Kahvaltıda Çorba İçmenin Faydaları

Tüm besinler vücutta farklı zamanlarda sindirilir. Bu süre; birçok faktöre bağlı olarak değişim gösterir. Tokluk süresi, yiyeceklerin bağırsağa geçmeden önce midede kaldığı süre ile ilişkilidir.

Haberler 11.03.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hzl sindirilen besinler midenizden hzla geçer, bu yüzden sizi tok tutmaz. Vücuda giren herhangi bir besinin mideden geçip barsaa geldikten sonra tam olarak sindirilmesi ise 24-36 saat sürüyor. Ya oran yükseldikçe de sindirim süresi artyor.

SNDRM SSTEM

1. çorbamzdaki lif oran yüksek olduunda tokluk süresi uzar. Ancak; sindirimin çok da uzamas, sistemimizin sindirimle fazla megul olmas vücudumuzu yorar ve enerjisini gereksiz kullanarak yenilenme ve iyileme ve dinlenmeye alan brakmaz. O yüzden ne yediinden ziyade, neyi hazmettiin daha deerli. Doymak için karbonhidrat arlkl, yal ve ar yemekler yerine çorba seçecei benim ilk sramda.

çORBA çMEK

2. çorba; midede fazla yer kaplayarak ksa sürede doygunlua ulamanz kolaylatrr ve sonrasnda daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenebilirsiniz. Salk açsndan, ilk öün olarak çorba içmek her zaman daha iyidir ve isterseniz ardndan yine kolay sindirilen besinlerle devam edebilirsiniz. Ardndan ar yediinizde, sindirim sürecini bozabilir ve hatta mide arsna neden olabilir.

3. çorba balbana tüm besin öelerini ayn anda almann en iyi yollarndan biri. çorba piirirken yeil, turuncu ve krmz farkl sebzelerin kullanlmas, kök sebzelerle desteklenmesi fayday arttrr. Yemek esnasnda katlan baharatlar ve sonrasnda ekleyeceiniz maydanoz ve dereotu gibi yeil otlar, et suyu, tavuk suyu çorbanz daha da salkl hale getirecektir.

4. çorba yaparken yaratclnz çok daha rahat ortaya koyabilirsiniz. Dier yemeklerde olduundan daha fazla sebzeyi kartrma özgürlüü verirken, bu ayn zamanda size mutfakta pratiklik salayp zaman kazandrr.

5. çinizi stacak bir besin olduu gibi ruhsal anlamda da kendinizi mutlu hissetmenizi salayacaktr. Yemein ayn zamanda bizim ruhumuzu da beslediini hiç unutmayn.

FA NYETNE

O tabakla ne kadar çok ba kurarsak, ifas da o kadar hzl ve etkin olur.

6. Gün içinde yeterli su içiyor musunuz? çorbalar vücudun sv ihtiyacn destekleyen lezzetli alternatiflerdir. Su içerii yüksek olan çorbalar özellikle yaz mevsimlerinde vücudun susuz kalmasn önleyen, kn ise yeterli sv almadmz zamanlarda su açsndan doru yiyecektir.

7. çorba vücudunuzun nemli kalmasna da yardmc olur. çorba, sadece su içermesinin ötesinde, vücudunuzun nemi korumasna yardmc olan dier mineralleri de içerir.

8. Üüdüünüzde bir kase çorba sizi stmak için harikalar yaratabilir. Vücut scaklnz artrmak ve sizi içten da stmak için özellikle kn mevsimsel kök sebzelerden ve baharatlardan yaplm scak çorba içmenizi öneririm.

GÜNE SICAK çORBA

Güne scack bir çorba ile balamann doru bir tercih olduunu tekrar söylemeliyim. Ancak; enzimlerle daha kolay etkilemesi ve mideye zarar vermemesi için aznzda yeterince soumas gerekir. Yani çorbay içmek yerine yersek; çorbamzn sindirimini azda balatm oluruz, çorba azmzda yeterince kaldnda, sindirim ve midemiz için uygun olan scakla kadar düer. çok scak da tpk çok souk gibi sindirim salglar üzerine etki eder ve sindirimi zorlatrr.

TARHANALI BALKABAI çORBASI

500 gr. bal kaba,

1 adet soan,

1 adet havuç,

1 di sarmsak,

1 çay ka kimyon,

1 çay ka zerdeçal,

1 tatl ka zencefil rendesi,

1 adet defne yapra,

2 yemek ka tarhana,

1 portakal kabuu rendesi,

1 portakal suyu,

2 lt sebze suyu,

3 yemek ka zeytinya

Portakal suyu hariç tüm malzemeleri tencereye koyup piirin. Rondodan geçirin. Servisten hemen önce portakal suyunu ekleyip kartrn. Afiyet ifa olsun.

Ana Sayfaya Git