne balamak, gün içerisinde itah kontrolü açsndan çok faydaldr. Kahvalt yapmayan kiilerde itah öleden sonra artmaya balayarak, akam önüne geçilmez bir hale gelir. Özellikle akam yemeinden sonra tatl ihtiyac, doymama hissi ve gece yatana kadar bir eyler yeme istei artar. Gece artan tüketim sabah kalkldnda itahszl beraberinde getireceinden, kahvalt ihtiyacn ortadan kaldrr. Sabah aç uyanmyorum, canm kahvalt istemiyor, gibi söylemler, gece yemelerinin bir sonucu olarak karmza çkar. Sabah kahvalt yapmama, gece çok yemek yeme ksr döngüsü uzun sürdüünde kilo alm kaçnlmaz olur. Ksr döngüden kurtularak kilo kontrolü salamann en kolay yolu ise güne salkl bir kahvaltyla balamaktr.

Sürekli kahvaltlk gevrek tüketmek sizi formda tutmaz

Salkl bir kahvaltnn protein içerii yüksek olmaldr. çerisinde eker ilavesi olan kahvalt gevrekleri, ksa bir süre sonra açlk hissi ve tatl ihtiyacn beraberinde getireceinden çok sk tüketilmemelidir. Zorunlu durumlarda, yulaf, kuru meyve ( 1 porsiyon ), süt veya yourt ile hazrlanan karm tercih edilmelidir. Geç kalyorum evde kahvalt yapamyorum bu sebeple bu karm tercih ediyorum diyenler için, evde hazrlayarak yannza aldmz sandviçler salkl bir kahvalt için çok daha uygun olacaktr.

Ana Sayfaya Git