Kahve tüketimi diş sağlığını koruyor

Ramazan Bayramı’nda şeker tüketimine ve diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “ Ölçülü olarak koyu, şekersiz ve siyah kahve tüketiminin, diş sağlığına katkısı bulunmaktadır” dedi.

Haberler 10.05.2021 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rio de Janerio Federal Üniversitesinden Andrea Antonio danmanlnda yaplan bir aratrmaya göre, ölçülü olarak içilen koyu, ekersiz ve siyah kahvenin aslnda di plana neden olan bakterilerdeki biyofilmleri aktif olarak parçalayarak, çürük oluumunun durdurulmasna katk saladnn tespit edildiini belirten stanbul Ayvansaray Üniversitesi Diçilik Hizmetleri Bölüm Bakan Uzm. Dr. Fatma çiçekda Set, Ramazan Bayramnda bu ekilde tüketilen kahvelerin di salna faydalar bulunmaktadr. Ancak su tüketimini kstlad için oruçluyken snrl bir ekilde tüketilmesinde fayda vardr. Rutin zamanlarda da günde 2 fincandan fazlasnn tüketilmemesi gerekmektedir diye konutu.

TATLI VE ASTL çECEKLERDEN HEMEN SONRA DLERNZ FIRçALAMAYIN

Ramazandan sonra rutin di kontrollerinin yaplmas gerektiini vurgulayan Uzm. Dr. Fatma çiçekda Set, Tatl ve asitli içeceklerin sklkla tüketildii Ramazan Bayramnda; bu asitli içeceklerden hemen sonra dilerin anmasn önlemek için frçalamamak gerekir. Tercihen bu besinler tüketildikten sonra bir bardak lk su içilmeli ve az bol su ile çalkalanmaldr. Di frçalama için tükürüün asit etkisini azaltmas açsndan en az 1 saat beklenmelidir. Ayrca florürlü di macunlar da diteki çürük saysn azaltmaktadr. Tatl tüketimi sonrasnda aza atlan bir parça peynir bazik olduu için asit ortam azaltr ve çürük oluumu engeller. Ksacas oruçluyken, Ramazan Bayramnda ve normal rutinde tatl ve asitli gdalardan mümkün olduunca uzak durmak az ve di sal açsndan gereklidir ifadelerini kulland.

30-34 YA GRUBUNDA 100 KDEN çÜRÜÜ OLMAYAN K SAYISI 3

Türk Dihekimleri Birliinin 2020 istatistik verilerine de deinen Set unlar söyledi:

Di hekimine bavuru skl yllk kii ba 5, ülkemizde ise 0,9dur. Yine ayn aratrmalarda, 35-44 ya grubunda krsal kesimde çürük görülme oran yüzde 95-98, ehir çevresinde yüzde 79, ehirlerde ise yüzde 76 olduu belirlenmitir. 20-24 ya grubunda di çürüü nedeniyle kii bana tedavi edilmesi gereken di says 5.48dir. Bu oran 25-29 ya grubunda ise 7dir. Bütün di dizini azda yer alm olarak kabul edilen 12-13 yalarnda her 100 çocuktan 81-84ünün dilerinde çürük bulunmaktadr. 30-34 ya grubunda ise 100 kiiden çürüü olmayan kii says yalnzca 3tür. 12 ya grubunda eksik, çürük ve dolgu says 4,5dur. Ülkemizde çürük orannn bu kadar yüksek olmas, Ramazan aynda oruç tutarken çürüklere bal az kokusunun da artna sebep olmaktadr. Bu dönemde sahur ve iftardan sonra dilerimizi dairesel hareketlerle 2 kez minimum 2 dakika frçalamay ve di frçasnn temizleyemedii yerlerin temizliinde de günde bir kere di ipi kullanmn önermekteyiz. Dil üzerinin de besin artklarnn üzerine yerleip çürük ve az kokusu oluturmamas için bir dil temizleyicisi ile temizlenmesi gerekmektedir.

Uzm. Dr. Fatma çiçekda Set, di saln korumak için ise u uyarlarda bulundu:

Bol su içmek hem azdaki yemek krntlarn gidermek hem de azn kurumasn önlemek açsndan önemlidir.

Az kokusunu gidermede etkili yiyeceklerden biri limondur. Limonlu lk su da az ortamn ve boaz temizlemek için yararldr.

Tatllarla birlikte bir miktar tarçn tüketimi de azda kalan gdalarla üremeye balayan bakteri geliimini engelleyen bakteriostatik özellii ile az kokusunu önler. Tarçn kabuunda bulunan bir madde az kokusunu önlemektedir.

Peynir ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede doal yolla dilerinizin çürümesini engellemi olursunuz. Peynirin içerinde bulunan kalsiyum, fosfor mineralleri, yada eriyen A, D, E, K vitaminleri ve suda eriyen B2 maddesi ile azdaki asit oluumunu önleyerek di çürümelerini engelleyebilmektedir.

Hzl yemek yememek, lokmalar yava ve iyi çineyerek yemek de sindirime yardmc olmaktadr. Böylece mide az yorulup gaz oluumu da azaltlm olmaktadr.

çay ve kahvenin fazla tüketimi daha az su tüketilmesine sebep olmaktadr. Bu da vücutta sv kaybna, tükürüün azalmasna ve dolaysyla az kokusunun da artna sebep olmaktadr.

Ana Sayfaya Git