Kalıcı hasar verebilir

Özellikle toplumda burun tıkanıklığı için çok sık tercih edilen bazı burun spreylerinin uzun süre kullanılmasının sakıncalı olduğuna dikkat çeken Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Kenan Selçuk Tuncay, “Bazı burun spreyleri uzun süre kullanıldığında burundaki normal olan fizyolojik mekanizmaları kalıcı olarak yok ettiği için şikayetlerinin daha da artmasına ve hastaları çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir” dedi.

Haberler 26.02.2020 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hem mevsimsel olarak hem de alerji sebebi ile burun tkankl rahat nefes almay engelledii için yaam kalitesini düürüyor. çounlukla nezle veya grip gibi hastalklarla beraber herkesin yaad burun tkankl sorunu ile ilgili açklamalarda bulunan Dr. Kenan Selçuk Tuncaya göre, burun tkankl hem çocuklarda hem de erikinlerde hayat kalitesinin ve saln bozulmasna neden oluyor.

BURUNDAN RAHAT NEFES ALMAK çOK ÖNEML

Burundan rahat nefes alabilmenin solunum sistemi ve vücut sal için çok önemli olduunu ifade eden Burun, Boaz Hastalklar Öretim Üyesi Dr. Kenan Selçuk Tuncay, Orta kulan havalandrlmas, koku alma ve tat alma fonksiyonlar, havann stlp, nemlendirilmesi ve zararl partiküllerin filtre edilmesi bakmndan da burundan nefesin önemi büyüktür. Ayrca akcierlerimizdeki hava yollarnn kapasitesinin tam randmanl çalmas için de burundan rahat nefes alabilmek çok önemlidir. Burun tkankl hem çocuklarda hem de erikinlerde hayat kalitesinin ve saln bozulmasna neden olmaktadr dedi.

BURUN SPREYN ÖNERLEN SÜRE BOYUNCA KULLANIN

Özellikle toplumda burun tkankl için çok sk tercih edilen baz burun spreylerinin uzun süre kullanlmasnn sakncal olduunun altn çizen Dr. Öretim Üyesi Kenan Selçuk Tuncay, Baz burun spreyleri uzun süre kullanldnda burundaki normal olan fizyolojik mekanizmalar kalc olarak yok ettii için ikayetlerinin daha da artmasna ve hastalar çözümü olmayan bir yola sürüklemektedir. Her burun spreyi için bunu söylemek kesinlikle doru deildir. Bu yüzden biz KBB uzmanlar hastalarmza kendi balarna eczaneden bir burun spreyi alp kullanmalarn tavsiye etmeyiz. Mutlaka bir KBB uzmannn önerdii ilac önerdii süre boyunca kullanmas bu konuda çok önemlidir eklinde konutu.

KEMK ERL DAHA SIK HASTALIA NEDEN OLUR

Özellikle üst solunum yollarn kronik olarak tkayan hastalklar olan insanlarda üst solunum yolu hastalnn daha sk görüldüünü belirten Dr. Tuncay unlar söyledi: Burunda kemik erilii, et büyümesi, geniz eti ve bademcik büyümesi, nazal polip, mevsimsel alerjik rinit, burunda yabanc cisim ya da yark damak dudak gibi doumsal hastalklarda üst solunum yollarnda daha sk hastalk oluabilir. Üst solunum yolu hastalklarnn önlenmesi için risk faktörlerini ortadan kaldrmak gerekir. Özellikle burunda anatomik sorunlar olan hastalara cerrahi müdahale gerekirken, alerjik rinit ve polip gibi hastalklarda ilaç tedavisi de gerekebilir. Genel olarak, kalabalk ortamlarda çok uzun süre durmamak, bulunduumuz ortamlarn havalandrmasnn düzgün olmasn salamak, sigara kullanmn önlemek, ar scak ve ar souk beslenmemek gibi önlemlere dikkat edersek üst solunum yolu hastalk skln azaltabiliriz

ET BÜYÜMES TIKANIKLIA SEBEP OLUYOR

Burun tkanklnn her ya grubunda görülebildii gibi birçok nedene bal oluabileceini söyleyen, Dr. Kenan Selçuk Tuncay, Mevsim geçilerinde daha sk karlatmz alerjik ve alerjik olmayan rinitler, sinüzit ve farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlar, nezle ve gribal hastalklarda sk ve geçici olarak karmza çkarken burunda kemik erilii, konka dediimiz burun etlerinin boyutunun artmas, nazal polip gibi allerji kökenli olan hastalklar, çocuklarda sk görülen burunda yabanc cisim veya geniz eti gibi hastalklarda devaml olan burun tkankl ile hastalar kar karya kalrlar. çok nadiren de burun, sinüzler ya da geniz bölgesinde oluan kitleler veya tümörler de burun tkankl ikayetine yol açabilir dedi.

Burun tkankl ikayeti ile gelen hastalarn tedavisinde yapabilecekleri hakknda ise Dr. Kenan Selçuk Tuncay, Öncelikle burun tkanklna yol açan sebebi ortaya koymamz gerekir. Burun tkanklnn ne kadar süredir devam ettii, devamllk arz edip etmedii ve elik eden burun kanamas, burun aknts ve horlama gibi dier ikayetlerin varl tan koymada muayene öncesi mutlaka sorgulanmas gereken noktalardr. Burun tkanklnn sebebini ortaya koyabilmek için hastalarn ikayetlerini tam olarak sorguladktan sonra rutin Kulak Burun Boaz (KBB) muayenesi ile birlikte burun içerisini endoskopik olarak da deerlendirmek gerekir. Baz hastalarda muayene dnda röntgen, tomografi ya da MR gibi görüntüleme yöntemleri de gerekebilir. Burun tkanklna sebep olan hastal ya da hastalklar ortaya koyduktan sonra sebebe yönelik tedavi balamak gerekir. Özetle burun tkanklnn sebebi üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik bir reaksiyon ya da gribal bir hastala balysa ilaç tedavisi gerekirken, burunda kemik erilii ya da et büyümesi gibi anatomik problemler varsa cerrahi tedavi düünülmelidir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git