Kahvedeki krema yağlama yapar

Kahveye eklenen süt tozu, krema, vanilya, fındık, karamel gibi maddelerin içeceği ‘şeker deposu’ haline getirdiğini belirten Uzm. Dyt. Gözdenur Çavuş Uka, önemli uyarılarda bulundu. Bu katkı maddelerinin vücutta yağlanmaya sebep olduğunu belirten Uka, “Obezite, insülin direnci, karaciğer yağlanması, kolesterol gibi hastalıklarla karşılaşabiliriz” dedi.

Haberler 17.08.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kahve, baklk sistemini güçlendirici, hastalklara kar koruyucu etkisiyle dikkat çekiyor. Ancak son yllarda popüler olan süt tozu, vanilya, karamel gibi katk maddeleri kahvenin bu yararl etkisini yok edip kalorisi yüksek bir içecek haline gelmesine yol açyor. Kahveye katlan zararl bileenler arasnda süt tozunun ilk srada yer aldn anlatan Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Gözdenur çavu, önemli uyarlarda bulundu.

SÜT TOZUNDAK MELAMN KARACER YALANDIRIYOR

Kahvenin içerdii maddeler sayesinde gerek ruhsal gerekse fiziksel olarak sala önemli faydalar olduunu açklayan Uzm. Dyt. Gözdenur çavu, Ancak her besinin olduu gibi ar kahve tüketiminin de vücudumuza çok zarar var. Özellikle süt tozu, krema, vanilya, fndk, karamel gibi aromalar, tatlandrc içeren kahveler vücudumuza zarar veriyor. Kahveye katlan zararl bileenler arasnda süt tozu en bata yer alyor. Süt tozunun içerisinde bulunan melamin bileeni karacier yalanmasna yol açyor. Süt tozu kadnlarda özellikle dolam sistemini bozarak selülit oluumuna sebep oluyor. Bunun dnda krema içerisindeki doymu yalar nedeniyle vücutta karacier yalanmas ve bölgesel yalanmaya yol açyor. Kolesterol, trigliserid de kötü etkileniyor uyarsnda bulundu.

VANLYA, FINDIK VE KARAMEL DEYP GEçMEYN

Özellikle son dönemde popüler olan vanilya, karamel, fndk gibi kahveye eklenen ekstra maddelerin eker oran bir hayli yüksek olduunu hatrlatan Uzm. Dyt. Gözdenur çavu, Ancak bunlarn vücuda zarar oldukça fazla. Bu katk maddelerinin eker içerii çok yüksek ve bu fazla eker vücutta yalanmaya sebep oluyor. Kan ekeri düzeyi bozuluyor ve diyabete yol açyor. Bunun yan sra reflü, gastrit gibi mide rahatszlklarna da yol açyor. Gün içerisinde çok fazla ekerli kahve tüketmek gereksiz yere kalori almna sebep oluyor. Dolaysyla anlk doygunluk hissedebiliriz ama uzun vadede çok çabuk ackrz. Dolaysyla fazla eker ve kalori vücutta yalanmaya sebep oluyor ve kilo artna yol açyor. Dolaysyla obezite, insülin direnci, karacier yalanmas, kolesterol gibi hastalklarla karlaabiliriz diye konutu.

HAMLELER VE YÜKSEK TANSYON HASTALARI UZAK DURMALI

Souk latte ya da sütlü bir filtre kahvenin scak yaz günleri için iyi bir tercih olacan belirten Diyetisyen çavu, Bu kahvenin kalori içerii minimum düzeyde. Bunun yan sra kan ekerini belli bir seviyede tuttuundan gün içerisinde faydal bir tercih olacak. Aromal souk kahveleri tükettiimizde ise anlk ferahlk hissine ramen uzun vadede zararl bir tercih olacak. Bu kahveler tamamen eker deposu. Hiçbir besinsel faydas yok. Gün içinde hiç tüketmemek en iyisi ancak illa tüketmek isterseniz günlük bir fincanla snrlandrmak faydal olacak. Özellikle hamileler, yüksek tansiyon hastalar, tip 1 ve 2 diyabet hastalar, kan ekeri dengesizlii, insülin direnci yaayan kiiler, reflü ve gastrit gibi mide rahatszl olan kiiler, kolesterolü yüksek olanlar, karacier ve böbrek rahatszl olanlar bu tarz souk ekerli kahvelerden uzak durmal ifadelerini kulland.

SPOR ÖNCES KAHVEYE HNDSTAN CEVZ YAI EKLEYN

ekersiz ve sade bir kahvenin herhangi bir kalori içerii olmadn anlatan çavu, Aksine metabolizmann hzlanmasna yardmc olur. Özellikle kilolu kiilerde ya yakmn hzlandrmada önemli bir etken. Ancak krema ve eker içerii yüksek olan kahveleri önermiyoruz. ekersiz sade kahvenin kalori içerii yok ancak içerisine süt ilave ettiimizde kalori aa yukar 100 olacaktr. Krema ve eker içerii yüksek bir kahvenin bir fincan ise 500 kaloriye kadar çkmaktadr. Kahvenin içerisine son zamanlarda ya koymak da çok popüler oldu. Tereya kalp rahatszl açsndan risk oluturur. Ancak spor öncesi sade bir kahvenin içerisine atlacak bir çay ka hindistan cevizi ya sporda performans artrmaya yardmc olacaktr dedi.

BARSTA: EN çOK FINDIK KREMASI TERCH EDLYOR

Yeni nesil kahvecilerde kahve yapan kii olarak bilinen barista ise ekerli kahvelere ilgi olduunu belirterek, En çok latte, macchiato, Americano tercih ediliyor. Aroma olarak ise fndk, caffe mocha gibi çikolatal kahveler tercih ediliyor. Onun dnda bir de Türk Kahvesi seviliyor. Kahvelerde fndk, çikolata, karamel urubu tercih ediliyor. Souk olarak frappe tercih ediliyor. Yaz aylarndan olduumuzdan scak kahveler tercih edilmiyor ifadelerini kulland.

Frappe ad verilen souk kahveyi yazn skça tükettiini söyleyen Davut Kanat, Bu içecek hem kahve hem dondurma içerdiinden dolay ferahlatrken kafein ihtiyacm da karlyor. Kalorisi yüksek olsa da bu benim için önemli deil, lezzeti daha önemli dedi. Kremal, ekerli kahveleri haftada bir kere tükettiini belirten Ali Aydntepe ise eker oran yüksek kahveler yerine filtre kahveleri tercih ediyorum. Kremal, köpüklü, uruplu kahveleri tercih etmiyorum. Salk açsndan risk tamayan kahveler tercihim oluyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git