“Kahvaltının yasaklanması söz konusu olamaz”

Son günlerde çıkan “Kahvaltı yapmak gereksiz, yasaklanmalı” söylemlerine karşın Dr. Öğretim Üyesi Indrani Kalkan, gece 8-10 saatlik bir açlık süresi olduğunu bunun da kan şekeri seviyesini düşürerek olumsuz sonuçlara neden olduğuna dikkat çekti. Kalkan, “Kahvaltının yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz” dedi.

Haberler 18.01.2020 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kahvaltnn günün en önemli öünü olduu yönündeki dayatmalarn tamamen aldatmaca olduunu söyleyen Dr. Mehmet Özün Kahvalt yapmak gereksiz, yasaklanmal söylemleri gündemdeki yerini ald. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Bakan Indrani Kalkan ise Kahvaltnn yasaklanmas gibi bir durum söz konusu olamaz. Zira, gece boyunca 8-10 saatlik bir açlk süresi sonrasnda, bireylerde kan eker seviyesi genelde düüktür. Kan ekerinin dümesi dikkat dankl, sinirlilik, güçsüz hissetme gibi durumlara yol açabilir. Özellikle güne erken balayan okul örencilerine, ie giden bireylere, sanayide çalan içilere sabah kahvalts önemle önerilmektedir. Ancak evde geç saatte kalkan, güne biraz geç balayan veya enerjisi youn ilerde çalmayan kiiler, kahvalt saatini biraz geciktirebilirler. Açlk duygusu bireylerin metabolizmasna da bal. Bu konuda kendi vücudumuzu dinlememiz de önemli diye konutu.

SALIKLI BR KAHVALTI SOFRASINDA NELER OLMALI

Salkl bir kahvalt sofrasnda neler olmas gerektiine deinen Dr. Kalkan Salkl bir kahvalt sofrasnda en azndan peynir, zeytin, yumurta, bol yeillik içeren salata ve tam tahll ekmek olmal. çorbalar da tercih edilebilir. Ancak bisküvi, çikolata, kek, poaça, börek gibi karbonhidrat ve eker bakmndan zengin besinler kahvaltda tercih edilmemeli. Bunlar ilk anda açl bastrabilir fakat kan ekerini hzl yükseltmeleri dolaysyla insülinin fazla salglanmasna ve sonrasnda kan ekerinin aniden dümesine ve tekrar ackmaya neden olabilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git