Kalbin İçin Hareket Et

Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Vücudumuzun en duygusal organı olan kalp, yaşadığımız tüm duygulardan etkileniyor.

Haberler 07.09.2017 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Alp Burak çatakolu, Türklerde kalp hastalklarna bal ölümlerin yüksek olduunu söyleyerek, bunun en önemli sebebinin yanl beslenme ve hareketsiz yaam olduuna dikkat çekiyor. Prof. Dr. Alp Burak çatakolu, Her ne kadar Türklerin genetik olarak kalp hastalna yatknl olsa da, düzenli yürüyü yapmamak, sigara içmek, ar tuz tüketimi kalp hastalklarn tetikliyor diyor.

Hipertansiyonuna dikkat

Kalp hastalklarnn balca etkenlerinden biri de hipertansiyon. Hipertansiyon, Türkiye geneline bakldnda yaklak her üç yetikinden birinde görülüyor. Hem kalp krizi hem de felç riskini arttran hipertansiyon, dier yandan kalp yetmezliine sebep oluyor. Yaplan aratrmalar, hipertansiyonu olanlarn yarsnn, hastalnn farknda olmadn gösteriyor. Bu durumda hipertansiyon da mutlaka farknda olmamz gereken bir risk faktörünü oluturuyor.

KALBN çN BUNLARI YAP

Kat ya yerine zeytinya tercih edilmeli. Zeytinya vücuttaki iyi kolesterolü arttryor, kötü kolesterolü azaltyor.

Kalp hastalklarnda stres en önemli faktörlerden biri. Hareketsiz yaam etkileyen stres, yanl beslenmeyi de tetikliyor. Yoga, meditasyon, hafta sonlar yaplan doa yürüyüleri hem stresi azaltmada hem de kalp açsndan fayda salyor.

Günlük hayatta yaanlan duygu ve olaylar kalbi etkiliyor. Evlilik de bunlardan bir tanesi. Evli insanlarn kalp krizi geçirme oranlar bekarlara göre daha düük ve yaam süreleri daha uzun.

Yaplan aratrmaya göre siyah çikolata yedikten sonra (%85 kakao) özellikle bacak damarlarnda daralma ve tkanma olan hastalarn daha uzun mesafe yürüyebildikleri ve arlarn azald kantlanmtr.

Mümkün olduunca az tuz tüketin, sadece yemek pierken tuzu kullann.

Her gün düzenli olarak yarm saat doa yürüyüü yaplmal. Asansör yerine merdiven kullanlmal ve spor yapmal.

Günde mutlaka yarm kilo sebze meyve tüketilmesi gerekiyor. çünkü sebze ve meyveler vücuttaki kötü yalarla mücadelede ederek, kilo vermeyi de salyor.

Ana Sayfaya Git