Kahve tüketimi miyom riskini artırıyor

Sinsi ilerleyen ve yaşla birlikte artan miyomlar, kadınlarda sık görülen sağlık problemlerinden biri. Araştırmalar, kafein kullanımının miyom oluşumunu tetiklediğini gösteriyor. Uzmanlar, günde 3 kupadan fazla kahve içen 35 yaş altı kadınlarda miyom riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor.

Haberler 03.08.2019 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Miyomlarn en çok 15-45 ya arasnda görüldüünü belirten Kadn Hastalklar, Doum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Murat Dede, Miyomlar hamilelik döneminde yerleim yerine bal olarak erken doum riskini artrabilir ve gebelii olumsuz yönde etkileyebilir dedi.

Kadnlarda sk görülen sorunlardan biri olan miyomlar, rahmin kas tabakasndan gelien ve genellikle iyi huylu seyreden tümörlerdir. Miyomlarn büyük bir ksmnn belirti vermediini, doktora gidildiinde veya tetkikler esnasnda tesadüfen fark edildiini söyleyen Kadn Hastalklar, Doum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Murat Dede, Miyomlarn balca belirtileri arasnda kadnn adet döngüsünde olaan d deiiklikler, kask bölgesinde basnç hissi, barsaklarla ilgili huzursuzluklar, idrar yapmada zorlanma, sk idrara çkma ya da idrar kaçrma, srt ve bel ars, arl cinsel iliki, çarpnt, halsizlik gibi anemi belirtileri yer alyor eklinde konutu.

Miyomun nedeni östrojen hormonu

Miyomlarn kadnlk çann iyi huylu tümörleri olarak adlandrldn belirten Prof. Dr. Murat Dede, miyomlarn özellikle kadnlk hormonlarna hassas olduunu belirterek Östrojen, miyomlarn ortaya çkmasn ve büyümesini tetikleyen bir unsur.Bu yüzden 15-45 ya aralnda daha sk görülen miyomlarn, menopoz dönemine girilmesiyle, yani dourganlk çann son bulmasyla kaybolacak kadar küçülmeleri beklenir dedi.

Miyomlar hamileliin 12. haftasna kadar hzl büyüyebiliyor

Hamilelik döneminde miyomlarn erken douma neden olabildiini ve gebelii olumsuz etkileyebildiini söyleyen Prof. Dr. Murat Dede, Hamileliin 12. haftasna kadar östrojen art nedeniyle miyomlar hzl bir büyüme sergilerken, bu büyüme 12. haftadan sonra durma eilimine girer. Tedavi ise lohusalk bitiminde hasta deerlendirilerek yönetilebilir eklinde konutu.

Miyomlar kiiye özel tedavilerle kontrol altna alnabiliyor

Miyomlarn tedavileri konusunda cerrahi ve cerrahi d pek çok yöntemden söz edilebildiini vurgulayan Prof. Dr. Murat Dede, Eer hastann herhangi bir ikyeti yoksa genellikle düzenli takipler yeterli olur. Fakat acil tedaviler kapsamnda kanamayla ilgili problemleri çözmek için farkl yöntemler kullanlabilir. Bunlarn yan sra tedavilerde; ar kesici ve antienflamatuar ilaçlar, ilaçl spiraller, hastada geçici menopoz etkisi yapan ineler, doum kontrol haplar ve moleküler düzeyde yeni grup ilaçlar da kullanlyor dedi. Cerrahi tarafta da uygulanan birçok yöntem olduunu söyleyen Prof. Dr. Murat Dede, kiiye özel tedavilerle miyomlarn kontrol altna alnabileceini belirterek Düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemeli önerisinde bulundu.

Kahve tüketimi miyoma neden olabilir

Miyom ameliyat olan hastalarda miyomlarn tekrar etme olaslnn yüzde 10lara yakn olduunu söyleyen Prof. Dr. Murat Dede, Bu hastalarn 10 yllk takipleri sonucunda, yüzde 45inin rahim ameliyatna girdii görülüyor dedi. Prof. Dr. Murat Dede, miyomlarda risk faktörlerini öyle sralad:

Ya (+40)

Erken yata adet görmek (10 ya)

Aile öyküsü

Obezite, hipertansiyon

Daha önce doum yapmam olmak

Geç yata ilk doumunu yapmak

Kahve tüketimi

Ana Sayfaya Git