Kalbin Sinyallerine Kulak Verin

Stres, sağlıksız beslenme ve kolesterol kalbin en büyük düşmanlarından… Bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp kasları canlılığını yitiriyor ve kaçınılmaz sonuç kalp krizi meydana geliyor…

Haberler 17.11.2017 - 11:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu durum her zaman birden bire ortaya çkmyor, vücudumuzun bize verdii sinyallerin kalp krizi konusunda önemli uyarlarda bulunduunu söyleyen Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Enis Ouz, kalp krizi konusunda önemli bilgiler paylat.

Ar bir anda ya da yava yava gelebilir

Kalp damarlar bazen birden bire bazen de yava yava yllar içinde tkanr. Birden bire tkandnda kalp krizi meydana gelir. Yllar içinde yava yava tkandndaysa komu damarlardan gelien klcal damarlar kalbi beslemeye devam eder ve bu da kalp krizini önler. Ancak bu klcal damarlar çounlukla açk damar kadar yeterli olmad için göüs ars, nefes darl gibi bulgulara neden olur. Kalp krizi annda hissedilen ar, kalp kasnn oksijensiz kalmasna baldr. Elimize bir ey batt zaman olan fiziksel ardan farkl olarak sinir sistemi ile iletilir. Bu nedenle spesifik bir nokta eklinde gösterilemez. Genelde tüm göse yaylr.

Bask, yanma, ezilme eklinde hissedilir. Sol kola, alt çeneye ve srta vurabilir. Bununla beraber çok hafif bulgularla veya hiç ar hissetmeden kalp krizi geçiren hasta says da az deildir.

Kalp krizine neden olan durum önemli

Kalp damarn tkayacak kadar büyük bir pht olutuunda kalp krizi meydana gelir.

Sigara içmek, kötü huylu kolesterolün yüksek olmas, eker hastalarnda kan ekerinin yüksek olmas, kan basnc yükseklii hipertansiyon; stres gibi faktörler aterosklerotik plaklarda yrtlma eilimi yaratarak kalp krizine neden olur. Daha önce kalp damarna stent taklan hastalarda kan sulandrc ilacn kesilmesi stent içinde phtlama oluarak kalp krizine neden olabilir. Menopoz öncesi kadnlarda ve 35 ya öncesi erkeklerde görülmesi özel artlara ve daha az rastlanlan sebeplere baldr. Daha çok gençlerde veya yallarda olmasndan çok kalp krizine neden olan durumun ciddiyeti önemlidir.

Tedavinin yöntemi hastann durumuna bal

Pht eritici ilaç tedavisi ve acil anjiografi ile tkanan damarn açlmas tedavi alternatifleridir. Eer acil angiografi imkan yoksa pht eritici ilaç verilir. Angiografi imkan varsa acilen yaplmal ve stentleme ilemi ile tkanan damar açlmaldr. Nadiren acil bypass ameliyat da gerekebilir. Hangi tedavi yönteminin seçileceine hastann klinik durumuna göre karar verilir. Arnn balama süresi, elik eden hastalklar, laboratuar bulgular, EKG bulgular nasl bir tedavi yaplacana karar verilirken deerlendirilen kriterlerdendir.

Ana Sayfaya Git